Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Ja dodam jeszcze jedną swoją obserwację. Otóż w przypadku filtrowania w kociołku z zamontowanym oplotem nie miałem nigdy żadnych problemów z prędkością i wydajnością (wyjątek stanowiło żytnie), natomiast ten sam wężyk w wiadrze już ma bardzo często tendencję do stopowania filtracji po spuszczeniu brzeczki przedniej. W kociołku nigdy nic takiego się nie stało, w żytnim od początku było kiepsko. Jaka jest tego przyczyna, nie mam pojęcia.
    Porównaj średnicę obu naczyń, wydaje mi się, że chodzi o wysokość złoża filtracyjnego. Im jest wyższe tym łatwiej dochodzi do zbijania się warstwy filtrującej. Podobna sytuacja ma miejsce przy dużych zasypach (na portera) normalnie wszystko działa a gdy znacznie zwiększymy zasyp pojawiają się problemy z filtracją. Reasumując nie na darmo kadzie filtracyjne w browarach mają bardzo duże średnice.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Ja dodam jeszcze jedną swoją obserwację. Otóż w przypadku filtrowania w kociołku z zamontowanym oplotem nie miałem nigdy żadnych problemów z prędkością i wydajnością (wyjątek stanowiło żytnie), natomiast ten sam wężyk w wiadrze już ma bardzo często tendencję do stopowania filtracji po spuszczeniu brzeczki przedniej. W kociołku nigdy nic takiego się nie stało, w żytnim od początku było kiepsko. Jaka jest tego przyczyna, nie mam pojęcia.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika plpaw
    Właśnie przymierzam się do zrobienia filtratora i teraz mam dylemat czy zrobić go z oplotu czy z wężyka do prysznica. Zacieram w lodówce turystycznej i może któryś się lepiej będzie w niej sprawował? Może byśmy też wypisali w punktach na co trzeba mieć uwagę podczas filtracji aby wszystko było ok?
    Aby wszystko było OK trzeba mieć wprawę osobiście polecam oplot z nierdzewki.

    Zagadnienie było wielokrotnie opisywane, ale co mi tam napiszę coś od siebie.
    Filtracja jak wiadomo to proces końcowy zacierania, więc ważne jest jak słód został ześrutowany, jak przebiegło zacieranie ( poniżej 78*C) i w końcu jakim sprzętem się filtruje. Dodatkowo nie należy procesu poganiać, ma lecieć powoli bo przestanie Dobry czas filtracji to 45 minut (zaraz się posypią posty z rekordami ) w normie jest również godzina dla 25 litrów. Więcej w wyszukiwarce.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-04-09, 16:35.

    Leave a comment:


  • darko
    replied
    Wężyk z oplotu ma większą powierzchnię filtracji. No i jest z nierdzewki. Ten prysznicowy jest chromowany. Ja bym czegoś takiego nie wsadził do zacieru.

    Leave a comment:


  • plpaw
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2
    Zainspirowany postem:

    wykonałem taki filtrator. Sprawuje się bez zastrzeżeń (sprawdziłem go na ostatniej warce - akurat zacierałem w lodówce) i wydaje mi się, że pomysłowi należy się szersze nagłośnienie i dyskusja.
    Właśnie przymierzam się do zrobienia filtratora i teraz mam dylemat czy zrobić go z oplotu czy z wężyka do prysznica. Zacieram w lodówce turystycznej i może któryś się lepiej będzie w niej sprawował? Może byśmy też wypisali w punktach na co trzeba mieć uwagę podczas filtracji aby wszystko było ok?

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2
    Owszem, ale większa niż w ponacinanej rurce.
    fakt , no i dłuższa

    Leave a comment:


  • artur2
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    w porównaniu z wężykiem z opotu to chyba mniejsza powierzchnia filtracji
    Owszem, ale większa niż w ponacinanej rurce.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    w porównaniu z wężykiem z opotu to chyba mniejsza powierzchnia filtracji

    Leave a comment:


  • artur2
    replied
    Wężyk - wersja heavy duty

    Zainspirowany postem:

