Piwo jasne mocne - koźlak majowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    Piwo jasne mocne - koźlak majowy

    Składniki na 22 litry brzeczki nastawnej, blg 16.

    Słody:
    - pilzneński 4800 g 80%
    - monachijski 1200 g 20%
    jeśli omijamy dekokcję, to polecam dodanie 1 % słodu melanoidynowego.

    chmiel Lubelski 3,2 % a-k - jeśli szyszka to 80 g, a jeśli granulat to 70 g.

    mech irlandzki 3 g

    Zacieranie infuzyjne (lub dekokcyjne):
    wsypać słody do 18 l wody o temp. 69 st. C i zostawić na 60 min. Powinno wyjść 66-60 st. C/60 min.
    Podgrzać do 78 st. C i zostawić na pół godziny (jeśli ma się w kociołku wbudowany filtrator) lub przelać do kadzi filtracyjnej i też zostawić na pół godziny.

    Wysładzać wodą w ilości 14-15 litrów.

    Gotowanie 90 min. Połowa chmielu na początku, druga połowa dodana po 30 minutach.
    Mech w czasie gotowania namoczyć w wodzie i dodać na 10 min. przed końcem gotowania.

    Drożdże dowolne dolnej fermentacji, aczkolwiek najlepsze byłyby szczepy podkreślające słodowość, np. Bavarian lub Munich Lager.
    Fermentację prowadzić w temp. poniżej 13 st. C. To samo dotyczy leżakowania.

    Do butelkowania glukoza w ilości 2,5-3 g/0,5 l.
Przetwarzanie...
X