W tym tygodniu warzyłem piwo ponad 20 Blg. Zasyp ok. 8 kg z minimalnym udziałem słodów karmelowych. Nie wiem, czy to kwestia braku znaczacej ilosci słodów karmelowych czy dość grubego śrutowania, ale filtracja szła tak samo jak dla piw 12 Blg - bez żadncyh problemów - nie żyje filtrator z oplotu! Stosunek słodów do wody był 1:2. WYdajność była rewelacyjna. Robię te piwo drugi raz za pierwszym razem dostałem 20,5 l brzeczki o mocy 20,5 Blg a teraz 25 l również o mocy 20,5 Blg.
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Zamęczyłeś sprzęta, a tak poważnie to nie przypisywał bym wszystkich zalet filtratorowi.
Wydajność jest składową bardzo wielu czynników. Filtrator niewiele tu wnosi (10-20%) wszystkich składowych: jakość słodu, śrutowanie, czas, temperatury zacierania i wysładzania, stosunek woda-słody, szybkość filtracji (zbędne odkręcanie przez piwowara).
Podsumowując dobra wydajność jest potwierdzeniem umiejętności piwowara.Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2008-09-28, 13:30.Comment
-
Zamęczyłeś sprzęta, a tak poważnie to nie przypisywał bym wszystkich zalet filtratorowi.
Wydajność jest składową bardzo wielu czynników. Filtrator niewiele tu wnosi (10-20%) wszystkich składowych: jakość słodu, śrutowanie, czas, temperatury zacierania i wysładzania, stosunek woda-słody, szybkość filtracji (zbędne odkręcanie przez piwowara).
Podsumowując dobra wydajność jest potwierdzeniem umiejętności piwowara.Co do wydajności - masz rację. ALe chodziło mi o to, że w sumie obawiałem się, że użycie filtratora z oplotu zmniejszy mi wydajność, bo im szybsza filteacja, tym któszy czas ustalania się równowago między młótem a wodą wysładzającą. Wtedy woda mozę wypłukiwać mniej ekstraktu. Ale w sumie nie stwierdziłęm spadku wydajności. Ostatnio na wszelki wypadek wysładzam większą iloscią wody o 4 - 6 l i dłużej gotuję brzeczkę - pierwsza godzina bez chmielu, aby odparować wodę. Od 25 warek nie wsypuję słodu do ciepłej wody, lecz wsypuję suche słody do gara, zalewam wodą i zostawiam. Czas 2 - 3 godziny jest raczej wystarczajacy. raz czy 2 razy zostawiłem na całą noc a nawet dłużej, twdy piwko wyszło z wyraźną kwaskową nutą. Potem daję przerwę 15 min. w ok. 44 C, a potem 15 min w 55 st. Dalej według reżimu zależnego od rodzaju piwka. Mogę teraz autorytatywnie stwioerdzićże daje to około 10 % wzrost wydajności.
Comment
-
W tamtym tygodniu warzyłem pierwszego dolniaka-Pilsnera w tym sezonie. Z 4,8 kg słodu wyszło mi 26 litrów 12 Blg. Byłą to pierwsza filtracja normalnego piwa na małym wsadzie. Filtracja szło błyskawicznie. Odbiór 6 litrów przeczki trwał około minuty. A wszystko dzięki znakomitemu filtratorwi z oplotuComment
-
-
Ja używam ponacinanej miedzianej rurki do filtrowania. Moj standartowy zasyp to 12kg. Garnek 40L. Proporcja słodu/wody 1:2 . Za każdym razem musze zmniejszać przepływ na wężyku żeby nadążyć wysładzać i aby wysładzanie nie przebiegało zbyt szybko.
