zasyp:
słód pilzeński (Strzegom): 3000 g
słód monachijski (Strzegom): 1900 g
karapils (pewnie Litovel, ale nie wiem na pewno): 100 g
zacieranie:
18 l / 67 C
90 min / 66 -> 64 C
10 min 76 C
20 l / 85 C
gotowanie 60 min
chmielenie:
Marynka granulat 90: 35 g / 50 min
Lubelski granulat 90: 40 g / 1 min + 15 min w chłodzeniu
drożdże: gęstwa Danstar Windsor
Piwo wyszło bardzo przyzwoite, smaczne, niewiele odbiegające od dobrych piw przemysłowych.
słód pilzeński (Strzegom): 3000 g
słód monachijski (Strzegom): 1900 g
karapils (pewnie Litovel, ale nie wiem na pewno): 100 g
zacieranie:
18 l / 67 C
90 min / 66 -> 64 C
10 min 76 C
20 l / 85 C
gotowanie 60 min
chmielenie:
Marynka granulat 90: 35 g / 50 min
Lubelski granulat 90: 40 g / 1 min + 15 min w chłodzeniu
drożdże: gęstwa Danstar Windsor
Piwo wyszło bardzo przyzwoite, smaczne, niewiele odbiegające od dobrych piw przemysłowych.
Comment