Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z kadzią filtracyjną BA ?
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziMa ktoś jakiś pomysł co zrobić z kadzią filtracyjną BA ?
Z drugiej strony znam piwowarów co zrobili ponad 100 warek na zepsutym wiadrze i nie narzekali.
Comment
-
-
Mark33, dziękuję za miłe słowa i uznanie, napewno dodadza mi wiary w siebie przed zmaganiez porterkiem. Będzie to mój przeci porterem a 4 piwko ponad 20 Blg. Ostatno filtacja zajęła mi cąły dzień prawie, zaliczyłem opróznianie i ponowne napełnianie filtratora, myślałem w pewnym momencie, że wyciepię całość do szamba. No ale teraz jestem dobrej myśli - porterka bałtyckiego uwielbiam. I tak na marginiesie, to naprawdę jedno z tych piw, dla którego leżakowanie pół roku to absolutne minimum, a dopiero po roku lub półtora jest naprawdę nieźle. Mam jeszcze 2 butelki portera z maja 2007 i musze neuiskromnie powiedzieć, że tak wspaniałego portera nigdy nie piłem, podobnie jest klasztornym dublem.Last edited by SlawekT; 2008-09-10, 09:44.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziNie wiem nigdy nie miałem popsutego wiadra, może by dać jakiemuś początkującemu niech się wdraża albo wdrażnia
Z drugiej strony znam piwowarów co zrobili ponad 100 warek na zepsutym wiadrze i nie narzekali.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziMa ktoś jakiś pomysł co zrobić z kadzią filtracyjną BA ?Last edited by SlawekT; 2008-09-10, 09:56.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedziwczoraj robiłem test mojego wężyka (1m) na piwku klasztornym (16 Blg). Zacieru miałem prawie 22 litry. Patent jest poprostu ZA ... BISTY!!!!
Trochę gorzej (filtracja 1,5godziny) przy dużej warce koźlaka (ok 10kg słodów - 40l zacieru).
Poległ niestety zupełnie na dużej warce pszenicznej (ok 10,5kg słodów - również 40l zacieru). Nie leciało prawie wcale.
Przerwałem filtrację, przełożyłem z powrotem do garnka, podgrzałem raz jeszcze i przefiltrowałem filtratorem rurkowym. Poszło bez większych problemów.
Nie wiem czy powodem problemów było to, że wężyk jest stosunkowo krótki (60cm) czy to że zacieru było tak dużo i być może wężyk się zgniatał pod jego (tzn zacieru) ciężarem?
Albo może zaciągał powietrze gdzieś przy kraniku?
W każdym bądź razie, nie zrażony niepowodzeniem, następne 4 warki przefiltrowałem tym samym filtratorem. Bez problemów. Ale wszystkie one były z ok 5-5,5kg słodów.
Ciekawy jestem jak Ci pójdzie warka (walka ) z większym zasypem.
Comment
-
-
Jęzeli węzyk jest pełen, nie powinien się zgniatać. Może się zgniatać, gdy odbierasz więcej niż przechodzi prze oplot do środka na chłopski rozum. Wczoraj filtrowałem warkę z 6,5 kg słodów/17 l wody. Może już się u Ciebie pozapychały otworki w oplocie pod wpływem kamienia? Można byłoby spróbować go wytrawić octem na gorąco. Czytałem, że inni mieli wężyki po 40 cm i było OK. Na mój chłopski rozum im dłuższy wężyk tym większa powierzchnia filtracyjna, a co za tym idzie, tym większy strumień cieczy płynący przez filtr.Last edited by SlawekT; 2008-09-10, 11:32.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekT Wyświetlenie odpowiedziMoże już się u Ciebie pozapychały otworki w oplocie pod wpływem kamienia?
Zresztą po tamtej nieudanej filtracji filtrowałem potem mniejsze warki (np witbier z 40% dodatkiem płatków) i poszło bez większych problemów.
Jak duży zasyp planujesz na portera?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziEeee... nie no, nie leżał miesiącami w wodzie żeby się kamienia nabawił.
Zresztą po tamtej nieudanej filtracji filtrowałem potem mniejsze warki (np witbier z 40% dodatkiem płatków) i poszło bez większych problemów.
Jak duży zasyp planujesz na portera?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedziEeee... nie no, nie leżał miesiącami w wodzie żeby się kamienia nabawił.
Zresztą po tamtej nieudanej filtracji filtrowałem potem mniejsze warki (np witbier z 40% dodatkiem płatków) i poszło bez większych problemów.
Jak duży zasyp planujesz na portera?
Comment
-
-
W tym sezonie mam zamiar sprawić filtrator oplotowy w mojej nowej kadzi zaciernej (pastryzator z Lidla).
Mam pytanko do użytkowników takiego (lub podobnego) zestawu. Czy trzeba odczekiwać przed filtracją żeby coś się ułożyło na kształt złoża? Jak długo? Pytanie dodatkowe - wężyk nie przeszkadza przy mieszaniu [zwłaszcza przy dużym (porterowym) zasypie]?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziW tym sezonie mam zamiar sprawić filtrator oplotowy w mojej nowej kadzi zaciernej (pastryzator z Lidla).
Mam pytanko do użytkowników takiego (lub podobnego) zestawu. Czy trzeba odczekiwać przed filtracją żeby coś się ułożyło na kształt złoża? Jak długo? Pytanie dodatkowe - wężyk nie przeszkadza przy mieszaniu [zwłaszcza przy dużym (porterowym) zasypie]?
Comment
-
-
Mam taki zestaw. Sprawuje się bardzo dobrze. Ja trochę czekam na ułożenie złoża (10-15 min), choć ostatnio zrobiłem tak: w przepisie było podgrzać do 74°C, przerwa 10' i filtrować. No to układanie złoża trwało de facto 5 min. Za to filtracja 25'. Byłem w szoku, choć to był bezproblemowy zasyp, żadnych płatków czy pszenicy.
W mieszaniu trochę przeszkadza, ale bez przesady. Jest giętki, najwyżej pod koniec upewnisz się, że leży płasko po dnie. Co do filtru rurkowego, to miałbym taką obawę, że pod rurkę, to na pewno nie dotrzesz łychą, więc tam ci się może przypalać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi...Co do filtru rurkowego, to miałbym taką obawę, że pod rurkę, to na pewno nie dotrzesz łychą, więc tam ci się może przypalać.
Comment
-
-
Witam,
we wtorek robiłem portera Bałtyckiego. Filtracja szła rzeczywiście sporo wolniej. Ale i tak uzyskałem czas od momentu przeneisienia zacieru do kadzi filtracyjnej do początku wrzenia brzeczki ciut ponad 2,5 godziny. A zdarzało mi się przxy portterze bawić z filtracją i wysładzaniem całą noc. Mówiąć szczerze nie mam pomysłu jak wyjaśnić, dlaczego przy porterze (zasyp ok. 9 kg) filtruje się tak długo. SPecjalnie starałem się dość grubo śrutować. SŁody karmelowe? Bęe robił poźniej mocne piwo bez słodów karmelowych. Moze wtedy się dowiem.
Comment
-
Comment