W związku z tym mam pytanie – czy dla poprawienia wydajności lepiej spuścić na początku cała brzeczkę i dopiero wtedy dolewać wody? Czy też jednak istnieje duże prawdopobieństwo, że przy takiej metodzie filtrator się zapcha (np przy słodzie pszenicznym) i lepiej nie dopuszczać do całkowitego wyschnięcia złoża? Chodzi mi o znalezienie rozsądnego kompromisu pomiędzy uzyskaniem w miarę dobrej wydajności a szybkością filtrowaniaComment
-
Obecne kierunki w piwowarstwie domowym skłaniają się jednak do nieodkrywania za bardzo młóta. Należy więc zacząć wysładzać, przed spuszczeniem całej brzeczki przedniej.Comment
-
Ja z kolei bez względu na metodę filtracji zawsze odbieram tyle brzeczki przedniej ile się da i się nie martwię, że nie zaśsie. Zawsze zasysa. To, że się młóto zapowietrzy i nie będzie szła filtracja to mit, podobnie jak konieczność stosowania podbicia przy użyciu podziurawionego wiadra jako filtratora.Comment
-
Ja z kolei bez względu na metodę filtracji zawsze odbieram tyle brzeczki przedniej ile się da i się nie martwię, że nie zaśsie. Zawsze zasysa. To, że się młóto zapowietrzy i nie będzie szła filtracja to mit, podobnie jak konieczność stosowania podbicia przy użyciu podziurawionego wiadra jako filtratora.Mniej książków więcej piwaComment
-
Witam
Dopiero planuję zrobić taki filtrator z oplotu i interesuje mnie czy ktoś próbował zastosować ten pomysł http://www.browar.biz/forum/showpost...3&postcount=16 ?------------------------------
Bractwo PiwneComment
-
Witam
Dopiero planuję zrobić taki filtrator z oplotu i interesuje mnie czy ktoś próbował zastosować ten pomysł http://www.browar.biz/forum/showpost...3&postcount=16 ?Pozdrawiam
djComment
-
Jak by ktoś budował taki filtrator i chciał jedną końcówkę zostawić do przykręcenia to:
- jedną końcówkę przepiłuje nożem lub piłką
- zrobi z kawałka twardego druta pręcik: młotkiem o kowadło by końcówkę spłąszczyć, później naostrzyć szlifierką, wygiąć tak by był ala nożyk
- włożyć zrobiony nożyk do drugiej końcówki i okręcać gumę (gdy się przetnie będzie tarcie o oplot)
- wyciągnąć gumę.
Nożyk można raczej zrobić samemu, a szybko się przecina i bez problemu.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Budowa kadzi filtracyjnej jest ważna, ale to tylko jeden z czynników wpływających na szybkość, czy jakość filtracji.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekTZasyp ok. 8 kg z minimalnym udziałem słodów karmelowych. Nie wiem, czy to kwestia braku znaczacej ilosci słodów karmelowych czy dość grubego śrutowania, ale filtracja szła tak samo jak dla piw 12 Blg - bez żadncyh problemów - nie żyje filtrator z oplotu! Stosunek słodów do wody był 1:2. WYdajność była rewelacyjna. Robię te piwo drugi raz za pierwszym razem dostałem 20,5 l brzeczki o mocy 20,5 Blg a teraz 25 l również o mocy 20,5 Blg.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SlawekTOd 25 warek nie wsypuję słodu do ciepłej wody, lecz wsypuję suche słody do gara, zalewam wodą i zostawiam. Czas 2 - 3 godziny jest raczej wystarczajacy.
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na filtrację (pomijam błędy w zacieraniu) jest użyty słód. Tzw. spływ brzeczki, klarowność brzeczki oraz jej lepkość są dość ważnymi wyróżnikami jakości słodu. Do oceny słodu sporządza się tzw. brzeczkę kongresową, zawsze taką samą i na niej dokonuje się analiz, aby wykluczyć wpływ różnych metod zacierania. Otóż przy tak samo sporządzanej brzeczce różnice w przypadku czasu filtracji (spływu brzeczki) sięgają nawet dwóch godzin. Dlaczego - to temat na kolejne opracowanie.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
- taboret gazowy
- chlodnica zanurzeniowa
- suszarka do butelek (na 44 szt.)
- gar emaliowany 40l
- srutownik stolowy
- kapslownica greta + 100 kapsli
- termometr elektroniczny
- 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć
Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2018-11-12, 15:44 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment