Większość potrzeb opędzamy Lubelskim i Marynką, ale warto wiedzieć, jakie mamy opcje. Tym bardziej, że aby utrzymać się w stylu powinniśmy stosować chmiele z kraju pochodzenia stylu, np. East Kent do ale, Helletrau do weizenów, Saaz do pilsów itp. Poniżej zamieszczam tłumaczenie opisu chmieli dostepnych na rynku amerykańskim, w dużej części pokrywającym się z naszym, trochę go też skompilowałem z informacjami handlowymi BA.
Tam gdzie w tekście jest "korzenny", w oryginale było spicy, nie wiem, czy udatnie to przetłumaczyłem.
Chmiele dostępne w Polsce:
Lublin - ten znamy dobrze, ale ciekawe, co o nim sądzą Amerykanie:
Dobry chmiel aromatyczny, wymieniany często jednym tchem z Saaz, od którego resztą pochodzi. Spełnia kryteria chmielu szlachetnego.
Tettnager
Szlachetny chmiel niemiecki, daje unikalny charakter piwu - mieszanka aromatów korzennego, ziołowego i kwiatowego. Zalecany do chmielenia lagerów.
Saaz (Żatec)
Prawdziwie szlachetny chmiel. Piękny aromat i smak. Daje lepsze posmaki ziołowe i korzenne niz większość chmieli europejskich, ale są od niego lepsze chmiele jeżeli chodzi o posmaki cytrusowe. Do pilsnerów.
Brewers Gold
Stara odmiana (1934) Prawie identyczny jak Bullion. Mało stabilny w przechowywaniu. Mocno goryczkowy i może być stosowany tylko dla goryczki, którą podobno daje bardzo szlachetną.
Fuggle
Jeden z najpopularniejszych chmieli angielskich, często używany do aromatyzowania ciemnych ale - tradycyjnych angielskich stoutów i ale. Polecany także do chmielenia na zimno odmian IPA i Bitter
East Kent Goldings
Dobry angielski chmiel aromatyczny, lepszy niz Fuggle do chmielenia aromatycznego i na zimno. Ma ponad 200 lat i dał początek wielu innym odmianom.
Hallertau Hersbuecker
Niemiecki chmiel aromatyczny z korzennym i nieco kwiatowym charakterem, słynie z fantastycznie dobitnego aromatu. Lepszy niż Hallertau czy Saaz jeżeli chodzi o posmaki cytrusowe i owocowe. Nieco gorszy na polu posmaków ziołowych czy korzennych.
Spalt Select
Dostępny od 1991, wyhodowany aby naśladować aromatyczny charakter Saaz, Tettnager i Spalt. Znany ze szlachetnej, delikatnej nuty owocowej.
Styrian Goldings
Słoweński chmiel aromatyczny, klon Fuggles o podobnych zastosowaniach. Ma ostrzejszy smak i aromat niż chmiele niemieckie
Cascade
Od 1972. Nietrwały w przechowywaniu. Nieco prymitywny w porównaniu z innych chmielami europejskimi, ale daje bardzo ładne korzenne/cytrusowe posmaki. Może dać posmaki grejfrutowe, szczególnie gdy jest zleżały. W dziedzinie posmaków cytrusowo-owocowych lepszy niż Saaz, Halletau, Hersburuck, a daje podobny jak powyższe perfumowo-owocowy aromat.
Chellenger
Jeden z najpopolarniejszych chmieli angielskich. Nadaje się do każdego chmielenia. Średnia zawartość alfakwasów. Alternatywa dla East Kent Goldings.
Northen Brewer
Niemiecki, występuje też w Anglii. Średnia lub wysoka zawartośc alfakwasów. Rozsądny profil aromatyczny, stosowany do każdego chmielenia. Nadaje wyczuwalną goryczkę i bogaty aromat, polecany do wielu odmian ale. Chętnie używany do piw górnej fermentacji m.in. typu Alt i Koelsch.
Target
Wysoka zawartość alfakwasów. Tylko dla chmielenia goryczkowego.
Inne chmiele, niedostepne w sprzedaży wymieniam tylko z nazwy. Może ktoś używał i napisze parę ciepłych słów o którymś:
Alsace (Francja)
Bramling Cross - angielski, aromatyczny
Banner (US)
Bullion
Centennial
Chinook - daje mocne posmaki, dlatego jest często unikany przez piwowarów
Cluster (US)
Columbus
Columbia
Comet
Crystal
Eroica
Fuggle (US)
Galena (US)
Hallertau Mittelfruh (D) - król chmieli, najszlachetniejszy ze szlachetnych, używany do niemieckich pilsów
Hallertau tradition (D)
Hallertau (US)
Hersbrucker (US)
Huller Bitterer (D)
Liberty (US)
Magnum (D)
Mt Hood (US)
Northdown (En)
Nugget
Olympic
Orion (D)
Omega (En)
Perle (D)
Pride of Ringwood (Australia)
Progress (En)
Spalt (D)
Spalt (US)
Strisselspalt (Francja)
Talisman
Tettnager (US)
Whitbread Golding Variety
Wiliamette (US)
Yeoman (En)
Zenith (En)
Tam gdzie w tekście jest "korzenny", w oryginale było spicy, nie wiem, czy udatnie to przetłumaczyłem.
Chmiele dostępne w Polsce:
Lublin - ten znamy dobrze, ale ciekawe, co o nim sądzą Amerykanie:
Dobry chmiel aromatyczny, wymieniany często jednym tchem z Saaz, od którego resztą pochodzi. Spełnia kryteria chmielu szlachetnego.
Tettnager
Szlachetny chmiel niemiecki, daje unikalny charakter piwu - mieszanka aromatów korzennego, ziołowego i kwiatowego. Zalecany do chmielenia lagerów.
Saaz (Żatec)
Prawdziwie szlachetny chmiel. Piękny aromat i smak. Daje lepsze posmaki ziołowe i korzenne niz większość chmieli europejskich, ale są od niego lepsze chmiele jeżeli chodzi o posmaki cytrusowe. Do pilsnerów.
Brewers Gold
Stara odmiana (1934) Prawie identyczny jak Bullion. Mało stabilny w przechowywaniu. Mocno goryczkowy i może być stosowany tylko dla goryczki, którą podobno daje bardzo szlachetną.
Fuggle
Jeden z najpopularniejszych chmieli angielskich, często używany do aromatyzowania ciemnych ale - tradycyjnych angielskich stoutów i ale. Polecany także do chmielenia na zimno odmian IPA i Bitter
East Kent Goldings
Dobry angielski chmiel aromatyczny, lepszy niz Fuggle do chmielenia aromatycznego i na zimno. Ma ponad 200 lat i dał początek wielu innym odmianom.
Hallertau Hersbuecker
Niemiecki chmiel aromatyczny z korzennym i nieco kwiatowym charakterem, słynie z fantastycznie dobitnego aromatu. Lepszy niż Hallertau czy Saaz jeżeli chodzi o posmaki cytrusowe i owocowe. Nieco gorszy na polu posmaków ziołowych czy korzennych.
Spalt Select
Dostępny od 1991, wyhodowany aby naśladować aromatyczny charakter Saaz, Tettnager i Spalt. Znany ze szlachetnej, delikatnej nuty owocowej.
Styrian Goldings
Słoweński chmiel aromatyczny, klon Fuggles o podobnych zastosowaniach. Ma ostrzejszy smak i aromat niż chmiele niemieckie
Cascade
Od 1972. Nietrwały w przechowywaniu. Nieco prymitywny w porównaniu z innych chmielami europejskimi, ale daje bardzo ładne korzenne/cytrusowe posmaki. Może dać posmaki grejfrutowe, szczególnie gdy jest zleżały. W dziedzinie posmaków cytrusowo-owocowych lepszy niż Saaz, Halletau, Hersburuck, a daje podobny jak powyższe perfumowo-owocowy aromat.
Chellenger
Jeden z najpopolarniejszych chmieli angielskich. Nadaje się do każdego chmielenia. Średnia zawartość alfakwasów. Alternatywa dla East Kent Goldings.
Northen Brewer
Niemiecki, występuje też w Anglii. Średnia lub wysoka zawartośc alfakwasów. Rozsądny profil aromatyczny, stosowany do każdego chmielenia. Nadaje wyczuwalną goryczkę i bogaty aromat, polecany do wielu odmian ale. Chętnie używany do piw górnej fermentacji m.in. typu Alt i Koelsch.
Target
Wysoka zawartość alfakwasów. Tylko dla chmielenia goryczkowego.
Inne chmiele, niedostepne w sprzedaży wymieniam tylko z nazwy. Może ktoś używał i napisze parę ciepłych słów o którymś:
Alsace (Francja)
Bramling Cross - angielski, aromatyczny
Banner (US)
Bullion
Centennial
Chinook - daje mocne posmaki, dlatego jest często unikany przez piwowarów
Cluster (US)
Columbus
Columbia
Comet
Crystal
Eroica
Fuggle (US)
Galena (US)
Hallertau Mittelfruh (D) - król chmieli, najszlachetniejszy ze szlachetnych, używany do niemieckich pilsów
Hallertau tradition (D)
Hallertau (US)
Hersbrucker (US)
Huller Bitterer (D)
Liberty (US)
Magnum (D)
Mt Hood (US)
Northdown (En)
Nugget
Olympic
Orion (D)
Omega (En)
Perle (D)
Pride of Ringwood (Australia)
Progress (En)
Spalt (D)
Spalt (US)
Strisselspalt (Francja)
Talisman
Tettnager (US)
Whitbread Golding Variety
Wiliamette (US)
Yeoman (En)
Zenith (En)
Comment