Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Wypuściłeś całą brzeczkę przednią? No to nie dziwne, że potem nie chciało lecieć. W złożu pojawiła sie warstwa powietrza i nie zachowałeś ciągłości strumienia. Wodę wysłodkowa należy nalewać zaraz, gdy tylko pojawi sie powierzchnia młóta. Szczególnie jeżeli stosuje się talerzyk, który ładnie rozprowadza wodę na powierzchni. -
Leave a comment:
-
czy zmiana poskutkowała? bo mi też zdażył się teraz taki przypadek, że na początku fajnie, fajnie a chwilę później już tylko lekkim ciurkiem leciałoLeave a comment:
-
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym się dowiedzieć od Was, czy do filtrowania 40L zacieru potrzebować będę 2 wiader 33L z filtratorem z oplotu, czy da się to przefiltrować w jednym? I czy nie będzie problemów z wysłodzeniem 8kg słodu w jednym wiadrze?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Drugie to kiedyś filtrowałem 10 kg słodu w zacerze chyba 2,5 wody do 1 kg słodu. Gar był pełen, ale filtrator jeszcze nie. Jednak nie polecam ze względu na szybkość filtracji (jeśli ma być z dziurkami). Jeśli z oplotem to nie wiem, ale myślę że powinno iść dobrze.Leave a comment:
-
Zacierałem 10,2kg słodu w garnku 40l.
Do filtracji najpierw przelałem do wiadra tyle ile się zmieściło, a potem gdy zleciało trochę dolałem resztę.
Co prawda filtracja była stosunkowo długa (ok 1,5godziny) i wydajność do najlepszych nie należała (dostałem 26l 16,5blg koźlaka i 21l 10blg ciemniaczka), ale dało się.Leave a comment:
-
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym się dowiedzieć od Was, czy do filtrowania 40L zacieru potrzebować będę 2 wiader 33L z filtratorem z oplotu, czy da się to przefiltrować w jednym? I czy nie będzie problemów z wysłodzeniem 8kg słodu w jednym wiadrze?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.Leave a comment:
-
Ja za to wykorzystałem szerszą z dwóch końcówek noża do żółtego sera
15 minut intensywnej roboty w postaci "mielenia" gumy od wewnątrz i jesteśmy w domu, ale metoda poprzednika wydaje się jeszcze lepsza.Leave a comment:
-
Filtrator z oplitu - mała modyfikacja
Witam wszystkich serdecznie bo ujawniam się tu po raz pierwszy.
Doświadczenie mam nikłe – 6 warek ale przede mną siódma – pierwsza z zacieraniem więc trzeba było wykonać filtr. Pozwolicie więc, że podzielę się małą modyfikacją.
Mianowicie już zacząłem nakłuwać gumę ale coś mnie to nie przekonywało tym bardziej, ze niektórzy z Was mieli kłopoty z wyszarpaniem tego wężyka. Poskrobałem się po głowie, wziąłem szprychę rowerową, zagiąłem i spiłowałem końcówkę. Tak powstały nożyk zamocowałem w imadle, nałożyłem wężyk i naciskając go w kierunku ostrza kilka, może kilkanaście razy obróciłem. Po poluzowaniu oplotu czyli „przepchaniu” go w stroną pozostałej nakrętki wystarczyło niezbyt mocno szarpnąć i guma wyskoczyła.
To rozwiązanie wydaje się być szczególne polecane przy grubszych wężach bo ktoś miał kłopoty a tam wlot ma większą średnicę więc i nożyk może być solidniejszy.
Dodatkowo załączam obrazek z moimi dokonaniami. Nie jest opisany ale chyba wszystko jest jasne.
PozdrawiamAttached FilesLeave a comment:
-
Małych, lub gdy jest mało słodu, ostatnio przy Grodziszu (2,5kg słodu) strasznie mi się złoże bełtało.Leave a comment:
-
Ważna uwaga: nie można tak beztrosko postępować przy małych warkach gdy jest bardzo cienka warstwa filtrująca młóta.Faktycznie będzie bardzo mętne i wtedy trzeba postępować bardzo delikatnie jak napisał kopyr.Leave a comment:
-
-
IMO zdecydowanie tak. Wydaje się, że szkoda tych 20 minut, ale potem wszystko idzie szybciej. Zacząłem też praktykować talerzyk na wierzch młóta.Leave a comment:
-
A czy po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej konieczna przerwa 20 minutowa na ulozenie sie mlota, jak przy filtracji wiaderkami?
Pierwsze koty za ploty, nie dlugo sprobuje drugi raz
I w ogole nie moge sie doczekac na warsztaty zeby zobaczyc jak ktos inny warzy, bo i wydajnosc mojego warzenia nie jest najlepsza. I pewnie pare innych bledow jeszcze robie.Leave a comment:
-
Po to filtrujemy, że ma być w miarę klarowne.Leave a comment:
-
Rodzaj filtra nie ma tu nic do rzeczy.
Klarowność filtratu nie jest ważna dla uzyskania dobrego piwa.Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 20:01 -
-
- taboret gazowy
- chlodnica zanurzeniowa
- suszarka do butelek (na 44 szt.)
- gar emaliowany 40l
- srutownik stolowy
- kapslownica greta + 100 kapsli
- termometr elektroniczny
- 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć
Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2018-11-12, 16:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: