Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • gubik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Tak naprawdę filtrujesz wiadrem. Czy wężyk jest czy go nie ma, to nie ma znaczenia. Warstwa filtracyjna młóta jest nad wiadrem.
    Zgodziłbym się, ale nie do końca... Zgadzam się z tym, iż filtruje się wiadrem bo tam jest młoto, ale po skończonej filtracji i po podniesieniu wiadra, nad dnem fermentatora, w którym jest filtrator z oplotu występuje jeszcze mętna brzeczka (te cząstki, które przepuściły dziurki w "zepsutym wiadrze"), która IMO po części jest zatrzymywana właśnie dzięki temu filtratorowi. Wiadomo, że ten filtrator nie zatrzymuje w całości mętnej brzeczki, która spływa z perforowanego wiadra, ale na pewno ma swój dodatkowy udział, że brzeczka wypływająca już z kranika jest bardziej klarowna. Takie jest moje zdanie, jeśli źle myślę proszę o naprostowanie

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik
    Wracając do wyższości filtratora z oplotu nad "zepsutym" wiadrem z BA to proponuję kompromis Ja od kilku warek warek używam zarówno jednego, jak i drugiego...
    Tak naprawdę filtrujesz wiadrem. Czy wężyk jest czy go nie ma, to nie ma znaczenia. Warstwa filtracyjna młóta jest nad wiadrem.

    Leave a comment:


  • uups
    replied
    i po co czekać 30 min strata czasu ..pozdr

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Ale jaki to ma cel?

    Leave a comment:


  • gubik
    replied
    Wracając do wyższości filtratora z oplotu nad "zepsutym" wiadrem z BA to proponuję kompromis Ja od kilku warek warek używam zarówno jednego, jak i drugiego... Tzn. do pojemnika z kurkiem mocuję filtrator z oplotu, pojemnik zalewam około 3 litrami wody o temp. min. 78 st. C (tzw. podbicie), na całość zakładam pojemnik fermentacyjny z perforowanym dnem, dokładnie taki jaki można nabyć za pośrednictwem różnego rodzaju sklepów specjalistycznych (istnieje także możliwość samemu ponakłuwania pojemnika). Po zacieraniu dno takiego pojemnika wykładam gęstym zacierem, a później przelewam resztę i czekam ok. 30 minut do ułożenia się całego złoża. Po tym wszystkim zaczynam filtrację przednią, a w następnej kolejności wysładzanie. Jeśli chodzi o klarowność brzeczki przed gotowaniem, nie mam z tym żadnego problemu. Po wysładzaniu młóto w łatwy sposób ląduje w worku i na śmietnik pozdrawiam

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    U mnie przebiegła. Ze pierwszym razem jakieś 3-4h. Za drugim razem zastosowałem mash out - filtracja 1h.
    Fakt, że ja robię zawsze zakończenie w 75-78 st. przy każdym piwie i wysładzam wodą o takiej temp. Robiłem roggena trzy razy i zawsze to była mordęga, szczególnie wysładzanie.

    Leave a comment:


  • wojtas40
    replied
    Jednym z dobrych rozwiązań przy filtracji Roggena jest "lekkie rozcieńczenie" zacieru w kadzi filtracyjnej gorącą wodą (78-80 st C). Wtedy filtracja przebiega sprawniej ( już nie zatykało się), tylko tyle , że filtrat trzeba będzie dłużej pogotować przed chmieleniem, żeby uzyskać docelową gęstość.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
    W przypadku roggena przeważnie nie przebiega sprawniej.
    U mnie przebiegła. Ze pierwszym razem jakieś 3-4h. Za drugim razem zastosowałem mash out - filtracja 1h.

    Leave a comment:


  • hasintus
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Należy zrobić mash out po polsku "dogrzewanie", czyli podnieść temp. zacieru do 76-78C. To znacznie zmniejsza lepkość zacieru i filtracja przebiega o wiele sprawniej.
    W przypadku roggena przeważnie nie przebiega sprawniej.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtas40
    Ale i tak podczas filtracji Roggenbiera, problemem było przejście kisielowatej brzeczki przez oplot. Na to chyba nie ma rady ?
    Należy zrobić mash out po polsku "dogrzewanie", czyli podnieść temp. zacieru do 76-78C. To znacznie zmniejsza lepkość zacieru i filtracja przebiega o wiele sprawniej.

    Leave a comment:


  • wojtas40
    replied
    Ja również od razu zastosowałem wężyk 3/4 cala. Ale po pewnym czasie uznałem że można zwiększyć wydajność filtracji poprzez zastosowanie czwórnika i 3 wężyków z oplotu.W tym celu zakupiłem czwórnik ze stali nierdzewnej, 3 łączniki 3/4 cala (czwórnik jest gwintowany od wewnątrz) i dodatkowe wężyki. Całość zdała celująco egzamin z filtracji . Ale i tak podczas filtracji Roggenbiera, problemem było przejście kisielowatej brzeczki przez oplot. Na to chyba nie ma rady ?

    Leave a comment:


  • migdal
    replied
    Moja mała modyfikacja polega na tym że od razu kupiłem wężyk 3/4 cala, dzięki temu nie ma potrzeby stosować przejściówki i filtracja jest jeszcze szybsza.

    Leave a comment:


  • krzychu-n
    replied
    Ja bym zrobił nowy. Bałbym się, że popsuje mi warkę a czas i praca więcej warta niż nowy oplot. Nie spotkałem się z czy takim. Moje wężyki były i są na razie OK.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Nie miałem tego problemu. Pierwsze słyszę.

    Leave a comment:


  • farmfrit
    replied
    Przejrzałem temat ale nie znalazłem rozwiązania jednego problemu: mój wężyk ma zapach jakiegoś oleju czy innego środka zabezpieczającego (Chińczycy...). Umyłem go w płynie, wygotowałem kilkanaście minut, potem znów wygotowałem z solą i płynem do naczyń i nadal czuć ten zapach. Mieliście ten problem?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • grodek
    Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
    grodek
    Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
    - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
    - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
    - śrutownik stołowy 200 zł
    - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
    - refraktometr 0-40°Brix'a...
    2024-03-10, 20:01
  • Penguin
    Sprzedam akcesoria warzelnicze - Lodz
    Penguin
    - taboret gazowy
    - chlodnica zanurzeniowa
    - suszarka do butelek (na 44 szt.)
    - gar emaliowany 40l
    - srutownik stolowy
    - kapslownica greta + 100 kapsli
    - termometr elektroniczny
    - 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...
    2019-08-16, 11:59
  • POPCATS
    Czy zaszła fermentacja?
    POPCATS
    Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
    2019-03-01, 14:35
  • Szaikan
    Fermentor zaciągnął wodę z rurki
    Szaikan
    Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
    2017-11-28, 18:18
  • rodzynkox
    Wyprzedaż browaru, Wrocław
    rodzynkox
    Cześć
    Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
    Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...
    2018-11-12, 16:44
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...