Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Darkman
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 133

    Ponieważ pracuję nad modernizacją "kociołka z Lidla", a obecnie znajduję się na budowie - artykuł tak mnie zainspirował, że poszedłem do kolegi hydraulika - i drogą negocjacji nabyłem piękny 80cm wąż z oplotem. Po 0,5h (ktoś ciągle mi przeszkadzał) powstał piękny filtr z oplotu - test najprawdopodobniej w przyszłą sobotę

    Comment

    • uups
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.12
      • 13

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
      Ponieważ pracuję nad modernizacją "kociołka z Lidla", a obecnie znajduję się na budowie - artykuł tak mnie zainspirował, że poszedłem do kolegi hydraulika - i drogą negocjacji nabyłem piękny 80cm wąż z oplotem. Po 0,5h (ktoś ciągle mi przeszkadzał) powstał piękny filtr z oplotu - test najprawdopodobniej w przyszłą sobotę
      nie wiem czy aby nie za długi , jeśli mogę ci podpowiedzieć to załatw sobie jeszcze drut fi 3 z kwasówki lub z miedzi i włóż go do środka , w czasie chmielenia nie będzie ci sie podnosił (oczywiście drut )

      Comment

      • Darkman
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.11
        • 133

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uups Wyświetlenie odpowiedzi
        nie wiem czy aby nie za długi , jeśli mogę ci podpowiedzieć to załatw sobie jeszcze drut fi 3 z kwasówki lub z miedzi i włóż go do środka , w czasie chmielenia nie będzie ci sie podnosił (oczywiście drut )
        Dzięki za podpowiedź, ale chciałem go za radą któregoś z forumowiczów w czasie zacierania i chmielenia wyciągnąć z gara, i w razie potrzeby ponownie zatopić - nie chcę by obijał mi garnek (drut oczywiście )

        P.S. Ponieważ na budowie pracuję jako elektryk to oczywiście drut będzie miedziany - zapewne fi 4...

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uups Wyświetlenie odpowiedzi
          nie wiem czy aby nie za długi , jeśli mogę ci podpowiedzieć to załatw sobie jeszcze drut fi 3 z kwasówki lub z miedzi i włóż go do środka , w czasie chmielenia nie będzie ci sie podnosił (oczywiście drut )
          Może być tylko z krótki, a z tym filtratorem w czasie zacierania i chmielenia wygodniej jest tak napisał Darkman. Z drutem w środku to jakaś zbyt wydumana historia.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • SlawekT
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.08
            • 174

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uups Wyświetlenie odpowiedzi
            nie wiem czy aby nie za długi , jeśli mogę ci podpowiedzieć to załatw sobie jeszcze drut fi 3 z kwasówki lub z miedzi i włóż go do środka , w czasie chmielenia nie będzie ci sie podnosił (oczywiście drut )
            Moim skromnym zdanie długość wężyka nie powinna przeszkadzać. Powinna wręćż nawet pomóc - im większa powierzchnia filtra, tym szybsza filtracja.

            Comment

            • aronjr
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.05
              • 70

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
              A czy ktoś stosował filtrator z oplotu do filtrowania brzeczki po chmieleniu? Czy radzi sobie z chmielem w granulacie?
              Używam filtratora z oplotu od ponad dwóch lat i u mnie radzi sobie z granulatem bez problemu.
              Wystarczy kilka min po przelaniu do filtratora odczekać aż osad względnie osiądzie na dnie. No i przednia cześć filtratu jest większa niż przy szyszkach. U mnie po ok 3-5 litrach przedniego filtratu, brzeczka jest już klarowna i leci prosto do fermentatora.

              Resztę nachmielonej brzeczki, która zostaje na dnie przelewam do lejka z lnianym filtrem i takim sposobem zmniejszam straty do minimum. Filtrowanie resztek przez lejek jednak trochę trwa (zazwyczaj nawet dłużej niż całego wiadra przez oplot), gdyż przy granulacie len się strasznie zapycha, ale szkoda mi tych 1-2 litrów które musiał bym wylać.

              Jeśli chodzi o długość węża to zdecydowanie zgadzam się z SlawekT. Mój filtr ma ok 1,20 m i radzi sobie znakomicie: http://www.schittek.eu/pl/beer/galle...?g2_itemId=757

              Pozdrawiam i życzę przyjemnego warzenia
              Aron

              Comment

              • Archer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.09
                • 217

                Witam Wszystkich po latach przerwy

                Darkman, możesz zaserwować jakiś opis modyfikacji gara z Lidla ?
                2 pytanie-kranik spustowy w kadzi filtracyjnej jest parę cm nad dnem kadzi, a wężyk ułożony jest bezpośrednio nad dnem. W związku z tym domyślam się że parę litrów zacieru pozostaje w młócie na straty. Dobrze kombinuję ?
                Pozdrawiam Wszystkich !

                Comment

                • Darkman
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.11
                  • 133

                  Słowo modyfikacja jest zbyt duże Mówimy o wymianie kranika z plastikowego na metalowy 1/2` oraz stworzenie filtratorka z oplotu. Podejrzewałem, że konieczne będzie również zdemontowanie czujnika, bo gar będzie się wyłaczał w czasie gotowania, jednak nic takiego nie nastąpiło i 60` gotowanie przebiegło bez żadnych problemów.

                  Jeśli chodzi o różnicę wysokości kranika i dna, to robię podobnie jak w przypadku przelewania z fermentora: na sam koniec wysładzania przechylam gar w taki sposób by był pod kątem (ok. 30-40 deg) kranikiem w dół, a to co już zostanie to dla mnie mała strata...

                  Comment

                  • kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8109

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Archer Wyświetlenie odpowiedzi
                    Darkman, możesz zaserwować jakiś opis modyfikacji gara z Lidla ?
                    2 pytanie-kranik spustowy w kadzi filtracyjnej jest parę cm nad dnem kadzi, a wężyk ułożony jest bezpośrednio nad dnem.
                    Ile to jest parę? Mi wychodzi 2 cm czyli prawie nic.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                    Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                    Comment

                    • Darkman
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.11
                      • 133

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ile to jest parę? Mi wychodzi 2 cm czyli prawie nic.
                      A jednak to zawsze ten 1l mniej....

                      Comment

                      • Archer
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.09
                        • 217

                        Gar

                        Możesz dokładnie opisać ten gar z Lidla, wrzucić jakieś zdjęcia ?

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
                          A jednak to zawsze ten 1l mniej....
                          Browar to nie apteka .
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Darkman
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.11
                            • 133

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Browar to nie apteka .
                            Siedząc wieczorkiem przy kominku i wyciągając ostatnią flaszkę zacnego trunku ze skrzynki, żałujemy, że jeszcze dwie flaszki nie zostały, a mogły....

                            Browar to nie apteka, ale serce się kraje jak coś trzeba wylać. A to raptem 1min więcej pracy.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
                              Siedząc wieczorkiem przy kominku i wyciągając ostatnią flaszkę zacnego trunku ze skrzynki, żałujemy, że jeszcze dwie flaszki nie zostały, a mogły....

                              Browar to nie apteka, ale serce się kraje jak coś trzeba wylać. A to raptem 1min więcej pracy.
                              Idę do piwnicy a tam jeszcze 5 kegów i 10 skrzynek - które by tu wypić ?
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Darkman
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.11
                                • 133

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                                Idę do piwnicy a tam jeszcze 5 kegów i 10 skrzynek - które by tu wypić ?
                                Ech... może i tam stać 20 kegów i 50 skrzynek, ale mi i tak szkoda wylewać piwo...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X