Pełen sukces. Filtrator zrobiony za drugim podejściem bez problemu.
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
filtr...
Ja mam filtr o długości 1,20 m i uważam, że taka długość jest bardzo efektywna. Filtrowałem na krótkim i trwało to dłużej niż na długim.
W typowym filtratorze z browamatora filtr okrąża dno dwukrotnie. Skuteczność rewelacyjna.
Dzisiaj kupiłem kega 50-cio litrowego i chcę zrobić go jako kadź zacierno - filtracyjną. Wyciąłem już górę.
Jutro tokarz wyrówna wieko na tokarce i muszę dorobić obręcz aby móc przynitować ją do wieczka i wykonać pokrywę.
Mój problem polega na tym, że nie wiem czy montować oplot, czy też miedziankę lub podwójne dno. Mówi się, że gdy jest oplot lub miedzianka i podwójne dno to mąka na samym dnie przypala się.
Poradźcie coś...!Comment
-
Spokojnie jeśli dobrze wytrzepałeś końcówkę i zagiąłeś to będzie ok. Na pewno.Comment
-
Można też uciąć gwinty z obu stron, kupić takie ustrojstwo z gwintem na wężyk http://sklep.roslinyakwariowe.pl/zdj...796-1-2000.jpg, wsadzić to w oplot i zacisnąć opaską uciskowa metalową, tak reanimowałem stary oplot jak już się oderwał gwint od oplotu.Comment
-
Dobierając filtr jednym z parametrów jest wielkość oczka filtra (ang. mesh size), czyli jakiej wielkości cząstki przez filtr nie przejdą. Tzn jeżeli filtr ma oczko 0,1mm, to oznacza to że cząsteczki o wielkości (średnicy) 0,1mm i większe przez ten filtr nie przejdą
Macie jakieś pomysły?Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
- taboret gazowy
- chlodnica zanurzeniowa
- suszarka do butelek (na 44 szt.)
- gar emaliowany 40l
- srutownik stolowy
- kapslownica greta + 100 kapsli
- termometr elektroniczny
- 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...-
-
-
Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć
Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...-
2018-11-12, 15:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment