Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
Wyświetlenie odpowiedzi
"podobno mozna je przechować i przez rok w wodzie destylowanej" - woda destylowana powoduje uszkodzenie komórek drożdży.
"Dlatego, że w fabryce są namnażane aerobowo, bez fermentacji i mają bardzo mocne ściany komórkowe" - Fermentacja zachodzi zawsze gdy stężenie cukrów jest odpowiednio wysokie (efekt Crabtree)
Mozna wydzielić, w pewnym uproszczeniu 3 fazy
- faza rozmnażania (gdy jest po dostatkiem tlenu i pożywienia)
- faza fermentacji (gdy jeszcze jest pożywienie)
- faza uśpienia
Efekt Crabtree występuje w fazie rozmnażania, gdy drożdże mają duże ilości pożywienia to przy okazji zaczynają fermentację.
Nam zależy na utrzymaniu startera w fazie rozmnażania, dlatego oferujemy drożdżom dobre napowietrzenie i cienką brzeczkę.
Sądzę, że w fabryce Wyesta potrafią utrzymać drożdże w fazie rozmnażania i zminimalizować efekt Crabtree na tyle, że wytworzony w nim alkohol nie uszkadza drożdży.
Tutaj dyskusyjny fragment:
bit of a different topic, but still worth metioning in this answer is that you can store yeast up to 1 year under distilled water at 32 deg. F., but the source of the yeast has to be from a pure culture not a fermentation. The culturing process centers on yeast reproduction aerobically rather than fermentation. The yeast coming into the distilled water in this state have VERY strong cell walls that have not been degraded by exposure to alcohol nor have the yeast been exposed to varying food supplies in their life. They also have not produced glycogen for dormancy yet, so by keeping them in distilled water at a very cold temperature, this process is retarded much longer than trying to do this with harvested yeast from a fermentation.
Jak widzisz, tematy są może dyskusyjne, ale brakuje im nieco do pojęcia "bzdury". Radzę więc, żebyś zachował te ciężkie słowa na lepsze okazje.
Comment