10 Wskazówek udanej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    10 Wskazówek udanej fermentacji

    Umieszcze to rowniez tutaj, tak dla rozpowrzechniania wiedzy piwowarskiej. Samemu to tlumaczylem wiec prosze nie czepiac sie szczegolow

    10 Wskazówek udanej fermentacji.

    Fermentacja to jeden z najbardziej kluczowych momentów w trakcie warzenia piwa, ważne więc jest, aby zachować istotne jej parametry. Poniżej 10 wskazówek.

    1. Używaj zawsze najświeższych drożdży jak to możliwe
    - Drożdże są wrażliwe na działanie temperatury i światła.
    - Trzymaj drożdże w lodówce i zużyj drożdże 30 dni od dnia produkcji

    2. Rozmnóż drożdże jeśli nie są w najlepszej kondycji
    - Jeśli drożdże maja powyżej miesiąca odśwież je tworząc starter dodając pół litra brzeczki (5°Blg – 6°Blg) ostudzonej do temperatury 24°C

    3.Użyj odpowiednią ilość drożdży.
    -Należy podwoić współczynnik zadanych drożdży dla każdych 2°Blg powyżej 12°Blg

    4. Zadaj drożdże w odpowiednim czasie.
    - Okres “high kraeusen” (Cykl fermentacji charakteryzujący się górzysta bądź kalafiarowatą pianą) między 36-72 godziną fermentacji jest optymalnym momentem użycia startera.

    5.Użyj odpowiednich drożdży do odpowiednich typów piwa.
    -Wybierz odpowiednie drożdże dla stylu oraz właściwej temperatury fermentacji.


    Bardziej flokulujące drożdże górnej fermentacji = bardziej klarowne, słodowe posmaki piwa.
    Mniej flokulujące drożdże górnej fermentacji = wytrawne, estrowe, owocowe posmaki piwa.
    Bardziej flokulujące drożdże dolnej fermentacji = bardziej klarowne, pełniejsze smakowo piwo
    Mniej flokulujące drożdze dolnej fermentacji = bardziej wytrawne piwo

    - Namnażaj drożdże w temperaturze 24°C, nie w temperaturze fermentacji
    - Zadaj droższe o temperaturze 24°C do brzeczki o temperaturze 24°C
    - Następnie ochłódź do pożądanej temperatury fermentacji.

    7. Zadbaj o dobre napowietrzenie brzeczki.
    Brak napowietrzenia powoduje: opóźnienie rozpoczęcia fermentacji, wysoka gęstość końcowa fermentacji (wysokie blg po fermentacji), dziwne posmaki w piwie (off-flavours)- Przy temperaturze 24°C nie ma groźby utleniania przy energicznym napowietrzaniu brzeczki, CO2 wyprodukowany przy fermentacji usunie tlen.

    - Bardziej flokulujące drożdże wymagają mocniejszego napowietrzenia.

    8. Utrzymaj stałą temperaturę fermentacji.
    - Zmiana temperatury w nocy może spowodować przedwczesną flokulacją i zablokować fermentacje.

    9. Nie przelewaj (racking) piwa przedwcześnie.
    - Powoduje to wysoką gęstość (wysokie blg)
    - Poczekaj zanim drożdże przefermentują ok. 90% cukrów zanim przeniesiesz na cicha fermentacje.
    - Drożdże górnej fermentacji nie powinny być zbierane zanim 50% cukrów zostanie przefermentowane.

    10. Unikaj zbyt długiego przechowywania drożdży.
    - Zadbaj by drożdże były przechowywane w minimalnym stanie metabolicznym
    - Podczas przechowywania, drożdże zużywają endogenne zapasy by zapewnić podstawowe funkcje.
    - Naruszenie tych zapasów w wyniku przedłużonego przechowywania oraz negatywny wpływ zimna (cold stress) albo etanolu (ethanol stress) może wpłynąć na opóźnienie fermentacji.

    autor: Dr Heng-Cherl Yom


    Tekst oryginalu.

