U mnie karmelowe nie maja wpływu, za to palony żywiecki zapycha filtr doskonale. Wina leży pomiędzy śrutownikiem (młynek żarnowy do kawy) a właściwościami słodu do rozpadania się ma mąkę. Przy ostatniej warce zastosowałem gotowanie ciemnego w osobnym garnku - pomogło.
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Moim zdaniem powodów jest kilka: wysoka lepkość brzeczki o dużym ekstrakcie, procentowo większa zawartość białka w zacierze, być może za drobna śruta.Comment
-
W tym sezonie mam zamiar sprawić filtrator oplotowy w mojej nowej kadzi zaciernej (pastryzator z Lidla).
Mam pytanko do użytkowników takiego (lub podobnego) zestawu. Czy trzeba odczekiwać przed filtracją żeby coś się ułożyło na kształt złoża? Jak długo? Pytanie dodatkowe - wężyk nie przeszkadza przy mieszaniu [zwłaszcza przy dużym (porterowym) zasypie]?
Przy zacieraniu ja po prostu wyciągam koniec filtratora poza garnek przez lekko odsuniętą pokrywkę i tak sobie dynda.
Jak masz krótki to podwieś na kawałku druta na ściance garnka.Ot i wsio."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Poniekąd tak. Ale: 1) stosowałem długą przerwe białkową, 2) nawet ostatnie wysłodziny (ok. 3 - 4 Blg) płynęły wolno, a lepkość już nie była wysoka i pilnowałem, aby cały czas temperatura przy filtracji była ponad 70 C.Comment
-
Wydaje mi się, że w przypadku porterów i zasypu rzędu 8kg, na filtrację ma wpływ również właśnie ta jego ilość. Złoże ma sporą grubość i dlatego "wolno leci". Przy takim samym procentowo zasypie, ale mniejszej ilości powinno lecieć szybciej.
Dla porterów używasz gęstwy, czy świeżych drożdży ?Comment
-
Wydaje mi się, że w przypadku porterów i zasypu rzędu 8kg, na filtrację ma wpływ również właśnie ta jego ilość. Złoże ma sporą grubość i dlatego "wolno leci". Przy takim samym procentowo zasypie, ale mniejszej ilości powinno lecieć szybciej.
Dla porterów używasz gęstwy, czy świeżych drożdży ?Comment
-
Ja używam ponacinanej miedzianej rurki do filtrowania. Moj standartowy zasyp to 12kg. Garnek 40L. Proporcja słodu/wody 1:2 . Za każdym razem musze zmniejszać przepływ na wężyku żeby nadążyć wysładzać i aby wysładzanie nie przebiegało zbyt szybko.Pozdrawiam
djComment
-
Ja używam ponacinanej miedzianej rurki do filtrowania. Moj standartowy zasyp to 12kg. Garnek 40L. Proporcja słodu/wody 1:2 . Za każdym razem musze zmniejszać przepływ na wężyku żeby nadążyć wysładzać i aby wysładzanie nie przebiegało zbyt szybko.A filtrat nie wychodzi zbyt mętny? Ja używam proporcji ciut mniej niż 1:2 i do tej pory mnei łapa boli od mieszania a było tylko 8,5 kg. Jak sobie poradziłeś z wachlowaniem 40 l ???
Comment
-
-
Pierwszy kupiłem w jakiejś hurtowni pod Szczecinem. Drugi natomiast w jakimś sklepie internetowym, ale nie pamiętam gdzie. Poszukaj a na pewno znajdziesz.Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2008-09-18, 13:42.Pozdrawiam
djComment
-
Jazda na 2 gary po 40 l to już jest coś!
Comment
-
Wczoraj wykonałem swój pierwszy nie-wiaderkowy filtrator. Jestem taki dumny, że... nie mogę tego opisać...
Wyciąganie gumy z oplotu - zrobiłem tak:
Oczywiście podziórawiłem gumę z jednej strony (najlepiej sprawdził się... korkociąg). Natomiast z drugiej delikatnie naciełem oplot, ale tak żeby nie uszkodzić gumy. Pozostałe druciki z oplotu wyciełem ostrym nożykiem. potem jedna śruba pod buta, za drugą ciągniemy - 10 sekund i odseparowane...
Nie mogę się testu doczekać...Comment
-
Czytam o wyższości filtratora z oplotu nad innymi i ........ popełniłem GO, ale kupiłem przewód 120 cm z końcówką 3/4 cala, zastosowałem do wycinania zagięty i zaostrzony śrubokręt (wchodzi do środka i wycina gumę, nie niszcząc oplotu, niestety zastosowałem go po parokrotnym dziubnięciu przez oplot ;( ), mały problem zaczął się przy próbie wyciągnięcia wężyka, ale jeżeli się ściąga oplot a nie za niego ciągnie to idzie całkiem dobrze.
Teraz czeka zamocowany w wiadrze na pierwsze młótoPiwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin FranklinComment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
- taboret gazowy
- chlodnica zanurzeniowa
- suszarka do butelek (na 44 szt.)
- gar emaliowany 40l
- srutownik stolowy
- kapslownica greta + 100 kapsli
- termometr elektroniczny
- 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć
Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2018-11-12, 15:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment