Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu
Wyświetlenie odpowiedzi
Marcowe 14 Blg
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedziSkrzynki nie ale kegi 18-sto/19-sto litrowe (po napojach) tak i to nie tylko do leżakowania ale i do dalszego przechowywania- w takim box'ie można przechowywać kilka takich kegów.
ehhh, fizyka się kłania. A czym chcesz utrzymywać niska temp.?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedziChcesz utrzymać stała temperature w styropianowym pudle zawierającym np 100 litrów (albo i więcej) piwa i jeszcze troche wolnej przestrzeni za pomocą wkładów do lodówek turystycznych?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziehhh, fizyka się kłania. A czym chcesz utrzymywać niska temp.?po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedziMam dostęp do suchego lodu i wykorzystałbym go na początku, przy schłodzeniu, potem wkłady chłodzące i co jakiś czas dodatkowo porcja suchego lodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA po co? I tak każdy leżakuje w takich warunkach, jakie ma, najczęściej są to warunki zmienne. To samo z temperaturą fermentacji - jakie są zalecane temperatury to chyba wiedza podstawowa, nie trzeba przy każdym piwie jej opisywać. A to, jaką kto ma temperaturę dostępną, to już inna sprawa. Przy takich doszczegółowieniach pozniechęcacie ludzi do warzenia, bo będą myśleli, że jak nie mają piwnicy ze stałą temperaturą 10 stopni to nie mogą leżakować, a jak mają w mieszkaniu 23 stopnie, to nie mogą warzyć.
Odnośnie temperatury fermentacji - przykład:
Twoje ulubione Wyeast German Ale - Zalecana temp. fermentacji: 13-20°C
piwo fermentowane w 13 C będzie zupełnie inne niż piwo fermentowane w 20 C
podobnie jest z London Ale III i chyba większością górniaków.Last edited by darko; 2007-06-07, 17:09.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziPisząc leżakowanie miałem na myśli fermentację cichą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziPisząc leżakowanie miałem na myśli fermentację cichą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDarko, to co Ty dziś piłeś
"...nie wiem co mu w tym dymionie pracowało, ala ja bym tego nie pił".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedziPisałeś o nagazowaniu a to z fermentacją cichą jakoś mi się nie wiąże.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziDarko, to co Ty dziś piłeś
Mam jakieś takie zboczenie, że fermentacja cicha kojarzy mi się z przechowywaniem piwa w tankach leżakowych, czyli leżakowaniem.Last edited by darko; 2007-06-07, 19:16.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA po co? I tak każdy leżakuje w takich warunkach, jakie ma, najczęściej są to warunki zmienne.
Comment
-
-
Dla mnie, taki przepis wystarczy. Reszta informacji jest na opakowaniu drożdży i ogólnych wiadomościach o danym gatunku piwa. Podanie wagowe jest wygodniejsze. I tak muszę zważyć słód. Po co jeszcze do tego kalkulator. Naturalnie, podanie ilość gotowego piwa jest wskazane. Co do chmielenia, to może czas ogólny i np. w 10 min marynka w 50 lubelski itd.Last edited by Madar50; 2007-06-11, 17:51.
Comment
-
Comment