Swego czasu przechowywałem słód w podwójnym worku nylonowym na zboże (np. takim w jakich był wysyłany z "bogutynmlyn.pl" - rodzaj nylonowej plecionki). Niestety skończyło się na tym, że niechcący założyłem w domu hodowlę moli zbożowych. Od tej pory pakuję słód dodatkowo w worki na śmieci (wybieram te z nieco grubszego nylonu). Na razie z molami mam spokój.
Przechowywanie słodu - gromadzenie danych do 2008.10.28
Collapse
X
-
Podstawa to nie robic zapasu na lata, tylko najwyzej na 1 sezon.Mowie oczywiscie o sladach bazowych, te kolorowe mozna przechowywac znacznie dluzej."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Comment
-
Comment
-
Generalnie to dobra teza jest...- to "dlaczego"...
No bo w sumie co nas ogranicza w długim przechowywaniu słodów? Zakładamy, że nic nie spleśniało, nie śmierdzi itp. Możemy otrzymać gorszą wydajność, ale czy taki przeleżały słód ma negatywny wpływ na smak piwa?Comment
-
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
A ja mam swój patent: przechowuje swoje słody 'w koncie'.... o tam z tyłu za plecami! opsss! no stoją jeszcze!
Marek
ps. Bedzie 'zjebka'?(a może 4?)
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
To jakaś bzdura. Gdyby nie było enzymów w słodzie po produkcji, takie ziarno nie byłoby słodem. Brak enzymów uniemożliwiłby zacieranie. To własnie podczas produkcji słodu powstają te wszystkie enzymy potrzebne do zrobienia brzeczki w procesie zacierania. Słód rzeczywiście jest nieaktywny enzymatycznie, ale zupełnie z innych powodów. I bez żadnego znaczenia jest fakt czy mamy do czynienia ze słodem palonym, karmelowym, czy jasnym.Comment
-
Wogosz - widzę, że znasz teorię. Nie chodzi o to czy coś tam jest aktywne, czy nie.
Jeżeli możesz, to podziel się z nami wiedzą o tym, w jakich warunkach i jak długo można przechowywać słód. I czy stopień opalenia robi tu jakąś różnicę.Comment
-
O.K.
Właśnie piszę krótkie opracowanie na temat przechowalnictwa zbóż o które prosił na początku ART. Mam nadzieję, że jeżeli spełni Jego oczekiwania, to je zamieści w odpowiednim miejscu i poda link
Wasze zdrowie, dzisiaj wznoszę wyjątkowo czerwonym winemComment
-
Czy to w takim razie nawet slod jasny nie jest aktywny enzymatycznie?"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
W stanie suchym jest nieaktywny enzymatycznie. Enzymy aktywują się ze wzrostem aktywności wodnej (wilgotnością) i temperatury (optymalnej dla każdego enzymu). Proces słodowania ma między innymi na celu wytworzenie maksymalnej ilości enzymów potrzebnych do zacierania, a następnie ich "uśpienie" w procesie suszenia, ale broń Boże zabicie. Podobnie jak to jest w przypadku suszonych drożdży. Dopóki są suche, to są nieaktywne. Bardziej szczegółowe wyjaśnienie może przerodzić się w wykład technologiczny, czego chciałbym na tym forum uniknąć.
Zdrówko(dzisiaj wyjątkowo tym winem o którym wcześniej wspominałem)
Comment
-
Comment
-
Również nie do końca. Tylko słód palony ma tak znikomą zawartość enzymów, że można je sobie pominąć. W innych słodach kolorowych enzymy są obecne i jest ich tym więcej, im mniejszej został poddany obróbce cieplnej. Oczywiście najwięcej enzymów jest w słodzie jasnym.
Jednak siła enzymatyczna słodu nie ma nic wspólnego z długością okresu przechowywania. Teza, że słód palony można przechowywać dłużej bo "zabito" w nim enzymy nie ma żadnego uzasadnienia.Comment
Related Topics
Collapse
-
"Spring Bock", 6,9% alk.
https://moonlark.pl/beers/stay-here-4
Aromat - wyraźna nuta miodowa, trochę jakby utlenienie (no ale to puszka i pite w terminie, choć piwo niefiltrowane i niepasteryzowane), potem trochę ziarnistości i ciut owoców i przypominał już...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 23:32 -
-
El Águila to kiedyś był madrycki browar o ciekawej architekturze, a dziś obiekt stanowi niesamowitą, "loftową" bibliotekę, z zachowanymi elementami browarnianymi:
https://librarybuildings.info/spain/...leguina-madrid
Potem przejął to Heineken,...-
Channel: Hiszpania
-
-
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 01:29 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment