Pozwole sobie zamieścić wzór, którego ułatwiłby zamieszczanie przepisów dzięki ujednoliceniu.
Między "//" będe zamieszczał "instrukcje"
"Nazwa piwa" // podajemy nazwe piwa //
Piwo ... . // podajemy rodzaj fermentacji i rodzaj piwa //
Zasyp:
- słód XYZ X kg, W EBC
- ...
- ekstrakt XYZ Y kg, R EBC
- ...
- płatki XYZ Z kg
- ...
- inne Q kg/l // podajemy cały skład zasypu, słody, ekstrakty słodowe i dodatki niesłodowe (w tym np.: miód, sok owocowy), wszystko w przeliczeniu na brzeczkę 20 l, podajemy barwe słodu/ekstraktu słodowego //
Chmiel:
- XYZ X alfa-kwasów, granulat/szyszka kg/g // podajemy nazwe chmielu, ilość alfa-kwasów i postać w jakiej go używamy, wszystko w przeliczeniu na brzeczkę 20 l //
Drożdże:
- XYZ // podajmy nazwe drożdży //
Zacieranie:
- w A *C wysypujemy słód/ekstrakt słodowy/dodatki niesłodowe
- ...
- przerwa X+n w Y *C przez Z minut
- ...
- w B *C wsypujemy słód/ekstrakt słodowy/dodatki niesłodowe
- ...
- przerwa X+m w Q *C do otrzymania negatywnej próby jodowej/otrzymania poziomu W Blg/OG-FG/Brix // podajemy temp. w jakiej dodajemy słód/ekstrakt słodowy do wody, podajemy przerwy, ich temp. i ich czas trwania, jeśli nie dodajemy w całości jakiegoś składnika, to należy podać ilość danego składnika, podajemy przy ostatniej temp, jak długo ma być prowadzone zacieranie czy to do uzyskania negatywnej próby jodowej czy do określonego poziomu Blg/OG-FG/Brix- tą wartość podajemy w skali z jakiej korzystamy //
Gotowanie:
- chmiel X, Y kg/g na Z minut
- ...
- chmiel A, B kg/g na C minut
- ...
- chmiel X, Q kg/g na R minut
- ...
- inne T kg/g na W minut // podajemy nazwe chmielu jego ilość i na ile czasu przed końcem warzenia został dodany, podajemy informacje czy jakiś dodatek niesłodowy został dodany podczas warzenie (podajemy jego ilość i na ile czasu przed końcem warzenia został dodany), podamy czy któraś porcja z chmieli/dodatku niesłodowego została w brzeczce do końca chłodzenia i dopiero po chłodzenie została oddzielona //
Fermentacja:
- początkowy stan Blg/OG-FG/Brix
- burzliwa:
# czas trwania X dni
# temp. zlecana / temp. faktyczna
# informacje dodatkowe
- cicha:
# czas trwania Y dni
# temp. zlecana / temp. faktyczna
# informacje dodatkowe
- końcowy stan Blg/OG-FG/Brix
- refermentacja:
# surowiec Z g na 0,5l
# informacje dodatkowe // podajemy informacje o długości trwania poszczególnych etapów fermentacji (fermentacja burzliwa i fermentacja cicha), podajemy temp. w jakiej zaleca się przeprowadzanie danego etapu fermentacji i faktyczną temp w jakiej został przeprowadzony dany etap fermentacji (fermentacja burzliwa i fermentacja cicha), podajemy rodzaj użytego surowca do refermentacji (glukoza, ekstrakt słodowy, cukier- sacharoza, inne) i jego ilość w przeliczeniu na 0,5l piwa, podajemy informacje o stanie początkowym i końcowym (po odfermentowaniu) Blg/OG-FG/Brix- tą wartość podajemy w skali z jakiej korzystamy, podajemy informacje czy na którymś z etapów fermentacji (fermentacja burzliwa, fermentacja cicha i refermentacja) został dodany jakiś składnik, jeśli tak, to podajemy informacje o nim według wyżej wymieniony zaleceń //
Piwo: // podajmy informacje o piwie, dobrze by było, gdyby była dołączona ocena piwa według tej [url=http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=675621&postcount=1]skali[url] //
Uwagi: // podajemy dodatkowe informacje przydatne przy wyrobie danego piwa, jeśli takowe są //
Mam nadzieje, że ułatwi to czytanie receptur i ich porównywanie
Między "//" będe zamieszczał "instrukcje"
"Nazwa piwa" // podajemy nazwe piwa //
Piwo ... . // podajemy rodzaj fermentacji i rodzaj piwa //
Zasyp:
- słód XYZ X kg, W EBC
- ...