    wykonałem taki filtrator. Sprawuje się bez zastrzeżeń (sprawdziłem go na ostatniej warce - akurat zacierałem w lodówce) i wydaje mi się, że pomysłowi należy się szersze nagłośnienie i dyskusja.
    Atutem jest cena, bo za za swój wąż zapłaciłem 9zł (1,5 metrowy, Tesco). Trochę problematyczne jest zasklepienie drugiej strony, bo ucięty wąż lubi się rozwijać. Ja nawinąłem kilka zwojów drutu miedzianego o średnicy 1mm, pozaginałem go tak, żeby zasłonić otwór i zalutowałem. Ta wersja wymaga przejściówki, aby dokręcić koniec węża do kranika. Wąż prysznicowy jest zazwyczaj długi (1,5 - 1,7m). Ja go nie ciąłem i tak chyba zostanie. Dużo łatwiejsze jest wyciągnięcie wewnętrznej gumowej rurki, która jest tutaj dość cienka (mimo, że nie możemy "podziabać" końca węża jakimś szpikulcem. Ja użyłem rozgrzanego zagiętego drutu miedzianego, który poprzecinał gumową rurkę przy końcu.
    Wydaje mi się, że "wąż v2.0" łączy zalety obu poprzednich sposobów szybkiej filtracji - tj. ponacinanej rurki oraz oplotu. Jest trwalszy, nie dochodzi do lokalnych zgnieceń, jest tani i łatwo dostępny (jeśli mamy jakiś stary wąż od prysznica, to za darmo).
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    No to jest faktycznie problem jeśli nie potraficie łyżką zacierną wcisnąć wężyka pod młóto.
    no mloto jest przezroczyste i od razu widac gdzie wezyk sie znajdue...

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No to jest faktycznie problem jeśli nie potraficie łyżką zacierną wcisnąć wężyka pod młóto.

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    W zasadzie wszystko opisałem w wątku o kociołku z Lidla, bowiem to jego dotyczy problem, tu go jedynie zasygnalizuję. Sprawa dotyczy filtratora z oplotu wykorzystywanego właśnie w kociołku, w mniejszym stopniu w wiadrze, choć tu też może się zdarzyć taka sytuacja.
    Otóż podczas zacierania i intensywnego mieszania, wyciągamy zwykle wężyk ponad krawędź gara. Potem jest problem z jego zatopieniem. Wężyk musi się w całości znaleźć pod młótem. Jeśli jakiś jego kawałek będzie wystawał ponad, to podczas wysładzania będzie nam zasysał mętną wodę, którą dopiero co wlaliśmy. W przypadku wiadra wystarczy zwrócić uwagę, przy przekładaniu zacieru, żeby równomiernie przysypać wężyk, a przypadku kociołka najlepiej sprawdza się firmowy ruszt, którym należy wężyk przydusić.
    Mialem to samo dzisiaj, zamieszalem w lodowce turystycznej przed rozpoczeciem filtracji, niestety musialem wyciagnac wezyk zbyt wysoko, bo wydajnosc byla slaba i malo klarowna brzeczka poleciala.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Uwaga na wystający ponad młóto wężyk.

    W zasadzie wszystko opisałem w wątku o kociołku z Lidla, bowiem to jego dotyczy problem, tu go jedynie zasygnalizuję. Sprawa dotyczy filtratora z oplotu wykorzystywanego właśnie w kociołku, w mniejszym stopniu w wiadrze, choć tu też może się zdarzyć taka sytuacja.
    Otóż podczas zacierania i intensywnego mieszania, wyciągamy zwykle wężyk ponad krawędź gara. Potem jest problem z jego zatopieniem. Wężyk musi się w całości znaleźć pod młótem. Jeśli jakiś jego kawałek będzie wystawał ponad, to podczas wysładzania będzie nam zasysał mętną wodę, którą dopiero co wlaliśmy. W przypadku wiadra wystarczy zwrócić uwagę, przy przekładaniu zacieru, żeby równomiernie przysypać wężyk, a przypadku kociołka najlepiej sprawdza się firmowy ruszt, którym należy wężyk przydusić.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Ja jestem chory, w ogóle nie korzystam z netu, nie ma mnie, nie czytam PW, zarobiony jestem, nic nie wiem, to nie mój wątek, samo się zrobiło, jutro też wam uciekniemy, a poza tym wolna sobota jest...

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Szczerze mówiąc nie wiem co mam z tym bajzlem, skądinąd interesującym miejscami bardzo, zrobić...
    Oho, szefunio wrócił. Teraz to się zacznie czystka.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • grodek
    Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
    grodek
    Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
    - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
    - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
    - śrutownik stołowy 200 zł
    - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
    - refraktometr 0-40°Brix'a...
    2024-03-10, 20:01
  • Penguin
    Sprzedam akcesoria warzelnicze - Lodz
    Penguin
    - taboret gazowy
    - chlodnica zanurzeniowa
    - suszarka do butelek (na 44 szt.)
    - gar emaliowany 40l
    - srutownik stolowy
    - kapslownica greta + 100 kapsli
    - termometr elektroniczny
    - 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...
    2019-08-16, 11:59
  • POPCATS
    Czy zaszła fermentacja?
    POPCATS
    Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
    2019-03-01, 14:35
  • Szaikan
    Fermentor zaciągnął wodę z rurki
    Szaikan
    Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
    2017-11-28, 18:18
  • rodzynkox
    Wyprzedaż browaru, Wrocław
    rodzynkox
    Cześć
    Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
    Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...
    2018-11-12, 16:44
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...