Witam wszystkich.
Moim pierwszym postem na forum chciałbym przedstawić sposób, w jaki zrobiłem filtrator z wykorzystaniem rurki z oplotu. Dyskusje na ten temat już są na forum, ale nie znalazłem kompletnej instrukcji jak to zrobić. Chciałbym niniejszym przedstawić instrukcję "krok po kroku", szczególnie dla "wzrokowców". Mam nadzieję, że pozwoli ona na wykonanie takiego filtratora innym. Wykonanie zajęło mi ok. 20 minut. Rurka z oplotu, którą wykonałem (wzorując się na postach kilku użytkowników z forum browar.biz), pasuje do standardowego kranika w fermentorze BA.
1. Kupujemy wąż o długości ok. 70-80cm. W moim przypadku oba końce miały gwint 3/4". Kupujemy też przejściówkę 3/4" - 1". Koszt węża ok. 14zł., przejściówki ok. 5zł. Uwaga: są przejściówki (reduktory) droższe: mosiężne i tańsze: zdaje się, że żeliwne niklowane. Ja nabyłem oczywiście tańszą wersję. Blisko jednego końca naklejamy kilka warstw taśmy izolacyjnej i przecinamy piłką do metalu w środku taśmy izolacyjnej. Pozwala nam to na eliminację zadziorów i łatwe obcięcie końca. Pokazuje to zdjęcie 1.
2. Jak najbliżej drugiego końca musimy maksymalnie "podziurkować" wewnętrzną rurkę gumową. Ja zrobiłem to szpikulcem z narzędzia Victorinox. Na całym obwodzie rurki delikatnie rozchylamy druciki i robimy nacięcia w rurce gumowej. Im więcej takich nacięć, tym lepiej będzie można usunąć wewnętrzną rurkę gumową. Musimy tylko uważać, aby nie przeciąć samych drucików.
3. Zdjęcie 3 pokazuje rurkę po nacięciach z jeszcze nie usuniętą rurką gumową. Obok widać przejściówkę 3/4" - 1".
4. Jedną ręką trzymając za gwint a drugą za koniec rurki gumowej, mocno ciągnąc, wyciągamy rurkę gumową (zdjęcie4). Niektórzy sugerują, aby w tym momencie włożyć całość do gorącej wody - rurka gumowa powinna łatwiej dać się wyciągnąć. Ja jednak tak nie robiłem.
5. Postrzępiony, obcięty koniec oplotu wyrównujemy obcinaczkami albo w ostateczności solidnymi nożyczkami.
Dalsza część w następnym odcinku, bo nie mogę wstawić więcej niż 5 obrazków.
Moim pierwszym postem na forum chciałbym przedstawić sposób, w jaki zrobiłem filtrator z wykorzystaniem rurki z oplotu. Dyskusje na ten temat już są na forum, ale nie znalazłem kompletnej instrukcji jak to zrobić. Chciałbym niniejszym przedstawić instrukcję "krok po kroku", szczególnie dla "wzrokowców". Mam nadzieję, że pozwoli ona na wykonanie takiego filtratora innym. Wykonanie zajęło mi ok. 20 minut. Rurka z oplotu, którą wykonałem (wzorując się na postach kilku użytkowników z forum browar.biz), pasuje do standardowego kranika w fermentorze BA.
1. Kupujemy wąż o długości ok. 70-80cm. W moim przypadku oba końce miały gwint 3/4". Kupujemy też przejściówkę 3/4" - 1". Koszt węża ok. 14zł., przejściówki ok. 5zł. Uwaga: są przejściówki (reduktory) droższe: mosiężne i tańsze: zdaje się, że żeliwne niklowane. Ja nabyłem oczywiście tańszą wersję. Blisko jednego końca naklejamy kilka warstw taśmy izolacyjnej i przecinamy piłką do metalu w środku taśmy izolacyjnej. Pozwala nam to na eliminację zadziorów i łatwe obcięcie końca. Pokazuje to zdjęcie 1.
2. Jak najbliżej drugiego końca musimy maksymalnie "podziurkować" wewnętrzną rurkę gumową. Ja zrobiłem to szpikulcem z narzędzia Victorinox. Na całym obwodzie rurki delikatnie rozchylamy druciki i robimy nacięcia w rurce gumowej. Im więcej takich nacięć, tym lepiej będzie można usunąć wewnętrzną rurkę gumową. Musimy tylko uważać, aby nie przeciąć samych drucików.
3. Zdjęcie 3 pokazuje rurkę po nacięciach z jeszcze nie usuniętą rurką gumową. Obok widać przejściówkę 3/4" - 1".
4. Jedną ręką trzymając za gwint a drugą za koniec rurki gumowej, mocno ciągnąc, wyciągamy rurkę gumową (zdjęcie4). Niektórzy sugerują, aby w tym momencie włożyć całość do gorącej wody - rurka gumowa powinna łatwiej dać się wyciągnąć. Ja jednak tak nie robiłem.
5. Postrzępiony, obcięty koniec oplotu wyrównujemy obcinaczkami albo w ostateczności solidnymi nożyczkami.
Dalsza część w następnym odcinku, bo nie mogę wstawić więcej niż 5 obrazków.
Comment