Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
Wyświetlenie odpowiedzi
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziFakt faktem, że 800g płatków jęczmiennych oraz stosunkowo drobno mielony słód robi swoje.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziStawiam na płatki. U mnie przy płatkach owsianych było to samo. Worek zakleił się i zaczeła się mordęga.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziJeżeli pozwolisz, by między młóto dostało się powietrze to jest po sprawie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziNiedostało się, worek obkleiły rozpuszczone na mazie płatki owsiane. Był tam jeszcze słód pszeniczny, jęczmienny i żyto.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziNo tak to zrozumiałe. Tylko, że wątek jest o filtratorze z oplotu wężykaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziTyle to ja jeszcze kumam, ale tak samo jak worek, wężyk też mógł zostać oblepiony
Podsumowując, jeżeli komuś zdarzy sie spuszczenie całości filtratu to należy:- nalać wody,
- wymieszać młóto tak, żeby usunąć z niego powietrze i
- od nowa ułożyć złoże filtracyjne.
Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
a co jeżeli zachowywałem ciągłość brzeczki tak że młóto zobaczyłem dopiero po filtracji, a mimo wszystko po ok 20 minutach ledwo ciurkało... mieszałem czekałem na ułożenie i puszczałem od nowa, w wężyku cały czas była brzeczka i nic to nie pomogło... fakt że na 5kg zasypu miałem tam 2.5kg pszenicy ale jak czytałem forum to filtrator powinien sobie z tym poradzić... dodam że mój oplot ma ok. 2m jeżeli to ma jakiś wpływ...Last edited by oscarboj; 2008-05-27, 23:01.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziDrugie to kiedyś filtrowałem 10 kg słodu w zacerze chyba 2,5 wody do 1 kg słodu. Gar był pełen, ale filtrator jeszcze nie. Jednak nie polecam ze względu na szybkość filtracji (jeśli ma być z dziurkami). Jeśli z oplotem to nie wiem, ale myślę że powinno iść dobrze.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69Daje się przefiltrować w jednym wiadrze.
Zacierałem 10,2kg słodu w garnku 40l.
Do filtracji najpierw przelałem do wiadra tyle ile się zmieściło, a potem gdy zleciało trochę dolałem resztę.
Co prawda filtracja była stosunkowo długa (ok 1,5godziny) i wydajność do najlepszych nie należała (dostałem 26l 16,5blg koźlaka i 21l 10blg ciemniaczka), ale dało się.
Mam jeszcze takie pytanie - filtr z oplotu można zależnie od potrzeb podłączać do wiaderka z kranikiem? Czy jest on podłączony "na stałe"? Bo nie wiem czy kupować dodatkowe wiaderko z kranikiem do rozlewu, czy będę mógł użyć tych z filtracji?
pozdr
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brainwreck Wyświetlenie odpowiedzi
Mam jeszcze takie pytanie - filtr z oplotu można zależnie od potrzeb podłączać do wiaderka z kranikiem? Czy jest on podłączony "na stałe"? Bo nie wiem czy kupować dodatkowe wiaderko z kranikiem do rozlewu, czy będę mógł użyć tych z filtracji?
pozdr
Przejściówka dostępna w sklepach hydraulicznych.Last edited by GaGacek; 2008-05-29, 09:33.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oscarboj Wyświetlenie odpowiedzia co jeżeli zachowywałem ciągłość brzeczki tak że młóto zobaczyłem dopiero po filtracji, a mimo wszystko po ok 20 minutach ledwo ciurkało... mieszałem czekałem na ułożenie i puszczałem od nowa, w wężyku cały czas była brzeczka i nic to nie pomogło... fakt że na 5kg zasypu miałem tam 2.5kg pszenicy ale jak czytałem forum to filtrator powinien sobie z tym poradzić... dodam że mój oplot ma ok. 2m jeżeli to ma jakiś wpływ...Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Wężyk to raczej nie bo ma ok 1m, różnica poziomów ok 80cm, a ze słodem też nie przesadzałem, do następnej warki, też pszenicznej, użyje filtratora o długości 1m i zobacze czy to coś pomoże... dobrze byłoby gdyby kolega mwa się wypowiedział czy taka zamiana rozwiązała problem
Comment
-
-
Zachęcony opiniami kolegów wczoraj wykonałem sój wężyk i z niecierpliwością czekam na pierwsze próbę. Po lekturze postów w tym dziale nasunęło mi się kilka uwag:
1. gdy nie leci i podejrzewamy, że oplot się zapchał, czy nie byłoby dobrzedmuchnąć przez wężyk ustami, aby odetkac pory, czy ktoś tego pórboweał?
2. Wydaje mi się, że nie ma możliwości, aby przy zbyt późnym nalaniu wody wysłądzającej młóto się zapowietrzyło, ponieważ i tak pewien poziom cieczy w młócie bęzie utrzymywany siłąmi kapilarnymi. Natomiast myślę, że brak pośpiechu z dolewaniem kolejnych porcji wody, pozwoli na uzyskanie brzeczki o wyższym stężeniu. jest to szczegółnie ważne przy porterach i innych piwach o Blg w okolicach 20 lub więcej.
Comment
-
Comment