Fakt od fermentowanie cukrów z brzeczki, jak i jej przygotowanie, nie jest jakoś szczególnie trudne. Jednak jest wiele detali, które odróżniają bardzo dobre miody pitne od wielkich miodów. Podobnie zresztą jak w przypadku piwa. Stworzenie miodu o pełni smaku i idealnym balansie wymaga wiedzy i doświadczenia.
W trakcie leżakowania jak w przypadku mocnych piw, harmonizują się cechy smakowo zapachowe. Przyśpieszenie filtracji nie ma najmniejszego sensu, gdyż miód grawitacyjnie oczyści się szybciej niż dojrzeje.
Artykuł o najlepszym miodzie (+ wywiad z autorem)
Nieco dłuższy wywiad z Dziennika Bałtyckiego
W trakcie leżakowania jak w przypadku mocnych piw, harmonizują się cechy smakowo zapachowe. Przyśpieszenie filtracji nie ma najmniejszego sensu, gdyż miód grawitacyjnie oczyści się szybciej niż dojrzeje.
Artykuł o najlepszym miodzie (+ wywiad z autorem)
Nieco dłuższy wywiad z Dziennika Bałtyckiego
Comment