Koźlak, "Cztery zboża"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Koźlak, "Cztery zboża"

    Zeby tyle nie gadać na temat czy zamieszczać receptury czy nie, daję pierwszy przepis na Koźlaka "Cztery zboża"

    Piłem takiego jesienią w NL, tamten pochodził z browaru Jopen. Jopen, "Vier granen Bok"
    W porównaniu z innymi koźlakami dostępnymi w knajpie ten się wyróżnial "innym" smakiem, teraz trudnym do określenia. Jakąś taką ziarnistością.

    Napewno będę warzyć tego Koźlaka w następnym sezonie, ale jeżeli ktoś ma możliwości niech uwarzy i napisze jak smakuje.

    A więc do dzieła:

    -słód pilznenski 2kg
    -słód pszeniczny 1kg
    -słód Caramunich 150 EBC 400g
    -słód Caramout 120 EBC 400g
    -płatki owsiane 800g
    -płatki żytnie 800g
    -słód czekoladowy 1000 EBC 70g
    -rodzynki 400g

    chmiel:
    -Northern Brewer 35g 8,5 alfa (pewnikiem można zastąpić go jakimś innym)
    -Saaz 20g 3 alfa

    Drożdże Saflager S-23 lub płynne dolnej fermentacji.

    Plan warzenia:

    37 °C - 10min
    45 °C - 10min
    54 °C - 10min
    62 °C - 20min
    68 °C - 20min
    72 °C - 20min
    78 °C - 5min -> filtracja


    gotowanie:
    - rodzynki - 90 min
    - Northern Brewer - 90min
    - Saaz - na ostatnie 15 min

    Powodzenia.
    Last edited by ART; 2007-06-06, 01:15. Powód: poprawiono link
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Zeby tyle nie gadać ... daję pierwszy przepis na Koźlaka "Cztery zboża"... z browaru Jopen.
    ...
    -słód Caramout 120 EBC 400g
    ...
    Wypadałoby określić nie tylko, co to jest słód "Caramout", ale i parametry wszystkich pozostałych słodów, inaczej cała ta "receptura" jest do bani.

    Jeżeli tak ma wyglądać dział receptur, to wystarczą moje linki.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23925

      #3
      Mout = Malz = Malt = Słód
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Ale o co chodzi?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23925

          #5
          zapewne o to, że jako jedyny korzystasz z nazw słodów rodem z Beneluksu, inną sprawą jest to czy na podstawie tego przepisu można znaleźć recenzowane piwa np. na BrowarBizie...
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            No można, wkleiłem linka. Przepis jest nie ukrywam w NL strony. Jeżeli źle przetłumaczyłem jakiś słód to proszę o korektę.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23925

              #7
              link był nieprawidłowy (poprawiłem) ale jak zauważyłem był to sznurek do komercyjnego przykładu, nie domowych produkcji.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                tak wiem, i jak napisałem będę to piwo robić jesienią. Wiosną podzielę sie wrażeniami.

                Zapodałem ten przepis, bo z takim Koźlakiem nie spotkałem się w "naszych" recepturach. Być może ktoś wyprubuje je do jesieni, co w tym złego?

                Miały być opracowania. Więc dyskutujmy.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23925

                  #9
                  co w tym złego? Pewnie niewiele, ot ustaliliśmy że miały wylądować tu sprawdzone receptury - na pierwszy rzut - opracowania gatunków "standardowych".
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X