Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • farmfrit
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.03
    • 13

    #271
    Przejrzałem temat ale nie znalazłem rozwiązania jednego problemu: mój wężyk ma zapach jakiegoś oleju czy innego środka zabezpieczającego (Chińczycy...). Umyłem go w płynie, wygotowałem kilkanaście minut, potem znów wygotowałem z solą i płynem do naczyń i nadal czuć ten zapach. Mieliście ten problem?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #272
      Nie miałem tego problemu. Pierwsze słyszę.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • krzychu-n
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.04
        • 35

        #273
        Ja bym zrobił nowy. Bałbym się, że popsuje mi warkę a czas i praca więcej warta niż nowy oplot. Nie spotkałem się z czy takim. Moje wężyki były i są na razie OK.

        Comment

        • migdal
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.04
          • 1

          #274
          Moja mała modyfikacja polega na tym że od razu kupiłem wężyk 3/4 cala, dzięki temu nie ma potrzeby stosować przejściówki i filtracja jest jeszcze szybsza.

          Comment

          • wojtas40
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.03
            • 82

            #275
            Ja również od razu zastosowałem wężyk 3/4 cala. Ale po pewnym czasie uznałem że można zwiększyć wydajność filtracji poprzez zastosowanie czwórnika i 3 wężyków z oplotu.W tym celu zakupiłem czwórnik ze stali nierdzewnej, 3 łączniki 3/4 cala (czwórnik jest gwintowany od wewnątrz) i dodatkowe wężyki. Całość zdała celująco egzamin z filtracji . Ale i tak podczas filtracji Roggenbiera, problemem było przejście kisielowatej brzeczki przez oplot. Na to chyba nie ma rady ?

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #276
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtas40
              Ale i tak podczas filtracji Roggenbiera, problemem było przejście kisielowatej brzeczki przez oplot. Na to chyba nie ma rady ?
              Należy zrobić mash out po polsku "dogrzewanie", czyli podnieść temp. zacieru do 76-78C. To znacznie zmniejsza lepkość zacieru i filtracja przebiega o wiele sprawniej.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

                #277
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Należy zrobić mash out po polsku "dogrzewanie", czyli podnieść temp. zacieru do 76-78C. To znacznie zmniejsza lepkość zacieru i filtracja przebiega o wiele sprawniej.
                W przypadku roggena przeważnie nie przebiega sprawniej.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #278
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                  W przypadku roggena przeważnie nie przebiega sprawniej.
                  U mnie przebiegła. Ze pierwszym razem jakieś 3-4h. Za drugim razem zastosowałem mash out - filtracja 1h.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • wojtas40
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.03
                    • 82

                    #279
                    Jednym z dobrych rozwiązań przy filtracji Roggena jest "lekkie rozcieńczenie" zacieru w kadzi filtracyjnej gorącą wodą (78-80 st C). Wtedy filtracja przebiega sprawniej ( już nie zatykało się), tylko tyle , że filtrat trzeba będzie dłużej pogotować przed chmieleniem, żeby uzyskać docelową gęstość.

                    Comment

                    • hasintus
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.07
                      • 850

                      #280
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      U mnie przebiegła. Ze pierwszym razem jakieś 3-4h. Za drugim razem zastosowałem mash out - filtracja 1h.
                      Fakt, że ja robię zawsze zakończenie w 75-78 st. przy każdym piwie i wysładzam wodą o takiej temp. Robiłem roggena trzy razy i zawsze to była mordęga, szczególnie wysładzanie.