- ekstrakt XYZ Y kg, R EBC
- ...
- płatki XYZ Z kg
- ...
- inne Q kg/l // podajemy cały skład zasypu, słody, ekstrakty słodowe i dodatki niesłodowe (w tym np.: miód, sok owocowy), wszystko w przeliczeniu na brzeczkę 20 l, podajemy barwe słodu/ekstraktu słodowego //
Chmiel:
- XYZ X alfa-kwasów, granulat/szyszka kg/g // podajemy nazwe chmielu, ilość alfa-kwasów i postać w jakiej go używamy, wszystko w przeliczeniu na brzeczkę 20 l //
Drożdże:
- XYZ // podajmy nazwe drożdży //
Zacieranie:
- w A *C wysypujemy słód/ekstrakt słodowy/dodatki niesłodowe
- ...
- przerwa X+n w Y *C przez Z minut
- ...
- w B *C wsypujemy słód/ekstrakt słodowy/dodatki niesłodowe
- ...
- przerwa X+m w Q *C do otrzymania negatywnej próby jodowej/otrzymania poziomu W Blg/OG-FG/Brix // podajemy temp. w jakiej dodajemy słód/ekstrakt słodowy do wody, podajemy przerwy, ich temp. i ich czas trwania, jeśli nie dodajemy w całości jakiegoś składnika, to należy podać ilość danego składnika, podajemy przy ostatniej temp, jak długo ma być prowadzone zacieranie czy to do uzyskania negatywnej próby jodowej czy do określonego poziomu Blg/OG-FG/Brix- tą wartość podajemy w skali z jakiej korzystamy //
Gotowanie:
- chmiel X, Y kg/g na Z minut
- ...
- chmiel A, B kg/g na C minut
- ...
- chmiel X, Q kg/g na R minut
- ...
- inne T kg/g na W minut // podajemy nazwe chmielu jego ilość i na ile czasu przed końcem warzenia został dodany, podajemy informacje czy jakiś dodatek niesłodowy został dodany podczas warzenie (podajemy jego ilość i na ile czasu przed końcem warzenia został dodany), podamy czy któraś porcja z chmieli/dodatku niesłodowego została w brzeczce do końca chłodzenia i dopiero po chłodzenie została oddzielona //
Fermentacja:
- początkowy stan Blg/OG-FG/Brix
- burzliwa:
# czas trwania X dni
# temp. zlecana / temp. faktyczna
# informacje dodatkowe
- cicha:
# czas trwania Y dni
# temp. zlecana / temp. faktyczna
# informacje dodatkowe
- końcowy stan Blg/OG-FG/Brix
- refermentacja:
# surowiec Z g na 0,5l
# informacje dodatkowe // podajemy informacje o długości trwania poszczególnych etapów fermentacji (fermentacja burzliwa i fermentacja cicha), podajemy temp. w jakiej zaleca się przeprowadzanie danego etapu fermentacji i faktyczną temp w jakiej został przeprowadzony dany etap fermentacji (fermentacja burzliwa i fermentacja cicha), podajemy rodzaj użytego surowca do refermentacji (glukoza, ekstrakt słodowy, cukier- sacharoza, inne) i jego ilość w przeliczeniu na 0,5l piwa, podajemy informacje o stanie początkowym i końcowym (po odfermentowaniu) Blg/OG-FG/Brix- tą wartość podajemy w skali z jakiej korzystamy, podajemy informacje czy na którymś z etapów fermentacji (fermentacja burzliwa, fermentacja cicha i refermentacja) został dodany jakiś składnik, jeśli tak, to podajemy informacje o nim według wyżej wymieniony zaleceń //
Piwo: // podajmy informacje o piwie, dobrze by było, gdyby była dołączona ocena piwa według tej [url=http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=675621&postcount=1]skali[url] //
Uwagi: // podajemy dodatkowe informacje przydatne przy wyrobie danego piwa, jeśli takowe są //
Mam nadzieje, że ułatwi to czytanie receptur i ich porównywanie
Comment