Miodosytnictwo dla piwowarów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23931

    Miodosytnictwo dla piwowarów

    Arkadiusz Szałata (Moonjava) ze Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników przybliża nam, piwowarom domowym, podstawy produkcji miodów pitnych w domowych warunkach. Wskazuje także na pokrewieństwo obu tych, jak można by sądzić bardzo różnych, fermentowanych drożdżami trunków.

    Zapraszam do lektury artykułu:



    i do komentowania
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • kiszot
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2001.08
    • 8109

    #2
    Wszystko pięknie i ładnie ale trzymać miód rok czasu w fermentorze? To straszne.
    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
    So von Natur, Natur in alter Weise,
    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
      Wszystko pięknie i ładnie ale trzymać miód rok czasu w fermentorze? To straszne.
      No toż przecież autor napisał, że nie w fermentorze, tylko w balonie szklanym.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • bayern71
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.06
        • 1004

        #4
        Bardzo ładnie. z doświadczenia wiem jednak, że drożdze w większych stężeniach (a tu jest mowa o 37 BLG) nie chcą wystartować. Po starcie (trudnym) zaś szybko zaprzestają działania. A i tak nie robiłem nigdy trójniaków. Nie wyobrażam sobie aby piwne drożdze były w stanie odfermentować brzeczkę. Ale może nie mam racji.

        Comment

        • Marek-C
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 848

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71 Wyświetlenie odpowiedzi
          Bardzo ładnie. z doświadczenia wiem jednak, że drożdze w większych stężeniach (a tu jest mowa o 37 BLG) nie chcą wystartować. Po starcie (trudnym) zaś szybko zaprzestają działania. A i tak nie robiłem nigdy trójniaków. Nie wyobrażam sobie aby piwne drożdze były w stanie odfermentować brzeczkę. Ale może nie mam racji.
          Przeczytaj kolego artykuł i dopiero się wypowiadaj!
          Jaka choroba internetowa? 'Żeby tylko zamieścić posta' i obojętnie z sensem czy bez...
          Last edited by Marek-C; 2007-11-05, 11:34.
          Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Bardzo fajny artykuł, co do drożdży THG powinny dać radę namnożone w brzeczce o niskim Blg (10-12) a później w dużej ilości zadane (analogicznie do porterów).

            Comment

            • Wesoly
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.10
              • 371

              #7
              Bardzo fajny i czytelny artykuł dla początkujących, Arek gratuluję!

              Ze startem trójniaków przy odpowiednich drożdżach nigdy nie ma problemy.
              5-10g aktywnych drożdży na 10l brzeczki i po problemie. Do tego napowietrzenie oraz pożywka niewieloskładnikowa. Trójniak czasami odfermentował mi do 17-18% alkoholu w dwa do trzech tygodni.

              Dla piwowarów polecam miody pitne sycone na bazie brzeczki piwnej.
              Dwa lata temu zrobiłem taki eksperyment i wyniki są bardzo zachęcające.
              Pozdrawiam, Wesoły

              Comment

              • bayern71
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.06
                • 1004

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
                Bardzo fajny i czytelny artykuł dla początkujących, Arek gratuluję!

                Ze startem trójniaków przy odpowiednich drożdżach nigdy nie ma problemy.
                5-10g aktywnych drożdży na 10l brzeczki i po problemie. Do tego napowietrzenie oraz pożywka niewieloskładnikowa. Trójniak czasami odfermentował mi do 17-18% alkoholu w dwa do trzech tygodni.

                Dla piwowarów polecam miody pitne sycone na bazie brzeczki piwnej.
                Dwa lata temu zrobiłem taki eksperyment i wyniki są bardzo zachęcające.
                A na jakich drożdzach go robiłeś?

