Pełen sukces. Filtrator zrobiony za drugim podejściem bez problemu.
Filtrator z oplotu - budowa krok po kroku
Collapse
X
-
filtr...
Ja mam filtr o długości 1,20 m i uważam, że taka długość jest bardzo efektywna. Filtrowałem na krótkim i trwało to dłużej niż na długim.
W typowym filtratorze z browamatora filtr okrąża dno dwukrotnie. Skuteczność rewelacyjna.
Dzisiaj kupiłem kega 50-cio litrowego i chcę zrobić go jako kadź zacierno - filtracyjną. Wyciąłem już górę.
Jutro tokarz wyrówna wieko na tokarce i muszę dorobić obręcz aby móc przynitować ją do wieczka i wykonać pokrywę.
Mój problem polega na tym, że nie wiem czy montować oplot, czy też miedziankę lub podwójne dno. Mówi się, że gdy jest oplot lub miedzianka i podwójne dno to mąka na samym dnie przypala się.
Poradźcie coś...!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_ Wyświetlenie odpowiedziCzy przy filtratorze z oplotu nie ma ryzyka że te wolne druciki z obciętej końcówki dostaną się do piwa? pozaginałem tak jak radzicie, ale jakoś nie wygląda mi to zbyt bezpiecznie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Singer67 Wyświetlenie odpowiedzija mam 1/2 o dł. 1,20 cm
Comment
-
-
Można też uciąć gwinty z obu stron, kupić takie ustrojstwo z gwintem na wężyk http://sklep.roslinyakwariowe.pl/zdj...796-1-2000.jpg, wsadzić to w oplot i zacisnąć opaską uciskowa metalową, tak reanimowałem stary oplot jak już się oderwał gwint od oplotu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzijak już się oderwał gwint od oplotu.
Comment
-
-
Dobierając filtr jednym z parametrów jest wielkość oczka filtra (ang. mesh size), czyli jakiej wielkości cząstki przez filtr nie przejdą. Tzn jeżeli filtr ma oczko 0,1mm, to oznacza to że cząsteczki o wielkości (średnicy) 0,1mm i większe przez ten filtr nie przejdą
Macie jakieś pomysły?
Comment
-
Comment