Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• macas
    replied
    Czytam o wyższości filtratora z oplotu nad innymi i ........ popełniłem GO, ale kupiłem przewód 120 cm z końcówką 3/4 cala, zastosowałem do wycinania zagięty i zaostrzony śrubokręt (wchodzi do środka i wycina gumę, nie niszcząc oplotu, niestety zastosowałem go po parokrotnym dziubnięciu przez oplot ;( ), mały problem zaczął się przy próbie wyciągnięcia wężyka, ale jeżeli się ściąga oplot a nie za niego ciągnie to idzie całkiem dobrze.
    Teraz czeka zamocowany w wiadrze na pierwsze młóto

Leave a comment:

• Seta
    replied
    Wczoraj wykonałem swój pierwszy nie-wiaderkowy filtrator. Jestem taki dumny, że... nie mogę tego opisać...
    Wyciąganie gumy z oplotu - zrobiłem tak:
    Oczywiście podziórawiłem gumę z jednej strony (najlepiej sprawdził się... korkociąg). Natomiast z drugiej delikatnie naciełem oplot, ale tak żeby nie uszkodzić gumy. Pozostałe druciki z oplotu wyciełem ostrym nożykiem. potem jedna śruba pod buta, za drugą ciągniemy - 10 sekund i odseparowane...
    Nie mogę się testu doczekać...

Leave a comment:

• SlawekT
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
    Pierwszy kupiłem w jakiejś hurtowni pod Szczecinem. Drugi natomiast w jakimś sklepie internetowym, ale nie pamiętam gdzie. Poszukaj a na pewno znajdziesz.
    Teraz rozumiem, czemu w nazwie masz min ibrowar, a nie mikrobrowar! Jazda na 2 gary po 40 l to już jest coś!

Leave a comment:

• DanielJakubowski
    replied
    Pierwszy kupiłem w jakiejś hurtowni pod Szczecinem. Drugi natomiast w jakimś sklepie internetowym, ale nie pamiętam gdzie. Poszukaj a na pewno znajdziesz.
    Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2008-09-18, 14:42.

Leave a comment:

• SlawekT
    replied
    [...]

Większym problemem niż wiosłowanie jest wsadzenie tego gara na ten barek
    Tym bardziej, że masz udeptane niemalże! A gdzie sobie sprawiłeś taki gar? w moim po udeptaniu zmieściło by się może z 30 l.
    Ostatnia zmiana dokonana przez SlawekT; 2008-09-18, 14:34.

Leave a comment:

• DanielJakubowski
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
    Kurde, załamujesz mnie. Powinienem się do ciebie na kurs zapisać! A filtrat nie wychodzi zbyt mętny? Ja używam proporcji ciut mniej niż 1:2 i do tej pory mnei łapa boli od mieszania a było tylko 8,5 kg. Jak sobie poradziłeś z wachlowaniem 40 l ???
    Filtrat wychodzi ok, po zwróceniu do gara ok 3L. Tajemnica sukcesu mieszania to długie wiosło:

Większym problemem niż wiosłowanie jest wsadzenie tego gara na ten barek

Leave a comment:

• SlawekT
    replied
    Ja używam ponacinanej miedzianej rurki do filtrowania. Moj standartowy zasyp to 12kg. Garnek 40L. Proporcja słodu/wody 1:2 . Za każdym razem musze zmniejszać przepływ na wężyku żeby nadążyć wysładzać i aby wysładzanie nie przebiegało zbyt szybko.
    Kurde, załamujesz mnie. Powinienem się do ciebie na kurs zapisać! A filtrat nie wychodzi zbyt mętny? Ja używam proporcji ciut mniej niż 1:2 i do tej pory mnei łapa boli od mieszania a było tylko 8,5 kg. Jak sobie poradziłeś z wachlowaniem 40 l ???

