Przechowywanie słodu - gromadzenie danych do 2008.10.28
Collapse
X
-
-
-
Też chcę brać udział w losowaniu więc napiszę jak przechowuję słód (powielę wcześniej opisane sposoby).
używam PET'ów od 1,5 do 5 litrowych, fajnie dają sie w piwnicy ustawiać na regale.
W Grodzisku zadałem pytanie w tej sprawie i dowiedziałem się, że nieśrutowany słód praktycznie można przechowywać w "nieskończoność".
Byleby tylko w suchym i zabezpieczonym przed obcymi zapachami miejscu.
PET spełniają doskonale te warunki.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Tak mi przyszło do głowy, żeby opracowania nie zamknąć w 4 zdaniach, może połączyć przechowywanie słodu z przechowywaniem chmielu, oraz może drożdży.Comment
-
Ja natomiast słód przechowuję w oryginalnych opakowaniach, w których dotarł do mnie, zabezpieczając go jedynie poprzez dodatkowe opakowanie. Np. jeśli otrzymałem 25 kilogramowy wór słodu, to wkładam go w jeszcze jeden, a czasami nawet w dwa czarne lub niebieskie duże wory, szczelenie zawiązuję wylot (bądź zaklejam!) i odstawiam w ciemne i chłodne miejsce mojego lokum.Inne worki (takie po 9 i 5 kg) pakuję podobnie.Resztę małych woreczków trzymam w dodatkowym fermentorze, szczelnie zamkniętym przykrywką.
Chmiel trzymam obowiązkowo w zamrażarce. Nie porcjuję go niepotrzebnie na mniejsze porcje. I tak jak słody, torebki bądź pojemniki z chmielem pakuję jeszcze raz do dodatkowych torebek (obowiązkowo wyciskam nadmiar powietrza przed ich zamknięciem).
Drożdże natomiast trzymam w lodówce w ok. 3-5 stopniach C zarówno suche jak i płynne. I jak już pisałem niedawno w innym dziale forum, głównym źródłem drożdży dla moich warek są skosy agarowe z przeróżnymi szczepami ( dolnej i górnej fermentacji) . Widok stojaczka ze stojącymi na baczność probóweczkami cieszy niezmiernie!!!
Jak małe organy...Raz na jakiś czas trzeba tylko wypuścić nadmiar CO2, ale to znak, że z drożdżami wszystko OK!
Comment
-
Nie będę oryginalny jak napiszę że słód przechowuje w fermentatotach 30 l oraz pojemnikach 10-15l z cukierni a także w petach 5l . Pszenicznego do peta wchodzi chyba więcej .
Do wsypywanie używam lejka z obciętego peta 5l. Bywa że słody leżą ze 2 lataMniej książków więcej piwaComment
-
Ja przechowywuje w oryginalnych foliowych woreczkach w których słody były zapakowane. Po odsypaniu części słodu, dziurkę przez którą odsypałem słód zaklejam szeroką taśmą bezbarwną (widziałem gdzieś ostatnio takie spinacze do woreczków i zastanawiam się nad zakupem). Część karmelowych mam już 3ci rok i zmian w słodzie nie zauważyłem. Na magazyn słodu przeznaczyłem jedną półkę w szafie wnękowejPozdrawiam
djComment
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Również przetrzymuję słód w fermentorach i petach 1,5l i 5l. Dodam że do wsypywania do petów wykorzystuję okładkę z z gazety - robię lejek i sypię ile wlezie
Aha, zastanawiam sie czy ilość wolnego miejsca nad słodem w przetrzymywanym naczyniu ma wpływ na jego późniejsze własiwości, czy jak mam mniej niż połowę fermentora zapełnionego to czy ze słodem moze coś się stać ??Comment
-
Jak pisałem wyżej, nie ma się co pieścić. Ja mam w otwartych workach i nic się nie dzieje.Comment
Related Topics
Collapse
-
"Spring Bock", 6,9% alk.
https://moonlark.pl/beers/stay-here-4
Aromat - wyraźna nuta miodowa, trochę jakby utlenienie (no ale to puszka i pite w terminie, choć piwo niefiltrowane i niepasteryzowane), potem trochę ziarnistości i ciut owoców i przypominał już...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 23:32 -
-
El Águila to kiedyś był madrycki browar o ciekawej architekturze, a dziś obiekt stanowi niesamowitą, "loftową" bibliotekę, z zachowanymi elementami browarnianymi:
https://librarybuildings.info/spain/...leguina-madrid
Potem przejął to Heineken,...-
Channel: Hiszpania
-
-
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 01:29 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment