A teraz Seta, napisz mi proszę ile postów pojawiło się na temat budowy filtratora z oplotu od mojej ostatniej prośby pisania na temat.
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Last edited by ART; 2008-11-06, 00:50.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzidokładności jego ześrutowania
Comment
-
-
Artur2: Wydajność wzrasta jeżeli masz drobno ześrutowany słód. Najlepiej na mąkę, a wtedy przydają się różne techniki filtracji. Na przykład omawiany W TYM TEMACIE FILTRATOR Z OPLOTU!
ART - sorki jakoś wyszło. A co do przyszłości to wysłałem Ci pomysł na "!"...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta,Wydajność wzrasta jeżeli masz drobno ześrutowany słód. Najlepiej na mąkę, a wtedy przydają się różne techniki filtracji. Na przykład omawiany W TYM TEMACIE FILTRATOR Z OPLOTU!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziCzy filtrator z oplotu umożliwia filtrowanie mąki?
Comment
-
-
No nie wiem... Robiłem warkę testową - 2kg tylko słodu pszenicznego, ześrutowanego naprawdę drobno (specjalnie) i poszło. Oczywiście piwo jest mętne, ale takie ma być.
Na taką prawdziwą mąkę to śrutownikiem chyba się nie da, a przynajmniej trzeba mieć naprawdę dużo siły (albo wiertarkę ).Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Ważna sprawa
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta,No nie wiem... Robiłem warkę testową - 2kg tylko słodu pszenicznego, ześrutowanego naprawdę drobno (specjalnie) i poszło. Oczywiście piwo jest mętne, ale takie ma być.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziWażna sprawa
Piwo zrobiło się jest mętne po fermentacji, czy brzeczka po filtracji już była mętna? Bo to jest chyba istotne w tym doświadczeniu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel,Nie, to nie ma znaczenia.Mętność brzeczki po filtracji nie przenosi się na mętność piwa.
Wydaje mi się, że pszeniczniaki są mętne ze względu na drożdże górnej fermentacji, które mają kiepską zdolność do kłaczkowania i sedymentacji, a nie dlatego że brzeczka była mętna przed gotowaniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziTo po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo, to nie ma sensu dyskutować o filtratorach z oplotu czy innych.
Wydaje mi się, że pszeniczniaki są mętne ze względu na drożdże górnej fermentacji, które mają kiepską zdolność do kłaczkowania i sedymentacji, a nie dlatego że brzeczka była mętna przed gotowaniem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJedynym wyznacznikiem prawidłowej technologii warzenia jest uzyskanie dobrego piwa.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziAle proszę mi nie pisać, że jedynym wyznacznikiem technologii jest piwo jakie Tobie smakuje, tylko napisz że jest to Twoja technologia i odpowiadające jej Twoje piwo.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziMętność brzeczki po filtracji nie przenosi się na mętność piwa.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziTo po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo (...)
Jeśli chcemy poważnie rozmawiać to czytaj dokładniej posty, na które odpowiadasz."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziTo po co w ogóle filtrować tę brzeczkę. Odcedźmy ją przez durszlak i spokój. Jeżeli filtracja brzeczki nie ma wpływu na piwo, to nie ma sensu dyskutować o filtratorach z oplotu czy innych.
Wydaje mi się, że pszeniczniaki są mętne ze względu na drożdże górnej fermentacji, które mają kiepską zdolność do kłaczkowania i sedymentacji, a nie dlatego że brzeczka była mętna przed gotowaniem.
Moim zdaniem mętność pszeniczniaków to nie tylko specyfika drożdży ale też charakter brzeczki w której pozostaje sporo substancji białkowych.
Comment
-
-
Rzeczywiście. Chyba nie rozumiem co może oznaczać zdanie "Mętność brzeczki po filtracji nie przenosi się na mętność piwa". Może to w innym języku.
Zarzucać komuś błędy można, jak samemu się wie, co się pisze.
Dyskutujemy tu przecież po to, aby każdy mógł skorzystać z doświadczeń innych. Jeżeli SETA pisze, że słód pszenny śrutował specjalnie! bardzo drobno, to chyba po to, aby wysnuć z tego jakieś wnioski. I jeżeli pisze o mętności tego piwa to należy chyba rozumieć że wiąże to z tą filtracją. Dlatego zadałem pytanie o klarowność brzeczki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus,Spróbuj odcedzić przez durszlak a być może efekt końcowy cię zadziwi - idealnie klarowne piwo.
Comment
-
-
Panowie spokojnie. Mętny filtrat może wpłynąć negatywnie na jakość piwa, ale wcale niekoniecznie na mętność. Owszem piwo będzie może miało większą tendencję do zmętnienia na zimno, ale to też nie powiedziane, bo zależy czy np. strącimy białka mchem. Z tego co kiedyś się pytałem na forum, to skrobia w mące* w niedokładnie przefiltrowanym filtracie, może podczas gotowania uwolnić niekorzystne jakieś związki. Wpływać miało to przede wszystkim na trwałość piwa, takie piwo szybciej by się starzało i psuło.
*czy też mąka uwolni skrobię.Last edited by kopyr; 2008-11-06, 20:58.
Comment
-
Comment