Ciekawostki z nasłuchu zagranicznych list dyskusyjnych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak pisałem, starter ma być natleniany non-stop pompką akwaryjna, przez dobry filtr.
    Tylko co to jest "dobry filtr" i gdzie go dostać? Jeśli wymusisz ruch powietrza przez pompkę, to prawdopodobnie musiałbys zastosować filtr o efektywności filtrów HEPA.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
    (...)
    Wstrząsanie (stir plate) nie jest zalecany, bo wtedy natlenia się niesterylnym powietrzem - nie wiem na ile skuteczna jest wata przy tego rodzaju zadaniach.
    Ciekawe.
    Metoda od lat stosowana w laboratoriach, tania i skuteczna. Przy swobodnej wymianie, korek z waty ściśliwie skręcony bedzie wystarczający.

    P.S. Podoba mi się ten wątek. Kontunuuj
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
      Tylko co to jest "dobry filtr" i gdzie go dostać?
      I tu będzie problem, w USA są dostępne:
      You can get a .45 micron, inline air filter (~$ from any larger homebrew supplier such as Beer, Beer & More Beer, Williams Brewing, Northern Brewer or possibly your local supplier.)
      Ale u nas podejrzewam, że nie będzie tak łatwo... Ale skoro, jak mówisz wata spełnia swoje zadanie, można od tego zacząć...

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
        I tu będzie problem, w USA są dostępne:
        You can get a .45 micron, inline air filter (~$ from any larger homebrew supplier such as Beer, Beer & More Beer, Williams Brewing, Northern Brewer or possibly your local supplier.)
        Ale u nas podejrzewam, że nie będzie tak łatwo... Ale skoro, jak mówisz wata spełnia swoje zadanie, można od tego zacząć...
        IMO można by zastosowac płuczkę z jakimś silnym środkiem antyseptycznym typu perhydrol, nadmanganian potasu.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • kham
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.01
          • 751

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
          Moja opinia jest taka - za bardzo przykładasz się do tłumaczenia, a za mało do własnego piwa. Moim zdaniem większość tych tekstów dotyczy browarów mikroprzemysłowych (różnych RIMSów i i nnych); w warunkach polskich ma niewielkie zastosowanie.

          Jak kto chce, niech się dalej bawi.
          Może tak. Ale wszystkie inne piwa poza pszeniczniakami są udane. A już pare osób mi zwróciło uwagę, że piwa pszeniczne silnego startera potrzebują.

          Comment

          • adam998
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2003.04
            • 14

            #35
            Świetnie Coder – podziwiam wytrwałość. Spróbuje tych parę porad wykorzystać przy swojej produkcji.

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #36
              RIMS

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              Moja opinia jest taka - za bardzo przykładasz się do tłumaczenia, a za mało do własnego piwa. Moim zdaniem większość tych tekstów dotyczy browarów mikroprzemysłowych (różnych RIMSów i i nnych); w warunkach polskich ma niewielkie zastosowanie.
              Niestety, nie mogę poświęcić memu piwu tyle uwagi na ile zasługuje ; na pośbę żony ograniczyłem spozycie do 1 butelki / dzień.

              A'propos RIMS widziałem opinię, że nie warto w to inwestować, jest w nich za duzo przetłaczania gorącej brzeczki, ona wtedy napowietrza się i nie jesteś w stanie uzyskać naprawdę dobrego piwa.

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #37
                W RIMSie się napowietrza? Myślałem, że tam wszystko w rurach?

                Taki niuans laboratoryjno-techniczny: stir plate to dokładnie jest mieszadło magnetyczne. Wytrząsarka to zupełnie inna maszyneria, nie mówiąc już o gabarytach. Z tego co mi wiadomo mieszadła magnetyczne z powodzeniem się stosuje do namnażania drożdży właśnie w starterach.

