Piwo jasne 12 blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oldboy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 60

    #16
    Ja bym nie polecał kaszy. Było to moje pierwsze piwo(nigdy nie robiłem z puszek)i mimo mizernej wiedzy wyszło tak dobre,że zaraziłem się na zawsze.Chmieliłem 50g Marynki i 50g. Lubelskiego.Drożdże s-33.

    Comment

    • Fredd00
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.07
      • 88

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja bym nie polecał kaszy. Było to moje pierwsze piwo(nigdy nie robiłem z puszek)i mimo mizernej wiedzy wyszło tak dobre,że zaraziłem się na zawsze.Chmieliłem 50g Marynki i 50g. Lubelskiego.Drożdże s-33.
      Teraz niech ktoś dokona rozbioru logicznego wypowiedzi kolegi, bo ni w ząb nie rozumiem. Nie polecasz kaszy, bo Twoje piwo mimo mizernej wiedzy wyszło dobre, czy dlatego, że chmieliłeś Marynką i Lubelskim

      Comment

      • oldboy
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.11
        • 60

        #18
        Przepraszam cię "miszczu",postaram się wyjaśnić dosadniej.
        Jeśli przepis miał być z założenia prosty to nie polecam go komplikować dodatkami niesłodowanymi.Motasz kolo ludziom w głowach bo piszesz że można dać kilo kaszy,dwa ,trzy... i nagle mamy 8 kg zasypu z czego wyjdzie prędzej jasny koźlak niż dobrze chmielone piwo na upały.Oczywiście twoje piwo nie wymaga kleikowania kaszy .Gdybym na początku swojej zabawy z piwem trafił na takie opracowanie to na bank by mi z tego nic dobrego nie wyszło.
        To miałem na myśli pisząc ,że nie polecam kaszy

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Zgadza się - to ma być prosty przepis dla początkującego piwowara i niech taki pozostanie Z innych prostych przepisów to od 2 lat w lecie najczęściej warzę a'la koelscha:
          - bo jest lekkie
          - szybko dojrzewa do wypicia

          Zasyp na 20 l to
          3,2 kg pilzneński
          0,8 kg pszeniczny

          Zacieranie może być tak jak w przepisie w pierwszym poście - na wytrawnie.

          Chmielenie: 40-50 g granulatu lubelskiego na 60 minut.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          Przetwarzanie...
          X