Na 20 l gotowego piwa
Zasyp:
Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 4 kg
Zacieranie:
12 l wody/ 65*C zasyp
30min - 62* - 65*C
20min - 72*C
10min - 75*C - 78*C
Żadnych prób jodowych
15 l / 85*C woda do wysładzania
Gotowanie 75 min.
chmielenie:
Marynka granulat 90: 30 g /w 10-ej min gotowania
Lubelski granulat 90: 50 g /w 60-ej min gotowania
Schłodzenie do 23*C, i przepuszczenie przez worek filtracyjny
Drożdże Safale S-04 saszetka 11,5g lub gęstwa
Re fermentacja 180g glukozy.
Było to moje pierwsze warzenie ze słodu. W mojej ocenie jest to piwo dobre, o niebo lepsze niż z brew-kitów, nie mówiąc o komercji.
Zasyp:
Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 4 kg
Zacieranie:
12 l wody/ 65*C zasyp
30min - 62* - 65*C
20min - 72*C
10min - 75*C - 78*C
Żadnych prób jodowych
15 l / 85*C woda do wysładzania
Gotowanie 75 min.
chmielenie:
Marynka granulat 90: 30 g /w 10-ej min gotowania
Lubelski granulat 90: 50 g /w 60-ej min gotowania
Schłodzenie do 23*C, i przepuszczenie przez worek filtracyjny
Drożdże Safale S-04 saszetka 11,5g lub gęstwa
Re fermentacja 180g glukozy.
Było to moje pierwsze warzenie ze słodu. W mojej ocenie jest to piwo dobre, o niebo lepsze niż z brew-kitów, nie mówiąc o komercji.
Comment