Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SławekT,Czy te żwirek jest napewno potrzebny? Niektórzy używają wiadra z otworkami 2 mm i jakoś jadą
Filtracja zasadnicza odbywa się na młócie. Żwirek dofiltrowuje brzeczkę (głównie osady białkowe) i sprawia, że po gotowaniu na 26-28l. brzeczki mam maks. litr osadów gorących.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SławekT,Dokładnie. Skoro wiadomo, że w danym słodzie 20 % to składniki, które za żadne skarby nie przejdą do roztworu, do należy je odliczyć przy kalkulacji wydajności. Wzór na wydajnośc powinien byś tak skonstruowany, aby uzyskać wartości w zakresie 0 - 100 %. Natomiast współczynnik nieuwzględniajacy ekstraktywności skłodu nazwałbym raczej jakoś inaczej - uzysk, albo coś w tym guście.Comment
-
Na pewno nie jest potrzebny. Jednak nie mogę zgodzić się aby filtracja szła "jakoś".
Filtracja zasadnicza odbywa się na młócie. Żwirek dofiltrowuje brzeczkę (głównie osady białkowe) i sprawia, że po gotowaniu na 26-28l. brzeczki mam maks. litr osadów gorących.
Na temat obliczania wydajności nie chcę więcej wypowiadać się w tym miejscu, bo nie ma to nic wspólnego z filtratorem z oplotu, ale niestety nie masz racji - nie można uwzględniać ekstraktywności słodu przy wyliczaniu wydajności warzelni.Comment
-
Widzę, że nie dasz za wygraną:
1. wskaźnik wydajności warzelni tak nazwano, bo jest miarą procesu zacierania na danej warzelni i służy do wewnętrznej oceny. Nie porównuje się go między różnymi warzelniami, szczególnie o różnym wyposażeniu i różnych technologiach.
2. Nie bierze się pod uwagę ekstraktywności słodu, bo problemem byłoby jej obliczenie gdy będziemy używać różnych słodów (np. kolorowych) o bardzo różnych ekstraktach, a zupełnie niemożliwe byłoby to w przypadku użycia surowców niesłodowanych.
3. Ekstrakt w słodzie to nie zawartość węglanu wapnia w kamieniu. Nie można brać pod uwagę ekstraktywności słodu obliczając wydajność zacierania, gdyż ekstrakt słodu podawany na atestach nie jest wielkością bezwzględną, tylko wynikiem dokonanym w ściśle określonych warunkach narzuconym przez kongres EBC. Tu musiałbym podać metodykę wyznaczania ekstraktu z laboratoryjnej brzeczki kongresowej. Nie o to chodzi. W uproszczeniu, porównywanie ekstraktu słodu wyznaczonego laboratoryjnie, do ekstraktu uzyskiwanego przy zacieraniu podczas wytwarzania piwa to tak, jakby na każdym etapie procesu mierzyć balling za każdym razem w innej temp. i próbować ze sobą porównywać wyniki.
4. Ja nie wymyśliłem tego wskaźnika, tylko go przytoczyłem. Jeżeli uważasz, że możesz stworzyć lepszy to O.K. Jednak dopóki go nie sprawdzisz i udowodnisz, proszę nie mieszaj w głowach innym forumowiczom (szczególnie początkującym), ale założenie że:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SławekT,Skoro wiadomo, że w danym słodzie 20 % to składniki, które za żadne skarby nie przejdą do roztworuComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie mieszam nikomu w głowie, bo nie ja wymysłiłem taki wskaźnik, odsyłam do już cytowanej książki. A skoro uważam, że twierdzenie iż każdy słod zawiera jakąś ilość składników, która za żadne skarby nie prejdzie do roztworu za fałszywe to życzę powodzenia i wydajności rzędu 105 %. Twierdzenie, że nie można się odnościć do laboratoryjnie wysznaczonego ekstraktu jest "z gruntu fałszywe".
Nie lubię takich erystycznych chwytów, ale sokor kolega wogosz tak się lubuje w ich używaniu, to pójdę za jego przykładem.Comment
-
Na pewno łuska nie przejdzie do roztworu - zatrzyma ją filtrator z oplotuComment
-
Chłopaki dajcie se spokój. Dyskutujmy,a nie czepiajmy się i łapmy się za słówka.
Jak już tu pisałem, znam się na rzeczach typu atesty. I naprawdę nie traktowałbym informacji tam zawartych jako prawdy objawione. Nie mówię że są tam kłamstwa, ale... Cóż wynik podawany na ateście można traktować jako średnią za badań w jakimś okresie, jako wartość gwarantowaną (ekstrakt nie mniejszy niż...), jako wynik jednego badania z partii produkcyjnej etc etc... Za każdym razem będzie dobrze (zgodnie z prawem) i za każdym razem to będzie inna liczba.
Jeżeli nie masz własnego laboratorium to nic nie udowodnisz producentowi. Jeżeli masz to udowodnisz co najwyżej że dana próbka nie jest zgodna ze specyfikacją.
Po drugie: Jeżeli masz laboratorium i znasz dokładny ekstrakt każdej partii każdego słodu, to wydajność powinieneś obliczać wg wzoru Sławka (da Ci lepszą wiedzę o jakości procesu). Jeżeli jesteś domowym piwowarem, to wystarczy wzór tradycyjny, bo nie dobierzesz dobrych współczynników.
Proponuję zakończyć ten temat, bo niewiele on wnosi...
Myślę, że modyfikacje ogólnie stosowanych wzorów są dopuszczalne, ale powinno się informować jak i dlaczego je zmodyfikowaliśmy.Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-11-11, 23:39.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SławekT,A skoro uważam, że twierdzenie iż każdy słod zawiera jakąś ilość składników, która za żadne skarby nie prejdzie do roztworu za fałszywe to życzę powodzenia i wydajności rzędu 105 %.
Chłopie, oczywiście że nie jest fałszywe twierdzenie, że istnieje jakaś część słodu która nie przejdzie do roztworu. Fałszywe jest tylko założenie, że jest to 20%. Dziwne dla mnie jest, że Tobie jako inżynierowi muszę tłumaczyć każde słowo z osobna. To przy cytowanym przez Ciebie sposobie liczenia, jak użyjesz słodu o ekstrakcie 85% wydajność może przekroczyć 100% - i to będzie co najmniej dziwne. I przyłóż się do pisania postów, bo przez te ciągłe błędy trudno się je czyta.Comment
-
.
Chłopie, oczywiście że nie jest fałszywe twierdzenie, że istnieje jakaś część słodu która nie przejdzie do roztworu. Fałszywe jest tylko założenie, że jest to 20%. Dziwne dla mnie jest, że Tobie jako inżynierowi muszę tłumaczyć każde słowo z osobna. To przy cytowanym przez Ciebie sposobie liczenia, jak użyjesz słodu o ekstrakcie 85% wydajność może przekroczyć 100% - i to będzie co najmniej dziwne. I przyłóż się do pisania postów, bo przez te ciągłe błędy trudno się je czyta.Ostatnia zmiana dokonana przez SlawekT; 2008-11-12, 21:18.Comment
-
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Proponuję z osobistymi wycieczkami przejść na PW.Comment
-
Szczerze mówiąc nie wiem co mam z tym bajzlem, skądinąd interesującym miejscami bardzo, zrobić...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
- taboret gazowy
- chlodnica zanurzeniowa
- suszarka do butelek (na 44 szt.)
- gar emaliowany 40l
- srutownik stolowy
- kapslownica greta + 100 kapsli
- termometr elektroniczny
- 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć
Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2018-11-12, 15:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment