Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Leave a comment:
-
Siedząc wieczorkiem przy kominku i wyciągając ostatnią flaszkę zacnego trunku ze skrzynki, żałujemy, że jeszcze dwie flaszki nie zostały, a mogły....
Browar to nie apteka, ale serce się kraje jak coś trzeba wylać. A to raptem 1min więcej pracy.Leave a comment:
-
-
Gar
Możesz dokładnie opisać ten gar z Lidla, wrzucić jakieś zdjęcia ?Leave a comment:
-
-
Leave a comment:
-
Słowo modyfikacja jest zbyt dużeMówimy o wymianie kranika z plastikowego na metalowy 1/2` oraz stworzenie filtratorka z oplotu. Podejrzewałem, że konieczne będzie również zdemontowanie czujnika, bo gar będzie się wyłaczał w czasie gotowania, jednak nic takiego nie nastąpiło i 60` gotowanie przebiegło bez żadnych problemów.
Jeśli chodzi o różnicę wysokości kranika i dna, to robię podobnie jak w przypadku przelewania z fermentora: na sam koniec wysładzania przechylam gar w taki sposób by był pod kątem (ok. 30-40 deg) kranikiem w dół, a to co już zostanie to dla mnie mała strata...Leave a comment:
-
Witam Wszystkich po latach przerwy
Darkman, możesz zaserwować jakiś opis modyfikacji gara z Lidla ?
2 pytanie-kranik spustowy w kadzi filtracyjnej jest parę cm nad dnem kadzi, a wężyk ułożony jest bezpośrednio nad dnem. W związku z tym domyślam się że parę litrów zacieru pozostaje w młócie na straty. Dobrze kombinuję ?
Pozdrawiam Wszystkich !Leave a comment:
-
Wystarczy kilka min po przelaniu do filtratora odczekać aż osad względnie osiądzie na dnie. No i przednia cześć filtratu jest większa niż przy szyszkach. U mnie po ok 3-5 litrach przedniego filtratu, brzeczka jest już klarowna i leci prosto do fermentatora.
Resztę nachmielonej brzeczki, która zostaje na dnie przelewam do lejka z lnianym filtrem i takim sposobem zmniejszam straty do minimum. Filtrowanie resztek przez lejek jednak trochę trwa (zazwyczaj nawet dłużej niż całego wiadra przez oplot), gdyż przy granulacie len się strasznie zapycha, ale szkoda mi tych 1-2 litrów które musiał bym wylać.
Jeśli chodzi o długość węża to zdecydowanie zgadzam się z SlawekT. Mój filtr ma ok 1,20 m i radzi sobie znakomicie: http://www.schittek.eu/pl/beer/galle...?g2_itemId=757
Pozdrawiam i życzę przyjemnego warzenia
AronLeave a comment:
-
Moim skromnym zdanie długość wężyka nie powinna przeszkadzać. Powinna wręćż nawet pomóc - im większa powierzchnia filtra, tym szybsza filtracja.Leave a comment:
-
Może być tylko z krótki, a z tym filtratorem w czasie zacierania i chmielenia wygodniej jest tak napisał Darkman. Z drutem w środku to jakaś zbyt wydumana historia.Leave a comment:
-
)
P.S. Ponieważ na budowie pracuję jako elektryk to oczywiście drut będzie miedziany - zapewne fi 4...Leave a comment:
-
Ponieważ pracuję nad modernizacją "kociołka z Lidla", a obecnie znajduję się na budowie - artykuł tak mnie zainspirował, że poszedłem do kolegi hydraulika - i drogą negocjacji nabyłem piękny 80cm wąż z oplotem. Po 0,5h (ktoś ciągle mi przeszkadzał) powstał piękny filtr z oplotu - test najprawdopodobniej w przyszłą sobotę(oczywiście drut )
Leave a comment:
-
Ponieważ pracuję nad modernizacją "kociołka z Lidla", a obecnie znajduję się na budowie - artykuł tak mnie zainspirował, że poszedłem do kolegi hydraulika - i drogą negocjacji nabyłem piękny 80cm wąż z oplotem. Po 0,5h (ktoś ciągle mi przeszkadzał) powstał piękny filtr z oplotu - test najprawdopodobniej w przyszłą sobotęLeave a comment: