Piwo na dobry początek. Jasne, górne, 13 blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Madar50
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.04
    • 95

    Piwo na dobry początek. Jasne, górne, 13 blg

    Na 20 l gotowego piwa

    Zasyp:
    Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 4 kg
    Zacieranie:
    12 l wody/ 65*C zasyp
    30min - 62* - 65*C
    20min - 72*C
    10min - 75*C - 78*C
    Żadnych prób jodowych
    15 l / 85*C woda do wysładzania

    Gotowanie 75 min.

    chmielenie:
    Marynka granulat 90: 30 g /w 10-ej min gotowania
    Lubelski granulat 90: 50 g /w 60-ej min gotowania

    Schłodzenie do 23*C, i przepuszczenie przez worek filtracyjny
    Drożdże Safale S-04 saszetka 11,5g lub gęstwa
    Re fermentacja 180g glukozy.

    Było to moje pierwsze warzenie ze słodu. W mojej ocenie jest to piwo dobre, o niebo lepsze niż z brew-kitów, nie mówiąc o komercji.
    Last edited by Madar50; 2007-06-17, 14:38.
  • Sherman
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.09
    • 305

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
    Schłodzenie do 23*C, i przepuszczenie przez worek filtracyjny
    Nie rozumiem Twojego zapisu. Filtrowałeś po schłodzeniu ?Taki wniosek mi się nasuwa z Twojej receptury.
    Czy zrobiłeś tak jak jest napisane, czy to tylko błąd przy pisaniu posta?

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
      30min - 62* - 65*C
      20min - 72*C
      10min - 75*C - 78*C
      Żadnych prób jodowych
      Jeśli nie zalecasz próby jodowej, to proponowałbym zacieranie co najmniej 60 min w temp. 62-72 C, nie wliczając czasu na podgrzewanie.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Madar50 Wyświetlenie odpowiedzi
        Re fermentacja 180g glukozy.
        Co? Ja wiem, że podkreśla ten wyraz, ale to jeszcze nie znaczy, że nie istnieje coś takiego jak refermentacja.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Madar50
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.04
          • 95

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sherman Wyświetlenie odpowiedzi
          Nie rozumiem Twojego zapisu. Filtrowałeś po schłodzeniu ?Taki wniosek mi się nasuwa z Twojej receptury.
          Czy zrobiłeś tak jak jest napisane, czy to tylko błąd przy pisaniu posta?
          Filtruję po zacieraniu przy użyciu dwóch fermentorów, jeden z kranikiem i drugi wiercony. Natomiast po chmieleniu (granulat bezpośrednio do warki) filtruję drugi raz przez specjalny worek filtracyjny.

          Comment

          • Madar50
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.04
            • 95

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli nie zalecasz próby jodowej, to proponowałbym zacieranie co najmniej 60 min w temp. 62-72 C, nie wliczając czasu na podgrzewanie.
            Prawie na to wychodzi, ale dołożę jeszcze te 10 min do drugiej przerwy i powinno być O.K. (nie wliczam czasu podchodzenia do w/w temperatur)

            Comment

            • Madar50
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.04
              • 95

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Co? Ja wiem, że podkreśla ten wyraz, ale to jeszcze nie znaczy, że nie istnieje coś takiego jak refermentacja.
              Obiecuję, że się poprawię. To chyba ta pogoda. Nie jestem wykształciuchem.
              Last edited by Madar50; 2007-06-17, 18:44.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X