Marcowe 14 Blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
    Skrzynki nie ale kegi 18-sto/19-sto litrowe (po napojach) tak i to nie tylko do leżakowania ale i do dalszego przechowywania- w takim box'ie można przechowywać kilka takich kegów.
    Chcesz utrzymać stała temperature w styropianowym pudle zawierającym np 100 litrów (albo i więcej) piwa i jeszcze troche wolnej przestrzeni za pomocą wkładów do lodówek turystycznych?

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
      Skrzynki nie ale kegi 18-sto/19-sto litrowe (po napojach) tak i to nie tylko do leżakowania ale i do dalszego przechowywania- w takim box'ie można przechowywać kilka takich kegów.

      ehhh, fizyka się kłania. A czym chcesz utrzymywać niska temp.?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • mlody_w_fachu
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.12
        • 325

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
        Chcesz utrzymać stała temperature w styropianowym pudle zawierającym np 100 litrów (albo i więcej) piwa i jeszcze troche wolnej przestrzeni za pomocą wkładów do lodówek turystycznych?
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        ehhh, fizyka się kłania. A czym chcesz utrzymywać niska temp.?
        Mam dostęp do suchego lodu i wykorzystałbym go na początku, przy schłodzeniu, potem wkłady chłodzące i co jakiś czas dodatkowo porcja suchego lodu.
        po prostu mlody_w_fachu
        - - -
        gdzieniegdzie znany jako winorobek

        Comment

        • kham
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.01
          • 751

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlody_w_fachu Wyświetlenie odpowiedzi
          Mam dostęp do suchego lodu i wykorzystałbym go na początku, przy schłodzeniu, potem wkłady chłodzące i co jakiś czas dodatkowo porcja suchego lodu.
          No nie! Ekstremista! Takim to dobrze. Możesz zamiast wkładów zastosować wode/lód z dużą ilością soli. Dość skuteczne. Stosowałem przy produkcji nitrogliceryny ale schładzałem gaśnicą śniegową. Uwaga: oparzenia od suchego lodu są paskudne.

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            A po co? I tak każdy leżakuje w takich warunkach, jakie ma, najczęściej są to warunki zmienne. To samo z temperaturą fermentacji - jakie są zalecane temperatury to chyba wiedza podstawowa, nie trzeba przy każdym piwie jej opisywać. A to, jaką kto ma temperaturę dostępną, to już inna sprawa. Przy takich doszczegółowieniach pozniechęcacie ludzi do warzenia, bo będą myśleli, że jak nie mają piwnicy ze stałą temperaturą 10 stopni to nie mogą leżakować, a jak mają w mieszkaniu 23 stopnie, to nie mogą warzyć.
            Pisząc leżakowanie miałem na myśli fermentację cichą.

            Odnośnie temperatury fermentacji - przykład:
            Twoje ulubione Wyeast German Ale - Zalecana temp. fermentacji: 13-20°C
            piwo fermentowane w 13 C będzie zupełnie inne niż piwo fermentowane w 20 C
            podobnie jest z London Ale III i chyba większością górniaków.
            Last edited by darko; 2007-06-07, 17:09.

            Comment

            • kham
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 751

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
              Pisząc leżakowanie miałem na myśli fermentację cichą.
              Pisałeś o nagazowaniu a to z fermentacją cichą jakoś mi się nie wiąże.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                Pisząc leżakowanie miałem na myśli fermentację cichą.
                Darko, to co Ty dziś piłeś
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • kham
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.01
                  • 751

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Darko, to co Ty dziś piłeś
                  Cytata ze forum winarzy:
                  "...nie wiem co mu w tym dymionie pracowało, ala ja bym tego nie pił".

                  Comment

                  • darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham Wyświetlenie odpowiedzi
                    Pisałeś o nagazowaniu a to z fermentacją cichą jakoś mi się nie wiąże.
                    Się wiąże. Im niższa temp. tym większa rozpuszczalność CO2.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Darko, to co Ty dziś piłeś
                    Dzisiaj to jeszcze nic
                    Mam jakieś takie zboczenie, że fermentacja cicha kojarzy mi się z przechowywaniem piwa w tankach leżakowych, czyli leżakowaniem.
                    Last edited by darko; 2007-06-07, 19:16.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      A po co? I tak każdy leżakuje w takich warunkach, jakie ma, najczęściej są to warunki zmienne.
                      Tak przy okazji: jakie są idealne, książkowe zalecane temperatury leżakowania? Zdaje mi się że 14 dla górnych i 5 dla dolnych?

                      Comment

                      • Madar50
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.04
                        • 95

                        #26
                        Dla mnie, taki przepis wystarczy. Reszta informacji jest na opakowaniu drożdży i ogólnych wiadomościach o danym gatunku piwa. Podanie wagowe jest wygodniejsze. I tak muszę zważyć słód. Po co jeszcze do tego kalkulator. Naturalnie, podanie ilość gotowego piwa jest wskazane. Co do chmielenia, to może czas ogólny i np. w 10 min marynka w 50 lubelski itd.
                        Last edited by Madar50; 2007-06-11, 17:51.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X