Krótki opis odmian drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #16
    Co zresztą podawane jest w opisach drożdży.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

      #17
      Fermentując na Southern German Lager (zamiennik Munich Lager) zapomniałem podnieść temperaturę pod koniec fermentacji burzliwej :|. Zrobilem ten zabieg pod koniec cichej, ale raczej niewiele dało. Czy mogę coś jeszcze zrobić w momencie gdy piwa są już w butelkach ?
      Pozdrawiam
      dj

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
        Fermentując na Southern German Lager (zamiennik Munich Lager) zapomniałem podnieść temperaturę pod koniec fermentacji burzliwej :|. Zrobilem ten zabieg pod koniec cichej, ale raczej niewiele dało. Czy mogę coś jeszcze zrobić w momencie gdy piwa są już w butelkach ?
        Podejrzewam że podniesienie miało na celu redukcję dwuacetylu.
        Jeśli dodałeś cukier do refermentacji a drożdże zeżarły go, możesz liczyć, że chociaż częściowo zredukowały dwuacetyl. Trudno powiedzieć czy w znaczący sposób.
        Jaka była temperatura fermentacji?

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          #19
          Temperatura wachała się od 5 do 10'C. Fermentacja burzliwa 22 dni, cicha 8 dni.

          Zastanawiam się teraz, czy ten efekt nie jest przez to, że drożdze wystartowały dopiero po 90h od ich zadania. Podobny smakowo-zapachowy efek uzyskałem w warce nr. 28 którą fermentowałem w wysokich temperaturach (rozdawałem na zlocie). Jerzy stwierdził np., że ma chemiczne posmaki.
          Last edited by DanielJakubowski; 2007-11-08, 21:58.
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          Przetwarzanie...
          X