Piwo jasne 12 blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Piwo jasne 12 blg

    Na początek dla każdego prosty przepis, do masowego spożycia w upały, górna fermentacja.

    Słody:
    4 kg pilzneński
    1 kg monachijski

    Chmiel:
    Marynka 80 g

    Zacieranie:
    40 minut 61-63 stopnie
    20 minut 71-73 stopnie

    Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja

    Gotowanie 60 minut
    Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem

    Drożdże: jakiekolwiek górnej fermentacji, np. Irish Ale, German Ale, lub suche np. Safale
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



  • Madar50
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 95

    #2
    Mam dwa pytania.
    1 Na ile to litrów (czy na 30?)
    2 Czy w tym piwie czuje się zdecydowaną goryczkę, czy nie?

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Mi z tego wychodzi przeciętnie 27 litrów, ale to już kwestia wydajności zacierania - są różnice o 2 l w te lub w tamte

      Goryczka czy mocna to już subiektywne odczucie - jak dla mnie mocna, myślę, że obiektywnie też mocna, bo ja lubię gorzkie piwa
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        Drożdże: jakiekolwiek górnej fermentacji, np. Irish Ale, German Ale, lub suche np. Safale
        Jeśli dysponuje się odpowiednimi warunkami termicznymi, tzn. ma się temperaturę nie wyższą niż 13 st. C, można zadać dowolne drożdże dolnej fermentacji. Piwo jeszcze bardziej nada się na letnie upały i nazywało się będzie pilsem (mimo 20 proc. udziału słodu monachijskiego). Z kolei stężenie brzeczki nastawnej powyżej 16 Blg spowoduje koźlaka majowego - wystarczy odpowiednio zmniejszyć ilość wody ( brak jej w przepisie).

        Comment

        • Madar50
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 95

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Mi z tego wychodzi przeciętnie 27 litrów, ale to już kwestia wydajności zacierania - są różnice o 2 l w te lub w tamte

          Goryczka czy mocna to już subiektywne odczucie - jak dla mnie mocna, myślę, że obiektywnie też mocna, bo ja lubię gorzkie piwa
          To jest bardzo ważna wiadomość (dla mnie). Lubię lekki smak goryczki. Zamienię to w takim razie na 25g Marynki i 40 Lubelskiego.

          Comment

          • lukrobax
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.06
            • 36

            #6
            Jako laik zadam kilka pewnie śmiesznych pytań...

            1.Od jakiej ilości wody zacząć zacieranie? i do jakiej objętości wysładzać?
            2.Próba jodowa powinna być negatywna po 20 minutach w 71-73 stopniach?
            3.Fermentacja burzliwa 7 dni? Czy cicha będzie potrzebna?
            4.Jaka ilość glukozy do refermentacji (powiedzmy w [g/Litr]?
            5.Po jakim czasie po zabutelkowaniu będzie się już nadawało do spożycia?
            Last edited by lukrobax; 2007-11-08, 14:52.

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              #7
              Wszystko to na forum można znaleźć, ale nie mogę się powstrzymać, bo jeszcze nie dawno sam miałem ochotę takie pytania zadawać.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukrobax Wyświetlenie odpowiedzi
              1.Od jakiej ilości wody zacząć zacieranie? i do jakiej objętości wysładzać?
              Stosunek słodu do wody ok 1:3. Czyli w tym wypadku do ok 15l.
              Wysładzać do ilości brzeczki o ok 2-3l więcej niż założony nastaw (odparuje przy chmieleniu).
              2.Próba jodowa powinna być negatywna po 20 minutach w 71-73 stopniach?
              Powinna. Jesli nie będzie - trzymać dłużej w tej temperaturze aż będzie negatywna.
              3.Fermentacja burzliwa 7 dni? Czy cicha będzie potrzebna?
              Tak. Lepiej się wyklaruje piwo.
              4.Jaka ilość glukozy do refermentacji (powiedzmy w [g/Litr]?
              ok. 3g/but.
              5.Po jakim czasie po zabutelkowaniu będzie się już nadawało do spożycia?
              Moim zdaniem absolutne minimum (tylko do nagazowania) to tydzień. Akceptowalne minimum to 2 tygodnie. Po około miesiącu będzie już w "pełni smaku".

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Po za tym, to nie jest dział Kołyska Piwowarska
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • lukrobax
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.06
                  • 36

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Po za tym, to nie jest dział Kołyska Piwowarska
                  Jeśli się naraziłem to przepraszam
                  Jednak biorąc pod uwagę, że jest to dział OPRACOWANIA i ma służyć dyskusji na ich temat, ja jako bardzo początkujący piwowar i kompletny laik zauważam, że Twój przepis może być niezrozumiały dla równie początkujących amatorów i gdyby został uzupełniony o informacje, których mi brakowało, było by dużo jaśniej, czytelniej i więcej osób by z niego skorzystało

                  Dziękuję za ciekawy przepis i uzupełnienie brakujących mi informacji do zrealizowania go, Twoje zdrowie (wypiję je od razu jak uwarzę tę warkę )
                  Last edited by lukrobax; 2007-11-08, 15:31.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pytania, które zadałeś nie mają wiele wspólnego z danym przepisem. Na takie pytania jest osobny dział. Nie można przy każdym przepisie walić od podstaw całego procesu. Przepisy są dla tych, co już wiedzą, jak się warzy

                    Oczywiście zarzuty Wielkiego_B są częściowo słuszne, natomiast ile wody do zacierania na kg słodu się daje, to jest wiedza podstawowa.

                    Po za tym jak już po upomnieniu podałam, że wychodzi mi 27 litrów brzeczki, to nie jest problemem policzyć ile wody do wysładzania się daje
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Makaron
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 2107

                      #11
                      Jak muslicie czy efekt bedzie podobny jak doda sie sam slod pale ? Nie mam dostepu do tanich slodow europejskich a mazy mi sie proste dobre piwo na... powiedzmy szkockie upaly . Jaki kolor piwawychodzi? Jasny czy delikatnie przybrudzony?
                      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #12
                        Pale Ale to świetny słód do pilsów. A kolor będzie taki sam, jakbyś zadał każdymi innymi drożdżami. Możesz więc sięgnąć pamięcią do piw robionych na tym słodzie w górnej fermentacji.

                        Comment

                        • krzem82
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.11
                          • 113

                          #13
                          Niezły prosty przepis.
                          Last edited by krzem82; 2009-09-09, 11:00.

                          Comment

                          • szamankfc
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2009.10
                            • 7

                            #14
                            Po pierwsze witam
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Niezły prosty przepis.
                            Dlatego jak skompletuję gary i inne pierdoły nie zbędne do zacierki ten Marusiowy 12 blg
                            pójdzie jako pierwszy

                            Comment

                            • Fredd00
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.07
                              • 88

                              #15
                              Ja bym polecił wrzucić do gara 1 kg kaszy jęczmiennej z Reala. Raz, że ekonomicznie (od 0,99 do 1,50 za kg), dwa, że dodatek surowca niesłodowanego wpływa na pełnię smaku.

                              Kilogram bez wydłuzania zacierania, można dać dwa i trzy, ale wtedy trzeba wydłużyć zacieranie, a przy 3 kg zrobić próbę jodową. Jak ktoś nie może się zdecydować ile Lubelskiego, a ile Marynki można dać Sybillę - to jak mieszanka Lubelskiego z Marynką

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X