                Comment

                • Maciej1010
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.11
                  • 5

                  #9
                  Witam wszystkich na czwartym chyba forum "alkoholowym". Wszędzie indziej mam nick Maciej, a tu już zajęty - niedobrze

                  Ja tam nie bawiłbym się w drożdże piwne. Parę groszy zainwestowane w odpowiednie drożdże aktywne (np. L-43 albo EC1118 - AnKa C - Lallemanda) w połączeniu z pożywką kompleksową (Fermaid K, Activit) pozwolą uniknąć kłopotów z fermentacją.
                  Trójniak maliniak niesycony na L43 odfermentował mi do 21%. Musiałem się ratować, dosładzając gotowy miód pitny miodem.
                  Last edited by Maciej1010; 2007-11-05, 13:21.

                  Comment

                  • tomcio83
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2006.02
                    • 258

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi


                    Dla piwowarów polecam miody pitne sycone na bazie brzeczki piwnej.
                    Dwa lata temu zrobiłem taki eksperyment i wyniki są bardzo zachęcające.
                    Na czym polega warzenie miodu na bazie brzeczki?
                    rowarek esoła

                    Comment

                    • Wesoly
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.10
                      • 371

                      #11
                      Witaj Macieju na 15-nastym forum

                      Do miodu pitnego Piwniaka miałem zastosować odłożoną w lodówce gęstwę Trappist High Gravity, jednak warzenie miodu tak się przeciągnęło, ze zmuszony byłem zastosować aktywne drożdże winiarskiej (nie pamiętam już jakie, ale były to jakieś silne bayanusy)

                      Podaję zasyp, jaki poszedł na mojego Półdwójniaka Piwniaka:
                      pils: 4,0kg
                      monach: 2,3kg
                      karmel jasny: 1,0kg
                      karmel ciemny: 0,3kg

                      Chmiel marynka 20g na 3 tury
                      Do gotowania miód wielokwiatowy.
                      Objętość 40l, gęstość 40Blg

                      Dosłodzenie miodem gryczanym po około 2 miesiącach 2,5l.

                      Miodek ma już 2,5 roku. Na początku była trochę za gorzki, ale sie tym nie martwiłem bo wiem, że goryczka z zaczem zaniknie. Nie był też tak zharmonizowany jak bym chciał.
                      Na szczęście za czasem wszystko poszło w dobrą stronę i z roku na rok miodek jest coraz smaczniejszy. Zapewne w przyszłości nie raz powtórzę eksperyment z miodem piwniakiem.
                      Pozdrawiam, Wesoły

                      Comment

                      • Wesoly
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.10
                        • 371

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Na czym polega warzenie miodu na bazie brzeczki?
                        Po prostu zacierasz piwko a do warzenia dodajesz miodu, oczywiście powinien to być dodatek możliwie duży.
                        Jak dla mnie ponad 50% ekstraktu końcowego powinno być z miodu.

                        Dla osób mających ochotę eksperymentować:
                        Chmielimy bardzo, bardzo delikatnie!
                        Pozdrawiam, Wesoły

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Gratuluję świetnego artykułu.
                          Fajna sprawa. Tylko ta roczna fermentacja - też mnie załamuje. Cały czas w 25*C?
                          Jeszcze jedno pytanko - czy można używać plastikowych fermentatorów? Jeśli tak, to czy pokrywka ma być szczelnie?

                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            #14
                            25*C (spokojnie można 18-22*C) podczas fermentacji burzliwej, potem można odstawić do chłodnego.

                            W pojemniku fermentacyjnym można zrobić burzliwą fermentację, choć jak sie przeciągnie do 2-3 miesięcy to jakoś mnie ten pomysł zniechęca. Potem musisz i tak mieć szklany balon na rok lub dłużej. Dojrzewać można również w KEGach ze stali KO, choć to jeszcze droższe od szklanych balonów.
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • Maciej1010
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.11
                              • 5

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
                              25*C (spokojnie można 18-22*C)...
                              18-20*C jest znacznie bezpieczniejsze dla drożdży. W niskich temperaturach fermentacja będzie wolniejsza, ale za to drożdże mają wyższą odporność na alkohol, co w miodach jest szczególnie ważne.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X