Miodosytnictwo dla piwowarów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Saks
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 108

    #31
    Fakt od fermentowanie cukrów z brzeczki, jak i jej przygotowanie, nie jest jakoś szczególnie trudne. Jednak jest wiele detali, które odróżniają bardzo dobre miody pitne od wielkich miodów. Podobnie zresztą jak w przypadku piwa. Stworzenie miodu o pełni smaku i idealnym balansie wymaga wiedzy i doświadczenia.

    W trakcie leżakowania jak w przypadku mocnych piw, harmonizują się cechy smakowo zapachowe. Przyśpieszenie filtracji nie ma najmniejszego sensu, gdyż miód grawitacyjnie oczyści się szybciej niż dojrzeje.

    Artykuł o najlepszym miodzie (+ wywiad z autorem)
    Nieco dłuższy wywiad z Dziennika Bałtyckiego
    Mel Gaudii Vitae Est

    www.michalsaks.com

    Comment

    • Hagen
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.09
      • 21

      #32
      Ja mam już nastawiony miód pitny, miałem zacząć od piwa, ale zanim dotarł do mnie gar to zdążyłem już miód nastawić. Robię niesycony trójniak na miodzie lipowym z dodatkiem imbiru i skórki cytrynowej. Dziś butelkuję Ale'a, nastawiam piwo dyniowe i za jakieś 3 tygodnie zaczynam eksperymenty z połączeniem miodu i piwa. Myślę nad miodo-marcowym lub miodo-pszenicznym... Co o tym myślicie?

      Comment

      • Saks
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.09
        • 108

        #33
        Poczytaj o Bragotach na anglojęzycznych forach, to miody powstające z połączenia piwnej brzeczki z brzeczką miodową.
        Mel Gaudii Vitae Est

        www.michalsaks.com

        Comment

        • Hagen
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.09
          • 21

          #34
          Wyszło na to, że oddzielnie nastawiłem miód i piwo... Możesz mi podać linki do zagranicznych for godnych polecenia? Będę miał miód z Bieszczad za 25 zł od słoika 0,9 to może tym razem nastawię... :]

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • pegazus300
            Desprej w fermentorze
            pegazus300
            Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
            2018-04-15, 20:50
          • Kwachu1444
            Nalot w fermentorze
            Kwachu1444
            Witam,

            Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
            Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...
            2017-12-26, 19:34
          • tomaszjanczyk
            Pierwsza próba - pytanie na CITO
            tomaszjanczyk
            Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

            W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

            Zaczynałem około 16:00.

            Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
            2020-04-22, 09:46
          • krzysztoft
            fermentacja burzliwa czy zakażenie?
            krzysztoft
            Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
            2019-04-01, 00:18
          • m2200
            Płatki dębowe na cichą.
            m2200
            Cześć,

            uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

            Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
            2019-08-22, 17:29
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...