Ponieważ pracuję nad modernizacją "kociołka z Lidla", a obecnie znajduję się na budowie - artykuł tak mnie zainspirował, że poszedłem do kolegi hydraulika - i drogą negocjacji nabyłem piękny 80cm wąż z oplotem. Po 0,5h (ktoś ciągle mi przeszkadzał) powstał piękny filtr z oplotu - test najprawdopodobniej w przyszłą sobotę
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedziPonieważ pracuję nad modernizacją "kociołka z Lidla", a obecnie znajduję się na budowie - artykuł tak mnie zainspirował, że poszedłem do kolegi hydraulika - i drogą negocjacji nabyłem piękny 80cm wąż z oplotem. Po 0,5h (ktoś ciągle mi przeszkadzał) powstał piękny filtr z oplotu - test najprawdopodobniej w przyszłą sobotę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uups Wyświetlenie odpowiedzinie wiem czy aby nie za długi , jeśli mogę ci podpowiedzieć to załatw sobie jeszcze drut fi 3 z kwasówki lub z miedzi i włóż go do środka , w czasie chmielenia nie będzie ci sie podnosił (oczywiście drut )
P.S. Ponieważ na budowie pracuję jako elektryk to oczywiście drut będzie miedziany - zapewne fi 4...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uups Wyświetlenie odpowiedzinie wiem czy aby nie za długi , jeśli mogę ci podpowiedzieć to załatw sobie jeszcze drut fi 3 z kwasówki lub z miedzi i włóż go do środka , w czasie chmielenia nie będzie ci sie podnosił (oczywiście drut )"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uups Wyświetlenie odpowiedzinie wiem czy aby nie za długi , jeśli mogę ci podpowiedzieć to załatw sobie jeszcze drut fi 3 z kwasówki lub z miedzi i włóż go do środka , w czasie chmielenia nie będzie ci sie podnosił (oczywiście drut )
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedziA czy ktoś stosował filtrator z oplotu do filtrowania brzeczki po chmieleniu? Czy radzi sobie z chmielem w granulacie?
Wystarczy kilka min po przelaniu do filtratora odczekać aż osad względnie osiądzie na dnie. No i przednia cześć filtratu jest większa niż przy szyszkach. U mnie po ok 3-5 litrach przedniego filtratu, brzeczka jest już klarowna i leci prosto do fermentatora.
Resztę nachmielonej brzeczki, która zostaje na dnie przelewam do lejka z lnianym filtrem i takim sposobem zmniejszam straty do minimum. Filtrowanie resztek przez lejek jednak trochę trwa (zazwyczaj nawet dłużej niż całego wiadra przez oplot), gdyż przy granulacie len się strasznie zapycha, ale szkoda mi tych 1-2 litrów które musiał bym wylać.
Jeśli chodzi o długość węża to zdecydowanie zgadzam się z SlawekT. Mój filtr ma ok 1,20 m i radzi sobie znakomicie: http://www.schittek.eu/pl/beer/galle...?g2_itemId=757
Pozdrawiam i życzę przyjemnego warzenia
Aron
Comment
-
-
Witam Wszystkich po latach przerwy
Darkman, możesz zaserwować jakiś opis modyfikacji gara z Lidla ?
2 pytanie-kranik spustowy w kadzi filtracyjnej jest parę cm nad dnem kadzi, a wężyk ułożony jest bezpośrednio nad dnem. W związku z tym domyślam się że parę litrów zacieru pozostaje w młócie na straty. Dobrze kombinuję ?
Pozdrawiam Wszystkich !
Comment
-
-
Słowo modyfikacja jest zbyt duże Mówimy o wymianie kranika z plastikowego na metalowy 1/2` oraz stworzenie filtratorka z oplotu. Podejrzewałem, że konieczne będzie również zdemontowanie czujnika, bo gar będzie się wyłaczał w czasie gotowania, jednak nic takiego nie nastąpiło i 60` gotowanie przebiegło bez żadnych problemów.
Jeśli chodzi o różnicę wysokości kranika i dna, to robię podobnie jak w przypadku przelewania z fermentora: na sam koniec wysładzania przechylam gar w taki sposób by był pod kątem (ok. 30-40 deg) kranikiem w dół, a to co już zostanie to dla mnie mała strata...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Archer Wyświetlenie odpowiedziDarkman, możesz zaserwować jakiś opis modyfikacji gara z Lidla ?
2 pytanie-kranik spustowy w kadzi filtracyjnej jest parę cm nad dnem kadzi, a wężyk ułożony jest bezpośrednio nad dnem.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziIle to jest parę? Mi wychodzi 2 cm czyli prawie nic.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedziA jednak to zawsze ten 1l mniej....Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziBrowar to nie apteka .
Browar to nie apteka, ale serce się kraje jak coś trzeba wylać. A to raptem 1min więcej pracy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedziSiedząc wieczorkiem przy kominku i wyciągając ostatnią flaszkę zacnego trunku ze skrzynki, żałujemy, że jeszcze dwie flaszki nie zostały, a mogły....
Browar to nie apteka, ale serce się kraje jak coś trzeba wylać. A to raptem 1min więcej pracy.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziIdę do piwnicy a tam jeszcze 5 kegów i 10 skrzynek - które by tu wypić ?
Comment
-
Comment