Co zresztą podawane jest w opisach drożdży.
Krótki opis odmian drożdży
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedziFermentując na Southern German Lager (zamiennik Munich Lager) zapomniałem podnieść temperaturę pod koniec fermentacji burzliwej :|. Zrobilem ten zabieg pod koniec cichej, ale raczej niewiele dało. Czy mogę coś jeszcze zrobić w momencie gdy piwa są już w butelkach ?
Jeśli dodałeś cukier do refermentacji a drożdże zeżarły go, możesz liczyć, że chociaż częściowo zredukowały dwuacetyl. Trudno powiedzieć czy w znaczący sposób.
Jaka była temperatura fermentacji?
Comment
-
-
Temperatura wachała się od 5 do 10'C. Fermentacja burzliwa 22 dni, cicha 8 dni.
Zastanawiam się teraz, czy ten efekt nie jest przez to, że drożdze wystartowały dopiero po 90h od ich zadania. Podobny smakowo-zapachowy efek uzyskałem w warce nr. 28 którą fermentowałem w wysokich temperaturach (rozdawałem na zlocie). Jerzy stwierdził np., że ma chemiczne posmaki.Last edited by DanielJakubowski; 2007-11-08, 21:58.Pozdrawiam
dj
Comment
-
Comment