Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #121
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
    Bardzo mnie interesuje do czego ten czas jest wystarczający. Czy zamaczasz słód przed śrutowaniem (śrutujesz na mokro??) czy śrutę - jeśli tak to czemu ma to służyć, bo jakoś nie mogę uwierzyć, że na wydajność?
    Jak rozumiem chodzi o ten drugi przypadek i jest to klasyczna przerwa zakwaszająca. Dodatek słodu zakwaszającego ma zwiększać wydajność zacierania, jak mniemam o to chodziło SławkowiT.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • przemo70
      † 1970-2019 Piwosz w Raju
      • 2007.05
      • 1501

      #122
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Obecne kierunki w piwowarstwie domowym skłaniają się jednak do nieodkrywania za bardzo młóta. Należy więc zacząć wysładzać, przed spuszczeniem całej brzeczki przedniej.
      Kolega ma rację ta metoda jest bardzo dobra żeby trzymać poziom nad młótem i wtedy filtruje się bardzo szybko i czasami nie można nadążyć grzać wody
      Save water, drink beer ...

      http://www.parowozy.com.pl/
      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #123
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Jak rozumiem chodzi o ten drugi przypadek i jest to klasyczna przerwa zakwaszająca. Dodatek słodu zakwaszającego ma zwiększać wydajność zacierania, jak mniemam o to chodziło SławkowiT.
        Zastosowanie wody o temp. 37-38 st. zakwasi nam brzeczkę w 20-30 min. Po co czekać 3 godziny w zimnej wodzie ryzykując nieprzewidziane zakażenia?

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
          Kolega ma rację ta metoda jest bardzo dobra żeby trzymać poziom nad młótem i wtedy filtruje się bardzo szybko i czasami nie można nadążyć grzać wody
          Z pewnością fachowcy Kopyr i Przemo70 mają rację. Zerwanie warstwy filtracyjnej to jeden z poważniejszych błędów. Pamiętajmy, że jakiekolwiek napowietrzanie brzeczki przed gotowaniem jest niepożądane, a ma to miejsce przy dostaniu się powietrza do młóta podczas filtracji (dobrze by było, aby nawet woda użyta do zacierania była odtleniona)

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #125
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
            Dobrze by było, aby nawet woda użyta do zacierania była odtleniona.
            wow!
            Dwa pytania, jeśli można:
            1. Jak się "odtlenia" wodę?
            2. Dlaczego powinna? Czym grozi jej natlenienie? { - to pytanie pomocnicze, nie liczy się }

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #126
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
              wow!
              Dwa pytania, jeśli można:
              1. Jak się "odtlenia" wodę?
              Można ją wcześniej przegotować, aczkolwiek... czy słyszeliście żeby to było konieczne, żeby, dajmy na to, być na podium w Żywcu?
              blog.kopyra.com

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24004

                #127
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                wow!
                Dwa pytania, jeśli można:
                1. Jak się "odtlenia" wodę?
                2. Dlaczego powinna? Czym grozi jej natlenienie? { - to pytanie pomocnicze, nie liczy się }
                Seta (i inni ) - nie możecie od razu zakładać nowego wątku dla pytań niezwiązanych z motywem przewodnim bieżącego tematu? Po kiego czorta, ja jestem do tego potrzebny żeby wydzielać takie rzeczy, skoro sami możecie o to dbać?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #128
                  hmmm... Czyli pewnie powinno się wysładzać wlewając wodę wysładzającą z minimalnej wysokości; najlepiej wężykiem?
                  Powtarzam pytanie - czym to grozi?
                  Nie wszystkie "zakazy" z browarów przemysłowych należy brać poważnie w domu. Czy nie chodzi tu naprawdę o możliwość skrócenia czasu gotowania brzeczki, czyli oszczędność w energii??

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #129
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    Seta (i inni ) - nie możecie od razu zakładać nowego wątku dla pytań niezwiązanych z motywem przewodnim bieżącego tematu? Po kiego czorta, ja jestem do tego potrzebny żeby wydzielać takie rzeczy, skoro sami możecie o to dbać?
                    Sorki, ale teraz dopiero pojadę spamem...
                    Art. W TYM PRZYPADKU NIE. NIE MOŻEMY. Bo pytanie jest powiązane z wypowiedzią z TEGO wątku. Dyskusja się czasem rozwija "w bok". Nie wszystko da się przewidzieć.
                    Poza tym jest spora szansa, że adresat mojego pytanie może je zignorować, jeżeli zadam je w innym wątku. A ja chciałbym uzyskać odpowiedź od adresata...

