Zeby tyle nie gadać na temat czy zamieszczać receptury czy nie, daję pierwszy przepis na Koźlaka "Cztery zboża"
Piłem takiego jesienią w NL, tamten pochodził z browaru Jopen. Jopen, "Vier granen Bok"
W porównaniu z innymi koźlakami dostępnymi w knajpie ten się wyróżnial "innym" smakiem, teraz trudnym do określenia. Jakąś taką ziarnistością.
Napewno będę warzyć tego Koźlaka w następnym sezonie, ale jeżeli ktoś ma możliwości niech uwarzy i napisze jak smakuje.
A więc do dzieła:
-słód pilznenski 2kg
-słód pszeniczny 1kg
-słód Caramunich 150 EBC 400g
-słód Caramout 120 EBC 400g
-płatki owsiane 800g
-płatki żytnie 800g
-słód czekoladowy 1000 EBC 70g
-rodzynki 400g
chmiel:
-Northern Brewer 35g 8,5 alfa (pewnikiem można zastąpić go jakimś innym)
-Saaz 20g 3 alfa
Drożdże Saflager S-23 lub płynne dolnej fermentacji.
Plan warzenia:
37 °C - 10min
45 °C - 10min
54 °C - 10min
62 °C - 20min
68 °C - 20min
72 °C - 20min
78 °C - 5min -> filtracja
gotowanie:
- rodzynki - 90 min
- Northern Brewer - 90min
- Saaz - na ostatnie 15 min
Powodzenia.
Piłem takiego jesienią w NL, tamten pochodził z browaru Jopen. Jopen, "Vier granen Bok"
W porównaniu z innymi koźlakami dostępnymi w knajpie ten się wyróżnial "innym" smakiem, teraz trudnym do określenia. Jakąś taką ziarnistością.
Napewno będę warzyć tego Koźlaka w następnym sezonie, ale jeżeli ktoś ma możliwości niech uwarzy i napisze jak smakuje.
A więc do dzieła:
-słód pilznenski 2kg
-słód pszeniczny 1kg
-słód Caramunich 150 EBC 400g
-słód Caramout 120 EBC 400g
-płatki owsiane 800g
-płatki żytnie 800g
-słód czekoladowy 1000 EBC 70g
-rodzynki 400g
chmiel:
-Northern Brewer 35g 8,5 alfa (pewnikiem można zastąpić go jakimś innym)
-Saaz 20g 3 alfa
Drożdże Saflager S-23 lub płynne dolnej fermentacji.
Plan warzenia:
37 °C - 10min
45 °C - 10min
54 °C - 10min
62 °C - 20min
68 °C - 20min
72 °C - 20min
78 °C - 5min -> filtracja
gotowanie:
- rodzynki - 90 min
- Northern Brewer - 90min
- Saaz - na ostatnie 15 min
Powodzenia.
Comment