                      Comment

                      • gubik
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.06
                        • 111

                        #281
                        Wracając do wyższości filtratora z oplotu nad "zepsutym" wiadrem z BA to proponuję kompromis Ja od kilku warek warek używam zarówno jednego, jak i drugiego... Tzn. do pojemnika z kurkiem mocuję filtrator z oplotu, pojemnik zalewam około 3 litrami wody o temp. min. 78 st. C (tzw. podbicie), na całość zakładam pojemnik fermentacyjny z perforowanym dnem, dokładnie taki jaki można nabyć za pośrednictwem różnego rodzaju sklepów specjalistycznych (istnieje także możliwość samemu ponakłuwania pojemnika). Po zacieraniu dno takiego pojemnika wykładam gęstym zacierem, a później przelewam resztę i czekam ok. 30 minut do ułożenia się całego złoża. Po tym wszystkim zaczynam filtrację przednią, a w następnej kolejności wysładzanie. Jeśli chodzi o klarowność brzeczki przed gotowaniem, nie mam z tym żadnego problemu. Po wysładzaniu młóto w łatwy sposób ląduje w worku i na śmietnik pozdrawiam

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #282
                          Ale jaki to ma cel?
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • uups
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.12
                            • 13

                            #283
                            i po co czekać 30 min strata czasu ..pozdr

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #284
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik
                              Wracając do wyższości filtratora z oplotu nad "zepsutym" wiadrem z BA to proponuję kompromis Ja od kilku warek warek używam zarówno jednego, jak i drugiego...
                              Tak naprawdę filtrujesz wiadrem. Czy wężyk jest czy go nie ma, to nie ma znaczenia. Warstwa filtracyjna młóta jest nad wiadrem.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • gubik
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.06
                                • 111

                                #285
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                                Tak naprawdę filtrujesz wiadrem. Czy wężyk jest czy go nie ma, to nie ma znaczenia. Warstwa filtracyjna młóta jest nad wiadrem.
                                Zgodziłbym się, ale nie do końca... Zgadzam się z tym, iż filtruje się wiadrem bo tam jest młoto, ale po skończonej filtracji i po podniesieniu wiadra, nad dnem fermentatora, w którym jest filtrator z oplotu występuje jeszcze mętna brzeczka (te cząstki, które przepuściły dziurki w "zepsutym wiadrze"), która IMO po części jest zatrzymywana właśnie dzięki temu filtratorowi. Wiadomo, że ten filtrator nie zatrzymuje w całości mętnej brzeczki, która spływa z perforowanego wiadra, ale na pewno ma swój dodatkowy udział, że brzeczka wypływająca już z kranika jest bardziej klarowna. Takie jest moje zdanie, jeśli źle myślę proszę o naprostowanie

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • grodek
                                  Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                                  grodek
                                  Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                                  - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                                  - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                                  - śrutownik stołowy 200 zł
                                  - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                                  - refraktometr 0-40°Brix'a...
                                  2024-03-10, 19:01
                                • Penguin
                                  Sprzedam akcesoria warzelnicze - Lodz
                                  Penguin
                                  - taboret gazowy
                                  - chlodnica zanurzeniowa
                                  - suszarka do butelek (na 44 szt.)
                                  - gar emaliowany 40l
                                  - srutownik stolowy
                                  - kapslownica greta + 100 kapsli
                                  - termometr elektroniczny
                                  - 5 fermentorow, dodatkowe kraniki, uszczelki, rurki, filtrator z oplotu...
                                  2019-08-16, 10:59
                                • POPCATS
                                  Czy zaszła fermentacja?
                                  POPCATS
                                  Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z...
                                  2019-03-01, 13:35
                                • Szaikan
                                  Fermentor zaciągnął wodę z rurki
                                  Szaikan
                                  Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
                                  2017-11-28, 17:18
                                • rodzynkox
                                  Wyprzedaż browaru, Wrocław
                                  rodzynkox
                                  Cześć
                                  Kończę karierę i wyprzedaję zawartość mojego browaru. Tylko odbiór osobisty we Wrocławiu. Przy większych zakupach ceny do negocjacji, w takim wypadku mogę również podrzucić zamówienie na terenie miasta
                                  Rzeczy kosztujące do 10zł można wymieniać za piwo...
                                  2018-11-12, 15:44
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...