Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Wypuściłeś całą brzeczkę przednią? No to nie dziwne, że potem nie chciało lecieć. W złożu pojawiła sie warstwa powietrza i nie zachowałeś ciągłości strumienia. Wodę wysłodkowa należy nalewać zaraz, gdy tylko pojawi sie powierzchnia młóta. Szczególnie jeżeli stosuje się talerzyk, który ładnie rozprowadza wodę na powierzchni.
    Tak zrobiłem. Co więcej jeszcze przed wlaniem wody zawróciłem jakieś 2-3l pierwszego filtratu. Zaczęło ciurkać już w momencie zawracania filtratu.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Fakt faktem, że 800g płatków jęczmiennych oraz stosunkowo drobno mielony słód robi swoje.
      Stawiam na płatki. U mnie przy płatkach owsianych było to samo. Worek zakleił się i zaczeła się mordęga.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Stawiam na płatki. U mnie przy płatkach owsianych było to samo. Worek zakleił się i zaczeła się mordęga.
        Raczej nie. Bez najmniejszych problemów filtrowałem zasyp do witbiera z płatkami (1,6kg) i słodem pszenicznym (1,5kg). Jeżeli pozwolisz, by między młóto dostało się powietrze to jest po sprawie. Trzeba na nowo je wymieszać z wodą i dać ułożyć się złożu. Raz zdarzyło mi sie podczas wysładzania spuścić cały filtrat. Potem jeszcze bardzo długo leciało powietrze przez wężyk. Na szczęście u mnie filtracje napędza pompa i nie musiałem sie zdać na ciśnienie słupa cieczy.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
          Jeżeli pozwolisz, by między młóto dostało się powietrze to jest po sprawie.
          Niedostało się, worek obkleiły rozpuszczone na mazie płatki owsiane. Był tam jeszcze słód pszeniczny, jęczmienny i żyto.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            Niedostało się, worek obkleiły rozpuszczone na mazie płatki owsiane. Był tam jeszcze słód pszeniczny, jęczmienny i żyto.
            No tak to zrozumiałe. Tylko, że wątek jest o filtratorze z oplotu wężyka
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
              No tak to zrozumiałe. Tylko, że wątek jest o filtratorze z oplotu wężyka
              Tyle to ja jeszcze kumam, ale tak samo jak worek, wężyk też mógł zostać oblepiony
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                Tyle to ja jeszcze kumam, ale tak samo jak worek, wężyk też mógł zostać oblepiony
                Niby tak ale jednak różnica między wężykiem a workiem jest ogromna. Gdy testowałem taki wynalazek zrobiony z tkaniny filtracyjnej to nawet na jęczmiennych słodach marnie z niego leciało. Wężyk służy tylko do zbudowania i utrzymania struktury złoża i to te ostatnie tak naprawdę filtruje zacier.
                Podsumowując, jeżeli komuś zdarzy sie spuszczenie całości filtratu to należy:
                • nalać wody,
                • wymieszać młóto tak, żeby usunąć z niego powietrze i
                • od nowa ułożyć złoże filtracyjne.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • oscarboj
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.03
                  • 36

                  #53
                  a co jeżeli zachowywałem ciągłość brzeczki tak że młóto zobaczyłem dopiero po filtracji, a mimo wszystko po ok 20 minutach ledwo ciurkało... mieszałem czekałem na ułożenie i puszczałem od nowa, w wężyku cały czas była brzeczka i nic to nie pomogło... fakt że na 5kg zasypu miałem tam 2.5kg pszenicy ale jak czytałem forum to filtrator powinien sobie z tym poradzić... dodam że mój oplot ma ok. 2m jeżeli to ma jakiś wpływ...
                  Ostatnia zmiana dokonana przez oscarboj; 2008-05-27, 23:01.

                  Comment

                  • brainwreck
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.09
                    • 11

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Drugie to kiedyś filtrowałem 10 kg słodu w zacerze chyba 2,5 wody do 1 kg słodu. Gar był pełen, ale filtrator jeszcze nie. Jednak nie polecam ze względu na szybkość filtracji (jeśli ma być z dziurkami). Jeśli z oplotem to nie wiem, ale myślę że powinno iść dobrze.
                    Filtrator na pewno będzie z oplotu.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
                    Daje się przefiltrować w jednym wiadrze.
                    Zacierałem 10,2kg słodu w garnku 40l.
                    Do filtracji najpierw przelałem do wiadra tyle ile się zmieściło, a potem gdy zleciało trochę dolałem resztę.
                    Co prawda filtracja była stosunkowo długa (ok 1,5godziny) i wydajność do najlepszych nie należała (dostałem 26l 16,5blg koźlaka i 21l 10blg ciemniaczka), ale dało się.
                    Kurde przeraża mnie trochę to 1,5 godziny. Czyli jednak będę musiał zrobić dwa filtratory z oplotu i filtrować równolegle w dwóch fermentorach.

