Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • jkocurek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Pierwszy filtrat poleciał szybko, specjalnie uważałem, żeby nie wypuścić wszystkiego z wężyka, niestety, kiedy zleciał zaczęło się ciurkanie.
    Wypuściłeś całą brzeczkę przednią? No to nie dziwne, że potem nie chciało lecieć. W złożu pojawiła sie warstwa powietrza i nie zachowałeś ciągłości strumienia. Wodę wysłodkowa należy nalewać zaraz, gdy tylko pojawi sie powierzchnia młóta. Szczególnie jeżeli stosuje się talerzyk, który ładnie rozprowadza wodę na powierzchni.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj
    czy zmiana poskutkowała? bo mi też zdażył się teraz taki przypadek, że na początku fajnie, fajnie a chwilę później już tylko lekkim ciurkiem leciało
    Wczoraj miałem to samo. Już, już myślałem, że filtracja przy pomocy wężyka nie ma dla mnie tajemnic (przedostatnia warka pils, poszła migiem), a tymczasem zonk. Pierwszy filtrat poleciał szybko, specjalnie uważałem, żeby nie wypuścić wszystkiego z wężyka, niestety, kiedy zleciał zaczęło się ciurkanie. Fakt faktem, że 800g płatków jęczmiennych oraz stosunkowo drobno mielony słód robi swoje. Być może są pewne sprawy, których przeskoczyć nie można. Mam na myśli duży udział surowca niesłodowanego, choć z drugiej strony oprócz tych płatków było jeszcze 3,5kg pilzneńskiego, więc bez przesady trochę tej łuski było. Być może błędem było zastosowanie talerza na młóto. Wcześniej przy Grodziszu, z powodu małej ilości słodu przy dolewaniu wody podnosiło mi całe złoże do góry i wszystko leciało mętne, dlatego wprowadziłem talerz. Przy 4kg młóta, może trzeba było z talerzyka zrezygnować, może po prostu na złożu tworzyła się warstwa mąki. Nie wiem?

    Leave a comment:


  • oscarboj
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Ja miałem 2 metry (...) Tylko coś przerywało mi filtrację dlatego ostatnio zakupiłem jednometrowy-zobaczymy jak będzie.
    czy zmiana poskutkowała? bo mi też zdażył się teraz taki przypadek, że na początku fajnie, fajnie a chwilę później już tylko lekkim ciurkiem leciało

    Leave a comment:


  • mwa
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brainwreck
    Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.

    Chciałbym się dowiedzieć od Was, czy do filtrowania 40L zacieru potrzebować będę 2 wiader 33L z filtratorem z oplotu, czy da się to przefiltrować w jednym? I czy nie będzie problemów z wysłodzeniem 8kg słodu w jednym wiadrze?

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pierwsze wypełnij profil, będzie przyjemnie wiedzieć komu się odpowiada.
    Drugie to kiedyś filtrowałem 10 kg słodu w zacerze chyba 2,5 wody do 1 kg słodu. Gar był pełen, ale filtrator jeszcze nie. Jednak nie polecam ze względu na szybkość filtracji (jeśli ma być z dziurkami). Jeśli z oplotem to nie wiem, ale myślę że powinno iść dobrze.

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brainwreck
    Chciałbym się dowiedzieć od Was, czy do filtrowania 40L zacieru potrzebować będę 2 wiader 33L z filtratorem z oplotu, czy da się to przefiltrować w jednym? I czy nie będzie problemów z wysłodzeniem 8kg słodu w jednym wiadrze?
    Daje się przefiltrować w jednym wiadrze.
    Zacierałem 10,2kg słodu w garnku 40l.
    Do filtracji najpierw przelałem do wiadra tyle ile się zmieściło, a potem gdy zleciało trochę dolałem resztę.
    Co prawda filtracja była stosunkowo długa (ok 1,5godziny) i wydajność do najlepszych nie należała (dostałem 26l 16,5blg koźlaka i 21l 10blg ciemniaczka), ale dało się.

    Leave a comment:


  • brainwreck
    replied
    Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.

    Chciałbym się dowiedzieć od Was, czy do filtrowania 40L zacieru potrzebować będę 2 wiader 33L z filtratorem z oplotu, czy da się to przefiltrować w jednym? I czy nie będzie problemów z wysłodzeniem 8kg słodu w jednym wiadrze?

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

    Leave a comment:


  • coldfire
    replied
    Ja za to wykorzystałem szerszą z dwóch końcówek noża do żółtego sera
    15 minut intensywnej roboty w postaci "mielenia" gumy od wewnątrz i jesteśmy w domu, ale metoda poprzednika wydaje się jeszcze lepsza.

    Leave a comment:


  • waldi_sz
    replied
    Filtrator z oplitu - mała modyfikacja

    Witam wszystkich serdecznie bo ujawniam się tu po raz pierwszy.

    Doświadczenie mam nikłe – 6 warek ale przede mną siódma – pierwsza z zacieraniem więc trzeba było wykonać filtr. Pozwolicie więc, że podzielę się małą modyfikacją.
    Mianowicie już zacząłem nakłuwać gumę ale coś mnie to nie przekonywało tym bardziej, ze niektórzy z Was mieli kłopoty z wyszarpaniem tego wężyka. Poskrobałem się po głowie, wziąłem szprychę rowerową, zagiąłem i spiłowałem końcówkę. Tak powstały nożyk zamocowałem w imadle, nałożyłem wężyk i naciskając go w kierunku ostrza kilka, może kilkanaście razy obróciłem. Po poluzowaniu oplotu czyli „przepchaniu” go w stroną pozostałej nakrętki wystarczyło niezbyt mocno szarpnąć i guma wyskoczyła.
    To rozwiązanie wydaje się być szczególne polecane przy grubszych wężach bo ktoś miał kłopoty a tam wlot ma większą średnicę więc i nożyk może być solidniejszy.
    Dodatkowo załączam obrazek z moimi dokonaniami. Nie jest opisany ale chyba wszystko jest jasne.

