Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

    A teraz Seta, napisz mi proszę ile postów pojawiło się na temat budowy filtratora z oplotu od mojej ostatniej prośby pisania na temat.
    Last edited by ART; 2008-11-06, 00:50.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • artur2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 535

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
      dokładności jego ześrutowania
      Jak rozumiem, chodzi o równomierność śrutowania ?
      Mniej alkoholu, więcej smaku !
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        Artur2: Wydajność wzrasta jeżeli masz drobno ześrutowany słód. Najlepiej na mąkę, a wtedy przydają się różne techniki filtracji. Na przykład omawiany W TYM TEMACIE FILTRATOR Z OPLOTU!

        ART - sorki jakoś wyszło. A co do przyszłości to wysłałem Ci pomysł na "!"...

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta,
          Wydajność wzrasta jeżeli masz drobno ześrutowany słód. Najlepiej na mąkę, a wtedy przydają się różne techniki filtracji. Na przykład omawiany W TYM TEMACIE FILTRATOR Z OPLOTU!
          Czy filtrator z oplotu umożliwia filtrowanie mąki?

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy filtrator z oplotu umożliwia filtrowanie mąki?
            Nie, ale część zasypu np. słód pszeniczny można ześrutować drobniej (niemal na mąkę) pod warunkiem, że będzie jeszcze trochę słodu jęczmiennego z łuską (ześrutowanego normalnie).
            blog.kopyra.com

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              No nie wiem... Robiłem warkę testową - 2kg tylko słodu pszenicznego, ześrutowanego naprawdę drobno (specjalnie) i poszło. Oczywiście piwo jest mętne, ale takie ma być.
              Na taką prawdziwą mąkę to śrutownikiem chyba się nie da, a przynajmniej trzeba mieć naprawdę dużo siły (albo wiertarkę ).

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                Ważna sprawa
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta,
                No nie wiem... Robiłem warkę testową - 2kg tylko słodu pszenicznego, ześrutowanego naprawdę drobno (specjalnie) i poszło. Oczywiście piwo jest mętne, ale takie ma być.
                Piwo zrobiło się jest mętne po fermentacji, czy brzeczka po filtracji już była mętna? Bo to jest chyba istotne w tym doświadczeniu.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ważna sprawa

                  Piwo zrobiło się jest mętne po fermentacji, czy brzeczka po filtracji już była mętna? Bo to jest chyba istotne w tym doświadczeniu.
                  Nie, to nie ma znaczenia.Mętność brzeczki po filtracji nie przenosi się na mętność piwa.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel,
                    Nie, to nie ma znaczenia.Mętność brzeczki po filtracji nie przenosi się na mętność piwa.
                    To po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo, to nie ma sensu dyskutować o filtratorach z oplotu czy innych.
                    Wydaje mi się, że pszeniczniaki są mętne ze względu na drożdże górnej fermentacji, które mają kiepską zdolność do kłaczkowania i sedymentacji, a nie dlatego że brzeczka była mętna przed gotowaniem.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                      To po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo, to nie ma sensu dyskutować o filtratorach z oplotu czy innych.
                      Wydaje mi się, że pszeniczniaki są mętne ze względu na drożdże górnej fermentacji, które mają kiepską zdolność do kłaczkowania i sedymentacji, a nie dlatego że brzeczka była mętna przed gotowaniem.
                      Nie wiem, jak w przypadku Hefe-Weizen, ale w przypadku witbiera, w piwie dopuszczalna jest skrobia, która daje mętność. Bierze się ona właśnie z niebyt dokładnego filtrowania.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jedynym wyznacznikiem prawidłowej technologii warzenia jest uzyskanie dobrego piwa.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ale proszę mi nie pisać, że jedynym wyznacznikiem technologii jest piwo jakie Tobie smakuje, tylko napisz że jest to Twoja technologia i odpowiadające jej Twoje piwo.
                        Nie napisałem, że chodzi o piwo tylko mi smakujące.Mylisz się.


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mętność brzeczki po filtracji nie przenosi się na mętność piwa.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                        To po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo (...)
                        A tu nie napisałem, że nie ma wpływu na piwo.Znów jesteś w błędzie

                        Jeśli chcemy poważnie rozmawiać to czytaj dokładniej posty, na które odpowiadasz.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • hasintus
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2006.07
                          • 850

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                          To po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo, to nie ma sensu dyskutować o filtratorach z oplotu czy innych.
                          Wydaje mi się, że pszeniczniaki są mętne ze względu na drożdże górnej fermentacji, które mają kiepską zdolność do kłaczkowania i sedymentacji, a nie dlatego że brzeczka była mętna przed gotowaniem.
                          Spróbuj odcedzić przez durszlak a być może efekt końcowy cię zadziwi - idealnie klarowne piwo.
                          Moim zdaniem mętność pszeniczniaków to nie tylko specyfika drożdży ale też charakter brzeczki w której pozostaje sporo substancji białkowych.

                          Comment

                          • wogosz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.12
                            • 1007

                            Rzeczywiście. Chyba nie rozumiem co może oznaczać zdanie "Mętność brzeczki po filtracji nie przenosi się na mętność piwa". Może to w innym języku.
                            Zarzucać komuś błędy można, jak samemu się wie, co się pisze.
                            Dyskutujemy tu przecież po to, aby każdy mógł skorzystać z doświadczeń innych. Jeżeli SETA pisze, że słód pszenny śrutował specjalnie! bardzo drobno, to chyba po to, aby wysnuć z tego jakieś wnioski. I jeżeli pisze o mętności tego piwa to należy chyba rozumieć że wiąże to z tą filtracją. Dlatego zadałem pytanie o klarowność brzeczki.

                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus,
                              Spróbuj odcedzić przez durszlak a być może efekt końcowy cię zadziwi - idealnie klarowne piwo.
                              Właśnie tak próbowałem zaczynać, zanim zbudowałem sobie kadź filtracyjną. Proponuję założyć nowy wątek o budowie durszlaka do filtracji (jak jest taka rewelacyjna), bo mój może był nieodpowiedni. Brzeczka była mętniejsza od wody bagiennej. Nawet próby filtracji przez 2-3 warstwy koszulki bawełnianej dawało mizerne efekty.

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                Panowie spokojnie. Mętny filtrat może wpłynąć negatywnie na jakość piwa, ale wcale niekoniecznie na mętność. Owszem piwo będzie może miało większą tendencję do zmętnienia na zimno, ale to też nie powiedziane, bo zależy czy np. strącimy białka mchem. Z tego co kiedyś się pytałem na forum, to skrobia w mące* w niedokładnie przefiltrowanym filtracie, może podczas gotowania uwolnić niekorzystne jakieś związki. Wpływać miało to przede wszystkim na trwałość piwa, takie piwo szybciej by się starzało i psuło.



                                *czy też mąka uwolni skrobię.
                                Last edited by kopyr; 2008-11-06, 20:58.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X