Krótki opis odmian chmielu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Krótki opis odmian chmielu

    Większość potrzeb opędzamy Lubelskim i Marynką, ale warto wiedzieć, jakie mamy opcje. Tym bardziej, że aby utrzymać się w stylu powinniśmy stosować chmiele z kraju pochodzenia stylu, np. East Kent do ale, Helletrau do weizenów, Saaz do pilsów itp. Poniżej zamieszczam tłumaczenie opisu chmieli dostepnych na rynku amerykańskim, w dużej części pokrywającym się z naszym, trochę go też skompilowałem z informacjami handlowymi BA.

    Tam gdzie w tekście jest "korzenny", w oryginale było spicy, nie wiem, czy udatnie to przetłumaczyłem.

    Chmiele dostępne w Polsce:

    Lublin - ten znamy dobrze, ale ciekawe, co o nim sądzą Amerykanie:
    Dobry chmiel aromatyczny, wymieniany często jednym tchem z Saaz, od którego resztą pochodzi. Spełnia kryteria chmielu szlachetnego.

    Tettnager
    Szlachetny chmiel niemiecki, daje unikalny charakter piwu - mieszanka aromatów korzennego, ziołowego i kwiatowego. Zalecany do chmielenia lagerów.

    Saaz (Żatec)
    Prawdziwie szlachetny chmiel. Piękny aromat i smak. Daje lepsze posmaki ziołowe i korzenne niz większość chmieli europejskich, ale są od niego lepsze chmiele jeżeli chodzi o posmaki cytrusowe. Do pilsnerów.

    Brewers Gold
    Stara odmiana (1934) Prawie identyczny jak Bullion. Mało stabilny w przechowywaniu. Mocno goryczkowy i może być stosowany tylko dla goryczki, którą podobno daje bardzo szlachetną.

    Fuggle
    Jeden z najpopularniejszych chmieli angielskich, często używany do aromatyzowania ciemnych ale - tradycyjnych angielskich stoutów i ale. Polecany także do chmielenia na zimno odmian IPA i Bitter

    East Kent Goldings
    Dobry angielski chmiel aromatyczny, lepszy niz Fuggle do chmielenia aromatycznego i na zimno. Ma ponad 200 lat i dał początek wielu innym odmianom.

    Hallertau Hersbuecker
    Niemiecki chmiel aromatyczny z korzennym i nieco kwiatowym charakterem, słynie z fantastycznie dobitnego aromatu. Lepszy niż Hallertau czy Saaz jeżeli chodzi o posmaki cytrusowe i owocowe. Nieco gorszy na polu posmaków ziołowych czy korzennych.

    Spalt Select
    Dostępny od 1991, wyhodowany aby naśladować aromatyczny charakter Saaz, Tettnager i Spalt. Znany ze szlachetnej, delikatnej nuty owocowej.

    Styrian Goldings
    Słoweński chmiel aromatyczny, klon Fuggles o podobnych zastosowaniach. Ma ostrzejszy smak i aromat niż chmiele niemieckie

    Cascade
    Od 1972. Nietrwały w przechowywaniu. Nieco prymitywny w porównaniu z innych chmielami europejskimi, ale daje bardzo ładne korzenne/cytrusowe posmaki. Może dać posmaki grejfrutowe, szczególnie gdy jest zleżały. W dziedzinie posmaków cytrusowo-owocowych lepszy niż Saaz, Halletau, Hersburuck, a daje podobny jak powyższe perfumowo-owocowy aromat.

    Chellenger
    Jeden z najpopolarniejszych chmieli angielskich. Nadaje się do każdego chmielenia. Średnia zawartość alfakwasów. Alternatywa dla East Kent Goldings.

    Northen Brewer
    Niemiecki, występuje też w Anglii. Średnia lub wysoka zawartośc alfakwasów. Rozsądny profil aromatyczny, stosowany do każdego chmielenia. Nadaje wyczuwalną goryczkę i bogaty aromat, polecany do wielu odmian ale. Chętnie używany do piw górnej fermentacji m.in. typu Alt i Koelsch.

    Target
    Wysoka zawartość alfakwasów. Tylko dla chmielenia goryczkowego.


    Inne chmiele, niedostepne w sprzedaży wymieniam tylko z nazwy. Może ktoś używał i napisze parę ciepłych słów o którymś:

    Alsace (Francja)
    Bramling Cross - angielski, aromatyczny
    Banner (US)
    Bullion
    Centennial
    Chinook - daje mocne posmaki, dlatego jest często unikany przez piwowarów
    Cluster (US)
    Columbus
    Columbia
    Comet
    Crystal
    Eroica
    Fuggle (US)
    Galena (US)
    Hallertau Mittelfruh (D) - król chmieli, najszlachetniejszy ze szlachetnych, używany do niemieckich pilsów
    Hallertau tradition (D)
    Hallertau (US)
    Hersbrucker (US)
    Huller Bitterer (D)
    Liberty (US)
    Magnum (D)
    Mt Hood (US)
    Northdown (En)
    Nugget
    Olympic
    Orion (D)
    Omega (En)
    Perle (D)
    Pride of Ringwood (Australia)
    Progress (En)
    Spalt (D)
    Spalt (US)
    Strisselspalt (Francja)
    Talisman
    Tettnager (US)
    Whitbread Golding Variety
    Wiliamette (US)
    Yeoman (En)
    Zenith (En)
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #2
    Warto wspomnieć o innej polskiej odmianie chmielu aromatycznego: Lomik z Nowego Tomyśla. Podobno niegdyś porównywanego z żateckim, z drugiej strony niby mniej szlachetny od lubelskiego. Lomik mn. był używany do produkcji piwa Grodziskiego.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Jeszcze jest Magnum używany np. przez browar EDI.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • rafal_s
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.11
        • 128

        #4
        Gwoli precyzji, tylko kilka uwag odnośnie literówek:

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        Hallertau Hersbuecker
        To raczej Hallertau Hersbruecker.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        Chellenger
        Zdecydowanie Challenger.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        Northen Brewer
        A tutaj Northern Brewer.

        Poza tym, oczywiście, sympatyczne opracowanie

        Comment

        • Chmielarz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.04
          • 11

          #5
          W Polsce uprawiane są jeszcze:
          SYBILLA odmiana bardziej aromatyczna od MARYNKI
          IUNGA odmiana wysoko goryczkowa
          i niewielkie ilości IZABELI odmiany goryczkowej

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #6
            Ciekawa strona o chmielach:

            Comment

            • scheik
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.09
              • 34

              #7
              Stronka już nie istnieje

              Comment

              • sztetke
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.12
                • 355

                #8
                działa http://www.hopunion.com/17_HopVariet...ok.cfm?p3=open

                Comment

                • crocco
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.12
                  • 590

                  #9
                  Dzięki za info,przydadzą się.

                  Comment

                  • Joosto
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.12
                    • 263

                    #10
                    A co ! Odkopię trupa (przynajmniej częściowo)

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X