                Co do nadmanganianu potasu, jako, że chodzi o przetaczanie powietrza myślę, że bardzo szybko by stracił swoje właściwości.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                  Niestety, nie mogę poświęcić memu piwu tyle uwagi na ile zasługuje ; na pośbę żony ograniczyłem spozycie do 1 butelki / dzień.
                  *.*!!!
                  Last edited by Marek-C; 2007-10-09, 14:36.
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co do nadmanganianu potasu, jako, że chodzi o przetaczanie powietrza myślę, że bardzo szybko by stracił swoje właściwości.
                    R-r nadmanganianu jest względnie trwały. Nie reaguje z powietrzem, nie jest lotny. Poza tym jego zużycie jest widoczne jako zmiana barwy. Stężona woda utleniona (perhydrol) jest mniej trwała. Chlorowych odkażaczy bym nie zastosował bo uwalniają wolny chlor, który przedostałby sie do brzeczki. Oczywiście najbardziej praktyczny jest filtr HEPA.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #40
                      No nie wiem, na laborkach zawsze robiliśmy oznaczanie itp. z jednego zbiornika z roztworem nadmanganianu właśnie przez jego szybką zmianę właściwości. Aczkolwiek to co jest potrzebne do miareczkowania i oznaczania ilościowego może nie mieć znaczenia przy odkażaniu. Ja jednak bym trwał przy tym, że nie do końca się nadaje, jeżeli ma to być ciągłe napowietrzanie.

                      Zresztą, jest to czysto akademicka dysputa Podany sposób propagacji drożdży jest za dużą upierdliwością na stosowanie w warunkach domowych.
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • hasintus
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.07
                        • 850

                        #41
                        W sprawie startera to tak jak opisane wyżej kolba stożkowa zatkana watą, nawet wcale nie tak ściśle i poruszenie kolbą od czasu do czasu sprawdza się zupełnie. Jeśli chodzi o filtry to są drogie, na pewno są dostępne bo stosuje je Polfa do napowietrzania przy fermentacji penicyliny (te są troszeczkę za duże do naszych browarków).
                        Natomiast ponawiam moje pytanie do Codera w sprawie dodawania brzeczki do startera.
                        Jeśli codziennie przez 4-5 dni będziesz zagotowywał i studził brzeczkę to ryzyko przyplątania bakterii jest ogromne.

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #42
                          Można ewentualnie za każdym razem robić brzeczkę z suchego ekstraktu, ale to i tak "zbytek łaski" jak na warunki domowego browaru.

                          Na pewno jest fajny w laboratorium jak chce się rozmnożyć bardzo małą ilość czystego szczepu. W "normalnym świecie" ryzyko zakażenia jest tak wielkie, że nie widzę praktycznego zastosowania dla takich bajerów.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • Wielki_B
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.02
                            • 1968

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeśli codziennie przez 4-5 dni będziesz zagotowywał i studził brzeczkę to ryzyko przyplątania bakterii jest ogromne.
                            A wystarczy zrobić po prostu piwo. Wlać saszetkę np. do 10 litrów brzeczki (jesli juz ktoś się boi nią zadać warkę 20-litrową) i odfermentować. W przypadku górnej fermentacji - po 5 dniach będzie zarówno piwo, jak i drożdże. Przy dolnej - po 10 dniach.

                            W metodzie "Step-Up" można znaleźć wszystko, co przeszkadza w tradycyjnej (domowej) produkcji piwa, a przy okazji naraża piwowara na skutki odwrotne od zamierzonych.

                            Przedstawiane przez Codera wiadomości z "nasłuchu" są jednak ciekawe; sam je w miarę możliwości i racjonalności stosuję. Są one opisane w literaturze piwowarskiej.
                            Z praktyki jednak wiem, że nalezy do nich podchodzić z pewną dozą ostrożności.

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jeśli codziennie przez 4-5 dni będziesz zagotowywał i studził brzeczkę to ryzyko przyplątania bakterii jest ogromne.
                              Dlaczego? Przecież bez przerwy tak robię - gotuję i studzę brzeczkę do starterów, rezerwy... Powtórne gotowanie chyba tylko poprawia sterylność (jak w tyndylizacji)

                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

                                #45
                                Czystość mikrobiologiczna nie jest tak prosta. W rzeczywistości stosuje się bardzo zmyślne patenty do wyjałowienia "substratu" i tyndalizacja jest tutaj jedynym sposobem jaki można zastosować w warunkach domowych co nie oznacza, że najlepszym. Poza tym tyndalizacja jest sensu stricte przewidziana do szalek, probówek itp. Jaki wpływ ma wieloktrotne gotowanie na związki zawarte w brzeczce oraz co się dzieje w tej brzeczce pomiędzy gotowaniami to zupełnie inna sprawa.

                                Osobiście uważam, że w warunkach domowych startery, substancje do refermentacji itp. znacznie lepiej przygotowywać jest z suchego ekstraktu słodowego wygotowanego przez kilka-kilkanaście minut.
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X