Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
Wyświetlenie odpowiedzi
Ciekawostki z nasłuchu zagranicznych list dyskusyjnych
Collapse
X
-
W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziPoproszę o oryginalny tekst tej informacji.
"Depending on how bad the haze is, you may opt for an addition of Amylaze enzyme just prior to pitching the yeast. This is normally done in Pilsners, but if I am brewing a lighter beer, I normally use the enzyme"
Comment
-
-
Tak sobie myślę, że nie po to bawimy się w piwowarstwo domowe, by dodawać enzymów, polepszaczy, może nawet przyśpieszaczy fermentacji i leżakowania.
Co do gęstwy po burzliwej. Warzę seriami i dodaję bezpośrednio trochę z gęstwy do świeżo uwarzonego piwa przy przelewaniu piwa już odfermentowanego na cichą. Reszta idzie w kanał, lodówkę mam do trzymania w niej jedzenia i piciaSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziBrak zmętnienia na zimno można uzyskać:
1. pijąc ciepłe piwo, lub
2. kupując piwo w sklepie.
Co do punktu 2. to nie jest tak hop. Miałem jakiś miesiąc temu partię Opata 12%, który miał objawy zmętnienia na zimno. Znaczy mętniał w temp. <8C, a w pokojowej był klarowny.
Comment
-
-
Odczyty refraktometru
Przed rozpoczęciem fermentacji odczyty refraktormetru w Brix moga być przeliczane na Plato (Blg) wg wzoru:
Brix/1.04=Degrees Plato.
Po rozpoczęciu fermentacji wg. bardziej skomplikowanych wzorów:
1. Alcohol By Volume
ABV=(277.8851-277.4(SG)+0.9956(R) +0.00523(R2)+0.000015(R3)) X (SG/0.79)
2. Specific Gravity
SG=1.001843-0.002318474(OG)-0.000007775(OG2)-0.000000034(OG3)+0.00574
(R)+0.00003344(R2)+0.000000086(R3)
Accuracy: .2° Plato/ 0.0008 SG/ .25% ABV
Where:
ABV=Percent Alcohol by Volume
SG=Specific Gravity of the Beer (In SG units)
R=Refractometer Reading of the Solution (In Brix)
OG=Original Gravity of the Beer (In Degrees Plato)
Zamieszczam w surowej formie, żeby czegoś nie pomieszać - opisy po angielsku, a potęgi wyrażone liczbami, np. OG2 = OG do kwadratu, jeżeli coś nie jest jasne, to spróbuję przetłumaczyć.
Oczywiście ww. przeliczenia robi też ProMash
Comment
-
-
Przechowywanie chmielu
Chmiel należy przechowywać w lodówce, a nie w zamrażarce. Niestety, nie wyjaśniono dlaczego
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziChmiel należy przechowywać w lodówce, a nie w zamrażarce. Niestety, nie wyjaśniono dlaczego
Czyli nie w lodówce, a w zamrażarce.
Coder piszesz tu sporo bzdur...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi"Regardless of storage methods, always keep hops in the freezer, not the refrigerator."
Czyli nie w lodówce, a w zamrażarce.
Coder piszesz tu sporo bzdur...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziNo to wymień kilka spośród tego sporo.
"Nie należy zbierać drożdży po fermentacji burzliwej, przynajmniej tych z dna."
"podobno mozna je przechować i przez rok w wodzie destylowanej" - woda destylowana powoduje uszkodzenie komórek drożdży.
"Dlatego, że w fabryce są namnażane aerobowo, bez fermentacji i mają bardzo mocne ściany komórkowe" - Fermentacja zachodzi zawsze gdy stężenie cukrów jest odpowiednio wysokie (efekt Crabtree)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziChemikiem nie jestem, ale... będzie to:
tlenek chloru (IV); ditlenek chloru; dwutlenek chloru; ClO2
więcej tutaj: http://www.lenntech.com/polski/dwutlenek-chloru.htm
Jeśli ktoś to próbował zastosować, to chyba się mocno zdziwił.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi(...)Jeśli ktoś to próbował zastosować, to chyba się mocno zdziwił.
Możesz polemizować z autorem oryginalnego tekstu, a nie z tym czy to jest dwutlenek chloru, czy nie.
Przeczytaj raz jeszcze post codera, to zobaczysz że nie robi się tego po to żeby "ożywić przed startowaniem" tylko po to żeby ją dłużej przechowywać.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Nie zamierzam w ogóle polemizować. Jeżeli coś zabija bakterie, to nie wzmacnia drożdży, ale je osłabia. I nie trzeba być chemikiem, żeby to wiedzieć.
Zresztą i tak nie ma to żadnego znaczenia, bo dwutlenek chloru jest w warunkach domowych nieosiągalny.Last edited by Krzysiu; 2007-10-20, 17:56.
Comment
-
Comment