    10 Tips for Successful Fermentation

    (copied from Dr. Yom's presentation).

    1. Use the freshest yeast possible.

    - Yeast is sensitive to temperature extremes and light.

    - Keep refrigerated and use within 30 days of manufacture.
    2. Culture up yeast if not at peak freshness.

    - If over 1 month rejuvenate with SG1.020-1.025 half litre starter, cooled to 75°F before pitching.
    3. Use sufficient quantities.

    - Double the pitching rate for every 0.008 above SG 1.048.
    4. Pitch at the right time.

    - The high kraeusen stage 36-72 hours after making starter is optimum.
    5. Use the proper yeast for the beer type.

    - Select the appropriate yeast for the style and the actual fermentation temperature. http://beersmith.com/Yeasts/Yeasts.htm

    More flocculant ale yeast = Clearer, maltier beer.

    Less flocculant ale yeast = Drier, estery, fruity beer.

    More flocculant lager yeast = Clearer, full-bodied beer.

    Less flocculant lager yeast = Drier, colder-fermenting, longer to be bright.
    6. Use the correct fermentation temperature.

    - Culture yeast at 75°F, not fermentation temperature.

    - Introduce the starter into your wort both at 75°F.

    - Then adjust to proper fermentation temperature.
    7. Perform proper aeration.

    - Lack of aeration: lag time increase, prolonged fermentation, high final gravities, Off flavours.

    - At 75°F, no threat of oxidation from vigorous aeration, CO2 produced will purge any oxygen.

    - More flocculant yeasts need more aeration.
    8. Keep your fermentation temp constant.

    - The temp changes at night can result in premature flocculation and stuck fermentation.
    9. Don't rack prematurely.

    - Results in a high gravity.

    - Wait until ~90% sugars are attenuated for a 2nd fermentation.

    - Top-fermenting yeast should not be harvested until 50% sugars are attenuated.
    10. Avoid a prolonged yeast storage.

    - Ensure that yeast cells are maintained in a minimal metabolic state, unaffected by stress.

    - During storage, yeast uses endogenous reserves for basal functions.

    - Depletion of these reserves due to a delayed storage and exposure to cold stress or ethanol stress may affect subsequent fermentation performance.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    Okres “high kraeusen”
    Zdaje mi się, że w tłumaczeniu na polski to będzie "etap/faza wysokich krążków".
    Last edited by delvish; 2008-10-07, 20:34.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

      #3
      Poprawcie mnie jeśli się mylę ale
      "Yeast is sensitive to temperature extremes and light"
      znaczy raczej "drożdże są wrażliwe na ekstremalne temperatury i ..."
      Inna sprawa to jakie temperatury są ekstremalne dla drożdży.
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

      "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23932

        #4
        ... i światło
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Znaczy łoco chodzi? Jak jest jasno to drożdże ........ <- ??

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23932

            #6
            No to postaw gęstwę w silnie nasłonecznionym miejscu i sprawdzaj potem kondycję drożdży
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              No to postaw gęstwę w silnie nasłonecznionym miejscu i sprawdzaj potem kondycję drożdży
              Nie no - silnie nasłocznione wieże się z temperaturą. Chodzi mi o światło jako takie. Mam se 40W w kuchnie walnąć?

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23932

                #8
                Piwa też nie powinno się trzymać na świetle. Chyba wiesz jakie są smaczki z tym związane. Drożdżom widocznie też nie odpowiadają takie warunki.
                Last edited by ART; 2008-10-08, 22:10.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi

                  8. Utrzymaj stałą temperaturę fermentacji.
                  - Zmiana temperatury w nocy może spowodować przedwczesną flokulacją i zablokować fermentacje.

                  No! Też mnie to wkó*.* jak mi ktoś w nocy zmienia temperaturę! Co innego w dzień
                  Last edited by Marek-C; 2008-10-11, 19:05.
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X