    Pozdrawiam
    Attached Files

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Ważna uwaga: nie można tak beztrosko postępować przy małych warkach gdy jest bardzo cienka warstwa filtrująca młóta.Faktycznie będzie bardzo mętne i wtedy trzeba postępować bardzo delikatnie jak napisał kopyr.
    Małych, lub gdy jest mało słodu, ostatnio przy Grodziszu (2,5kg słodu) strasznie mi się złoże bełtało.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    IMO zdecydowanie tak. Wydaje się, że szkoda tych 20 minut, ale potem wszystko idzie szybciej. Zacząłem też praktykować talerzyk na wierzch młóta.
    Obie te czynności to strata czasu.


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    (...)Tu się nie zgodzę. Teoria mówi, że tę mętność powoduje mąka ze zmielonego słodu, która podczas gotowania może uwalniać skrobie, która z kolei wpływa na szybsze starzenie się piwa itd.
    Po to filtrujemy, że ma być w miarę klarowne.
    Teoria teorią a praktyka praktyką-jest to bez znaczenia jak napisałem wcześniej.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2
    Ja na młóto kładę czystą ścierkę lnianą. Próbowałem z pieluchą, ale jest zbyt miękka.
    Przy tytm filtrze można lać spokojnie z wiaderka na młóto a nawet aby zwiększyć wydajność przy końcu wysładzania zamieszać wszystko młóto z wodą przy zamkniętym kraniku i postąpić jak na początku wysładzania czyli spuścić aż zacznie czyste lecieć zawracając brudne do filtracji.

    Ważna uwaga: nie można tak beztrosko postępować przy małych warkach gdy jest bardzo cienka warstwa filtrująca młóta.Faktycznie będzie bardzo mętne i wtedy trzeba postępować bardzo delikatnie jak napisał kopyr.

    Leave a comment:


  • artur2
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Zacząłem też praktykować talerzyk na wierzch młóta.
    Ja na młóto kładę czystą ścierkę lnianą. Próbowałem z pieluchą, ale jest zbyt miękka.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otimor
    A czy po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej konieczna przerwa 20 minutowa na ulozenie sie mlota, jak przy filtracji wiaderkami?
    IMO zdecydowanie tak. Wydaje się, że szkoda tych 20 minut, ale potem wszystko idzie szybciej. Zacząłem też praktykować talerzyk na wierzch młóta.

    Leave a comment:


  • otimor
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Coś się pośpieszyłeś i nie poczekałeś aż zacznie czysta brzeczka lecieć.
    Zawracalem filtrat nawet 2 razy, byc moze powienienm byl poczekac jeszcze dluzej. Kranik tez nie byl otwarty do konca.

    A czy po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej konieczna przerwa 20 minutowa na ulozenie sie mlota, jak przy filtracji wiaderkami?

    Pierwsze koty za ploty, nie dlugo sprobuje drugi raz

    I w ogole nie moge sie doczekac na warsztaty zeby zobaczyc jak ktos inny warzy, bo i wydajnosc mojego warzenia nie jest najlepsza. I pewnie pare innych bledow jeszcze robie.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Coś się pośpieszyłeś i nie poczekałeś aż zacznie czysta brzeczka lecieć.
    Rodzaj filtra nie ma tu nic do rzeczy.
    Tutaj się zgadzam. Trzeba było zawrócić te kilka mętnych litrów filtratu.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Klarowność filtratu nie jest ważna dla uzyskania dobrego piwa.
    Tu się nie zgodzę. Teoria mówi, że tę mętność powoduje mąka ze zmielonego słodu, która podczas gotowania może uwalniać skrobie, która z kolei wpływa na szybsze starzenie się piwa itd.
    Po to filtrujemy, że ma być w miarę klarowne.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otimor
    Filtracja rzeczywiscie szybka i wymagajaca mniej zachodu niz z dwoma wiaderkami, ale jej wyniki pozostawialy troche do zyczenia. Zobacze jak bedzie wygladalo piwo po fermentacji.
    Coś się pośpieszyłeś i nie poczekałeś aż zacznie czysta brzeczka lecieć.
    Rodzaj filtra nie ma tu nic do rzeczy.
    Klarowność filtratu nie jest ważna dla uzyskania dobrego piwa.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • grodek
    Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
    grodek
    Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
    - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
    - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
    - śrutownik stołowy 200 zł
    - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
    - refraktometr 0-40°Brix'a...
    2024-03-10, 20:01
  • Penguin
    Sprzedam akcesoria warzelnicze - Lodz
    Penguin
    - taboret gazowy
    - chlodnica zanurzeniowa
    - suszarka do butelek (na 44 szt.)
    - gar emaliowany 40l
    - srutownik stolowy
    - kapslownica greta + 100 kapsli
    - termometr elektroniczny
    - 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...
    2019-08-16, 11:59
  • POPCATS
    Czy zaszła fermentacja?
    POPCATS
    Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
    2019-03-01, 14:35
  • Szaikan
    Fermentor zaciągnął wodę z rurki
    Szaikan
    Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
    2017-11-28, 18:18
  • rodzynkox
    Wyprzedaż browaru, Wrocław
    rodzynkox
    Cześć
    Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
    Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...
    2018-11-12, 16:44
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...