Ilości drożdży do zadania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krogo Wyświetlenie odpowiedzi
    Szkoda byłoby gdybyś, kierując się emecjami, poszedł w ślady Wielkiego_B, który na dobre zniknął z tego forum. A szkoda bo wielu, nawet doświadczonych piwowarów, mogłoby się dużo od niego nauczyć.
    Nie zniknęłem z tego forum na dobre. Czasami coś skrobnę. Atmosfera tu jednak jest taka, że staram się omijać wątki, w których głos zabierają niektóre osoby.

    Szkoda, że Coder dostał się pod obstrzał krytyki (zupełnie niezasłużonej!).
    Moim zdaniem: na zagranicznych forach wychwycił wiele ważkich niuansów, spośród których sam wiele stosowałem i do dzisiaj to robię (uznając, że warto). Niektóre przepisywane przez Codera porady są zupełnie niepraktyczne i prowadzące w ślepy zaułek, ale nigdy nie wynikały one z jego złej woli. Raczej z braku ich wypraktykowania.

    Myślę, że o Coderze forum przypomni sobie przy okazji ogłaszania wyników kolejnych konkursów. Ma w sobie wszystko, co jest potrzebne do robienia wyśmienitych piw. Coder - trzymam za Ciebie kciuki.

    Comment

    • muavmf
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.08
      • 119

      #32
      Trochę teorii nikomu nie zaszkodzi, a komu nie pasuje, nie musi zawiłych tekstów czytać (moja opinia).
      Sam pytałem jaka jest właściwa ilość drożdży suchych do fermentacji. Odpowiedzi były mgliste, typu : saszetka wystaczy, nawet za dużo itp.
      Dzięki postom typu Coder-a, można oddzielić praktykę od teorii. Ostatnio zadałem drożdże S-23 do pilsa 11 Blg 1/3 saszetki - "na oko". Wystartowały ładnie (teoria sobie, życie sobie).
      Za kilka lat jak mnie jakiś nowicjusz zapyta o ilość drożdży, ma szansę otrzymać wyczerpującą odpowiedź .
      Coder - bądź mężczyzną. To byłoby nawet głupie gdyby wszyscy sobie przytakiwali i chwalili nawzajem. Tych kilku, łącznie ze mną, powinno Ci wystarczyć .

      Comment

      • gniady
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.12
        • 146

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
        Myślę, że o Coderze forum przypomni sobie przy okazji ogłaszania wyników kolejnych konkursów. Ma w sobie wszystko, co jest potrzebne do robienia wyśmienitych piw. Coder - trzymam za Ciebie kciuki.
        Wielki_B wyprorokował.
        Gratulacje Coder.

        Comment

        • scheik
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.09
          • 34

          #34
          obudzenie drożdży niewielką ilością swieżej brzeczki przed zadaniem
          Mam już pare warek za sobą. Chciałbym coś pożytecznego z mojej gęstwy w najbliższych dniach zrobić i po powyższych poprawkach wszystko jest w miarę jasne jeżeli chodzi o pierwszy post, prócz ostatniego zdania. Jest dla mnie niejednoznaczne.
          Czy dobrze rozumiem, że gdy już brzeczka będzie po zagotowaniu z chmieleniem mam niewielką ilość (nie wiem ile) ciepłej brzeczki wlać do tej gęstwy? Poczekać ileś czasu (nie wiem ile), przelać brzeczkę do fermentora ostudzić i dodać roztwór gęstwy? A może ta niewielka ilość ma być już też ostudzona (zapewne)?

          Comment

          Przetwarzanie...
          X