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24004

                      #130
                      No i piszesz - Wogosz - mam pytanie takie a takie - założyłem w tym celu nowy temat - czy możesz się tam wypowiedzieć w tej sprawie? Kolejne pytanie http://www.browar.biz/forum/showpost...8&postcount=82 też mogłeś tak zadać czyniąc forum bardziej użytecznym nie tylko dla siebie, ale i dla innych, którzy będą mieli podobne pytania - bo za dwa miesiące nikt poza Tobą i uczestnikami tej dyskusji nie znajdzie ciekawych skąd inąd spraw, bo będą poukrywane po wątkach traktujących o sprawach nieco innych.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

                        #131
                        ART wybacz, że zbaczamy z tematu, ale zostałem "wezwany" (poczułem się jak uczeń w klasie) do odpowiedzi i na niej chciałbym zakończyć to "zboczenie" na temat jakości.
                        Napowietrzenie brzeczki podczas zacierania i filtracji skutkuje powstawaniem wolnych rodników tlenu, co wpływa na stabilizację i trwałość piwa. Koncerny to monitorują, chociaż przechowują piwo zwykle do pół roku, ale wielu domowych browarników trzyma swe piwo przez lata. Posmaki z utleniania piwa są określane jako: papierowe, kartonowe, puste, orzechowe, ciepłego chleba.
                        Dlatego nie widzę sensu trzymania słodu w zimnej wodzie przez 2-3 godziny przed zacieraniem. Wszystkie browary używają do zacierania ciepłej wody (podgrzewanie usuwa tlen z wody), mieszadło w zaciernej ma specjalny kształt, aby nie prowadzić do burzliwego ruchu cieczy (co sprzyja napowietrzaniu), do wszystkich kadzi woda nachodzi od spodu, aby nie spadała z góry i nie wtłaczała tlenu i również z tych powodów nie odsłania się warstwy filtracyjnej.
                        Na pytanie jak utlenianie wpłynie na piwo robione przez nas w domu, to każdy musi sobie ocenić sam. Przemysłowo wolne rodniki bada się to za pomocą rezonansu magnetycznego.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #132
                          o znalazłem... Było już o PRAWIE tym:
                          Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.

                          Parę postów wcześniej dyskutowaliśmy nt "ścierania" brzeczki...

                          Arcie czyń swoją powinność...
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2008-11-05, 14:30. Powód: prawie robi różnicę... ;)

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #133
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                            Posmaki z utleniania piwa są określane jako: papierowe, kartonowe, puste, orzechowe, ciepłego chleba.
                            A nie jest to tak, że ten tlen usuwamy z wody podczas chmielenia? Jak ktoś ma stracha gotuje 90min, normalnie 60min, a wielcy używają ekstraktu chmielowego i wystarcza im np 15min (strzelam) gotowania, więc muszą dbać o nie-utlenienie brzeczki?

                            Comment

                            • wogosz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.12
                              • 1007

                              #134
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SETA,
                              A nie jest to tak, że ten tlen usuwamy z wody podczas chmielenia? Jak ktoś ma stracha gotuje 90min, normalnie 60min, a wielcy używają ekstraktu chmielowego i wystarcza im np 15min (strzelam) gotowania, więc muszą dbać o nie-utlenienie brzeczki?
                              Mieliśmy nie ciągnąć dyskusji jakościowej przy temacie filtratora z oplotu.
                              Jasne, że podczas gotowania woda się odtleni, ale pozostają wolne rodniki które mogą powstawać podczas utleniania. To przecież o nich pisałem, a nie o tlenie w brzeczce czy piwie, bo potem sami natleniamy brzeczkę przed fermentacją.
                              Nie wiem dlaczego wielu forumowiczów chce łamać podstawowe zasady, czy wręcz elementarz browarnika motywując to tylko tym, że ich piwo jest przecież dobre. Mądrzy ludzie piszą na ten temat podręczniki, prowadzą poważne badania naukowe i według mnie korzystniej jest przyjąć te zasady które można spełnić w domowych warunkach, niż krzyczeć że to lipa, bo mi wychodzi wszystko O.K.
                              Chyba, że celowo do piwa chcemy wprowadzić pewne posmaki, ale to też trzeba mieć o tym wiedzę, jakie działania powodują jakie skutki.
                              Czas gotowania to znowu zupełnie inna dyskusja technologiczna, nie mająca nic wspólnego ze strachem.

                              Comment

                              • artur2
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2008.02
                                • 535

                                #135
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                                woda nachodzi od spodu, aby nie spadała z góry i nie wtłaczała tlenu.
                                Czyli u nas należy nawet wodę do zacierania do kotła/garnka wlewać powoli, aby niepotrzebnie jej nie natlenić.
                                Mniej alkoholu, więcej smaku !
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • grodek
                                  Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                                  grodek
                                  Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                                  - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                                  - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                                  - śrutownik stołowy 200 zł
                                  - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                                  - refraktometr 0-40°Brix'a...
                                  2024-03-10, 19:01
                                • Penguin
                                  Sprzedam akcesoria warzelnicze - Lodz
                                  Penguin
                                  - taboret gazowy
                                  - chlodnica zanurzeniowa
                                  - suszarka do butelek (na 44 szt.)
                                  - gar emaliowany 40l
                                  - srutownik stolowy
                                  - kapslownica greta + 100 kapsli
                                  - termometr elektroniczny
                                  - 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...
                                  2019-08-16, 10:59
                                • POPCATS
                                  Czy zaszła fermentacja?
                                  POPCATS
                                  Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
                                  2019-03-01, 13:35
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • rodzynkox
                                  Wyprzedaż browaru, Wrocław
                                  rodzynkox
                                  Cześć
                                  Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
                                  Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...
                                  2018-11-12, 15:44
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...