                    Mam jeszcze takie pytanie - filtr z oplotu można zależnie od potrzeb podłączać do wiaderka z kranikiem? Czy jest on podłączony "na stałe"? Bo nie wiem czy kupować dodatkowe wiaderko z kranikiem do rozlewu, czy będę mógł użyć tych z filtracji?


                    pozdr

                    Comment

                    • GaGacek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2004.08
                      • 96

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brainwreck

                      Mam jeszcze takie pytanie - filtr z oplotu można zależnie od potrzeb podłączać do wiaderka z kranikiem? Czy jest on podłączony "na stałe"? Bo nie wiem czy kupować dodatkowe wiaderko z kranikiem do rozlewu, czy będę mógł użyć tych z filtracji?


                      pozdr
                      Tak jak większość użytkowników "oplotu", używam przejściówki, którą umożliwia dokręcanie oplotu do kranika - czyli jedno wiadro z kranikiem ma dwa zastosowania.
                      Przejściówka dostępna w sklepach hydraulicznych.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2008-05-29, 09:33.
                      [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                      Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                      Comment

                      • rafi_4444
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.02
                        • 101

                        #56
                        Ja kupiłem wężyk z gwintem bodajże 3/8 i idealnie pasuje na gwint kranika. Bez dodatkowych przejściówek.

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj
                          a co jeżeli zachowywałem ciągłość brzeczki tak że młóto zobaczyłem dopiero po filtracji, a mimo wszystko po ok 20 minutach ledwo ciurkało... mieszałem czekałem na ułożenie i puszczałem od nowa, w wężyku cały czas była brzeczka i nic to nie pomogło... fakt że na 5kg zasypu miałem tam 2.5kg pszenicy ale jak czytałem forum to filtrator powinien sobie z tym poradzić... dodam że mój oplot ma ok. 2m jeżeli to ma jakiś wpływ...
                          Miałem już większe udziały pszenicy i płatków, i szło bez problemów. Albo za bardzo ześrutowałeś słód jęczmienny albo wężyk (spustowy) za krótki (ważna jest wysokość słupa cieczy w wężyku, bo to ona decyduje o "sile ssącej").
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • oscarboj
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2007.03
                            • 36

                            #58
                            Wężyk to raczej nie bo ma ok 1m, różnica poziomów ok 80cm, a ze słodem też nie przesadzałem, do następnej warki, też pszenicznej, użyje filtratora o długości 1m i zobacze czy to coś pomoże... dobrze byłoby gdyby kolega mwa się wypowiedział czy taka zamiana rozwiązała problem

                            Comment

                            • SlawekT
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2006.08
                              • 174

                              #59
                              Zachęcony opiniami kolegów wczoraj wykonałem sój wężyk i z niecierpliwością czekam na pierwsze próbę. Po lekturze postów w tym dziale nasunęło mi się kilka uwag:

                              1. gdy nie leci i podejrzewamy, że oplot się zapchał, czy nie byłoby dobrzedmuchnąć przez wężyk ustami, aby odetkac pory, czy ktoś tego pórboweał?

                              2. Wydaje mi się, że nie ma możliwości, aby przy zbyt późnym nalaniu wody wysłądzającej młóto się zapowietrzyło, ponieważ i tak pewien poziom cieczy w młócie bęzie utrzymywany siłąmi kapilarnymi. Natomiast myślę, że brak pośpiechu z dolewaniem kolejnych porcji wody, pozwoli na uzyskanie brzeczki o wyższym stężeniu. jest to szczegółnie ważne przy porterach i innych piwach o Blg w okolicach 20 lub więcej.
                              Attached Files

                              Comment

                              • SlawekT
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.08
                                • 174

                                #60
                                Mam pytanko, czy ktoś przez ten węzyk fitrował jakiegoś porterka 22 Blg? Mam na myśli warki z pełnym użyciem słodu bez wspomagania się ekstraktem.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • grodek
                                  Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                                  grodek
                                  Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                                  - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                                  - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                                  - śrutownik stołowy 200 zł
                                  - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                                  - refraktometr 0-40°Brix'a...
                                  2024-03-10, 19:01
                                • Penguin
                                  Sprzedam akcesoria warzelnicze - Lodz
                                  Penguin
                                  - taboret gazowy
                                  - chlodnica zanurzeniowa
                                  - suszarka do butelek (na 44 szt.)
                                  - gar emaliowany 40l
                                  - srutownik stolowy
                                  - kapslownica greta + 100 kapsli
                                  - termometr elektroniczny
                                  - 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...
                                  2019-08-16, 10:59
                                • POPCATS
                                  Czy zaszła fermentacja?
                                  POPCATS
                                  Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
                                  2019-03-01, 13:35
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • rodzynkox
                                  Wyprzedaż browaru, Wrocław
                                  rodzynkox
                                  Cześć
                                  Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
                                  Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...
                                  2018-11-12, 15:44
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...