Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gubik
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.06
    • 111

    A czekam taki czas na właściwe ułożenie się warstwy filtracyjnej, jeśli uważasz, że to za długo to jakie rozwiązanie proponujesz?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uups Wyświetlenie odpowiedzi
    i po co czekać 30 min strata czasu ..pozdr

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik Wyświetlenie odpowiedzi
      A czekam taki czas na właściwe ułożenie się warstwy filtracyjnej, jeśli uważasz, że to za długo to jakie rozwiązanie proponujesz?
      Wystarczy 10 minut i nad młótem jest już klarowna brzeczka, ten wężyk pod wiaderkiem nie ma sensu jak nie ma młóta to nie ma złoża filtracyjnego i drobne męty i tak by przeszły gdyby tam były.

      Comment

      • Mumin_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.10
        • 109

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik Wyświetlenie odpowiedzi
        nad dnem fermentatora, w którym jest filtrator z oplotu występuje jeszcze mętna brzeczka (te cząstki, które przepuściły dziurki w "zepsutym wiadrze"), która IMO po części jest zatrzymywana właśnie dzięki temu filtratorowi. Wiadomo, że ten filtrator nie zatrzymuje w całości mętnej brzeczki, która spływa z perforowanego wiadra, ale na pewno ma swój dodatkowy udział, że brzeczka wypływająca już z kranika jest bardziej klarowna.
        Myślę, że właśnie opisałeś efekt placebo

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          A może z czegoś takiego zrobić?
          Attached Files

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            A może z czegoś takiego zrobić?
            Wygląda dobrze tylko brakuje punktu odniesienia dla wymiaru, czy to ma 10 cm czy może 100. No i co to za stalowy kondom jest
            Last edited by mark33; 2010-11-19, 21:30.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              No i co to za stalowy kondom jest
              Dla rycerzy - też nie wiem, po co Krzysiowi
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                Bezpieczny seks.

                Comment

                • cyklop
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.11
                  • 2

                  Wydajność=zaw. ekstraktu*1,05*,096*ilość wybita/zasyp słodu, czyli 12*1,05*0,96*28/4,5=75,3% czyli nic nadzwyczajnego. Raczej dolna granica wydajności przemysłowych.

                  witam, czy ktoś może mnie uświadomić co to za współczynnik 1,05 przy liczeniu wydajności? i dlaczego się go stosuje, ewentualnie prosilbym o polecenie jakiejś literatury traktującej o liczeniu wydajności warzenia? Pozdrawiam

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyklop Wyświetlenie odpowiedzi
                    witam, czy ktoś może mnie uświadomić co to za współczynnik 1,05 przy liczeniu wydajności? i dlaczego się go stosuje, ewentualnie prosilbym o polecenie jakiejś literatury traktującej o liczeniu wydajności warzenia? Pozdrawiam
                    To gęstość typowej brzeczki około 12*Blg. Balling brzeczki nastawnej to udział masowy, więc trzeba odnieść do jej masy a nie do objętości.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • cyklop
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.11
                      • 2

                      dziękuję

                      Comment

                      • Darkman
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.11
                        • 133

                        A czy ktoś stosował filtrator z oplotu do filtrowania brzeczki po chmieleniu? Czy radzi sobie z chmielem w granulacie?

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          Nie radzi sobie. U mnie sobie nie poradził ale z szyszką to poezja, brzeczka piękna klarowna.
                          To był powód przejścia z granulatu na szyszkę.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23930

                            a u nas sobie radził Tylko trzeba mieć na uwadze że granulat oblepia wężyk i pozostanie jakiś litr/półtora brzeczki we wiaderku, ale tego męta wystarczy przelać do odstania.
                            Last edited by ART; 2011-02-18, 11:06.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • uups
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.12
                              • 13

                              mam te same doświadczenia jeśli chodzi o oplot
                              jeśli używam granulatu to nie zakładam oplotu
                              tylko czekam aż usiądzie ładnie na dnie i hejka
                              do fermentatorów .Uważam jak przedmówca że
                              z szyszki brzeczka jest bardziej klarowna

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                Ja ostatnio często stosuję mix szyszki z granulatem i to się super filtruje za pomocą oplotu, bo szyszka wciąga wszystko
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X