Leave a comment:

• DanielJakubowski
    replied
    Ja używam ponacinanej miedzianej rurki do filtrowania. Moj standartowy zasyp to 12kg. Garnek 40L. Proporcja słodu/wody 1:2 . Za każdym razem musze zmniejszać przepływ na wężyku żeby nadążyć wysładzać i aby wysładzanie nie przebiegało zbyt szybko.

Leave a comment:

• SlawekT
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2
    Wydaje mi się, że w przypadku porterów i zasypu rzędu 8kg, na filtrację ma wpływ również właśnie ta jego ilość. Złoże ma sporą grubość i dlatego "wolno leci". Przy takim samym procentowo zasypie, ale mniejszej ilości powinno lecieć szybciej.

Dla porterów używasz gęstwy, czy świeżych drożdży ?
    Zrobiłem 2-litrowy starter. To mój 3 porter. Za pierwyszm razem zeszło mi z 22 do 7,5 Blg na Saflager S-23 z saszetki. Za drugim razem zeszło z 22,5 do 9 Blg na starterze 2l S-23przygotowanym z gęstwy po 2 warkach. Teraz puściełm na starterze 2 l Wyeast 2001, bo tylko takie dolniaki akurat miałem.

Leave a comment:

• artur2
    replied
    Wydaje mi się, że w przypadku porterów i zasypu rzędu 8kg, na filtrację ma wpływ również właśnie ta jego ilość. Złoże ma sporą grubość i dlatego "wolno leci". Przy takim samym procentowo zasypie, ale mniejszej ilości powinno lecieć szybciej.

Dla porterów używasz gęstwy, czy świeżych drożdży ?

Leave a comment:

• SlawekT
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
    Moim zdaniem powodów jest kilka: wysoka lepkość brzeczki o dużym ekstrakcie, procentowo większa zawartość białka w zacierze, być może za drobna śruta.
    Poniekąd tak. Ale: 1) stosowałem długą przerwe białkową, 2) nawet ostatnie wysłodziny (ok. 3 - 4 Blg) płynęły wolno, a lepkość już nie była wysoka i pilnowałem, aby cały czas temperatura przy filtracji była ponad 70 C.

Leave a comment:

• artur2
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Jak masz krótki to podwieś na kawałku druta na ściance garnka.Ot i wsio.
    Chyba sobie to wpiszę w stopce

Leave a comment:

• fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    W tym sezonie mam zamiar sprawić filtrator oplotowy w mojej nowej kadzi zaciernej (pastryzator z Lidla).
    Mam pytanko do użytkowników takiego (lub podobnego) zestawu. Czy trzeba odczekiwać przed filtracją żeby coś się ułożyło na kształt złoża? Jak długo? Pytanie dodatkowe - wężyk nie przeszkadza przy mieszaniu [zwłaszcza przy dużym (porterowym) zasypie]?
    Nie trzeba czekać na żadne ułożenie złoża.
    Przy zacieraniu ja po prostu wyciągam koniec filtratora poza garnek przez lekko odsuniętą pokrywkę i tak sobie dynda.
    Jak masz krótki to podwieś na kawałku druta na ściance garnka.Ot i wsio.

Leave a comment:

• darko
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT
    Mówiąć szczerze nie mam pomysłu jak wyjaśnić, dlaczego przy porterze (zasyp ok. 9 kg) filtruje się tak długo.
    Moim zdaniem powodów jest kilka: wysoka lepkość brzeczki o dużym ekstrakcie, procentowo większa zawartość białka w zacierze, być może za drobna śruta.

Leave a comment:

• mark33
    replied
    U mnie karmelowe nie maja wpływu, za to palony żywiecki zapycha filtr doskonale. Wina leży pomiędzy śrutownikiem (młynek żarnowy do kawy) a właściwościami słodu do rozpadania się ma mąkę. Przy ostatniej warce zastosowałem gotowanie ciemnego w osobnym garnku - pomogło.

Leave a comment: