Na początek dla każdego prosty przepis, do masowego spożycia w upały, górna fermentacja.
Słody:
4 kg pilzneński
1 kg monachijski
Chmiel:
Marynka 80 g
Zacieranie:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie
Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja
Gotowanie 60 minut
Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem
Drożdże: jakiekolwiek górnej fermentacji, np. Irish Ale, German Ale, lub suche np. Safale
Słody:
4 kg pilzneński
1 kg monachijski
Chmiel:
Marynka 80 g
Zacieranie:
40 minut 61-63 stopnie
20 minut 71-73 stopnie
Podgrzanie do 76-78 stopni -> filtracja
Gotowanie 60 minut
Chmiel 40 g na początek gotowania i 40 g na 10 minut przed końcem
Drożdże: jakiekolwiek górnej fermentacji, np. Irish Ale, German Ale, lub suche np. Safale
Comment