Przechowywanie słodu - gromadzenie danych do 2008.10.28

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #46
    To ja inaczej spytam:
    Czym grozi zbyt długie przechowywanie słodu. Jak dokładnie może się odbić na smaku piwa lub wydajności?
    Zakładamy oczywiście że nie mamy robaków ani pleśni.

    Comment

    • artur2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 535

      #47
      Jak się ma ilość skrobii w poszczególnych słodach do okresu ich przechowywania ? Może to, że słody karmelowe mają skrobię bardziej przetworzoną (tak mi się zdaje) ma wpływ na ich dłuższy czas przechowywania bez zmiany ich własności ?
      Mniej alkoholu, więcej smaku !
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • wogosz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.12
        • 1007

        #48
        Jeżeli nie ma pleśni ani robaków ani obcych, np. stęchłych zapachów (rozwój niepożądanej mikroflory) to znaczy że przechowywanie jest dobre i nie wpłynie na piwo. Bez względu na czas przechowywania.
        Co do skrobi, to jej zawartość nie ma żadnego wpływu na okres przechowywania, a tylko na wysokość ekstraktu w słodzie i co się z tym wiąże, na wydajność warzelni.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
          Co do skrobi, to jej zawartość nie ma żadnego wpływu na okres przechowywania, a tylko na wysokość ekstraktu w słodzie i co się z tym wiąże, na wydajność warzelni.
          No i o to chodzi.

          A co do skrobii, to nie wątpię, że nie ma ona wpływu na okres przechowywania, co najwyżej odwrotnie
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            No i o to chodzi.
            Nieprawda! Chodzi o to:

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeżeli nie ma pleśni ani robaków ani obcych, np. stęchłych zapachów (rozwój niepożądanej mikroflory) to znaczy że przechowywanie jest dobre i nie wpłynie na piwo. Bez względu na czas przechowywania.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
              Co do skrobi, to jej zawartość nie ma żadnego wpływu na okres przechowywania, a tylko na wysokość ekstraktu w słodzie i co się z tym wiąże, na wydajność warzelni.
              Ale z tego wyraźnie wynika - pomijając odwrotne sformułowanie na temat przechowywania, że im dłużej przechowujesz, tym mniejsza wydajność, czyż nie?

              Co z tego, że słód będziesz przechowywał, nie zepsuje Ci się, skoro i tak będzie mniej wydajny?

              Wogosz, sparafrazuj i doprecyzuj I pozdrowienia dla Janka
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #52
                Witam Cię Marusiu,
                Problem leży w tym, że albo napiszę za mało i dlatego rodzą się dalsze pytania, albo za dużo i zbyt rozszerzam temat prowokując kolejne pytania. W tej skrobi nie zachodzą żadne zmiany podczas przechowywania (za niska wilgotność), więc nie spadnie wydajność. Niepotrzebnie dopisałem na co wpływa skrobia w procesie, co zrodziło kolejne podejrzenie, że coś tam z tą skrobią dzieje się w trakcie leżenia słodu.
                Pozdrowienia od Janka

                Comment

                • artur2
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.02
                  • 535

                  #53
                  Chodziło mi raczej o różnice w skrobii w słodach zwykłych i karmelowych. Jeżeli są - czy karmelowe można przechowywać dłużej, bo skrobia...
                  Pozdrawiam kolegę Wogosza - byłem pod wrażeniem kolegi aparatury do warzenia na Dniach Technologa w Poznaniu.
                  Mniej alkoholu, więcej smaku !
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #54
                    Jeszcze raz powtarzam, że skrobia, czy to ze słodu jasnego, czy karmelowego, w żaden sposób nie wpływa na przechowywanie. Śmiało można trzymać wszystkie rodzaje słodów nawet przez wiele lat.
                    Miło mi ARTURZE2, że podobał się Tobie mój sprzęt. Nie próżnowałem i od tego czasu skonstruowałem jeszcze kadź filtracyjną o średnicy 400 mm. z sitem o oczkach 0,7 mm. Umożliwia mi to obecnie filtrację ciągłą, co bardzo skróciło i uprościło proces.
                    Pozdrawiam i Twoje

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jeszcze raz powtarzam, że skrobia, czy to ze słodu jasnego, czy karmelowego, w żaden sposób nie wpływa na przechowywanie.
                      Nie pij tego czerwonego wina Jak mniemam, chodziło Ci o to, że PRZECHOWYWANIE nie wpływa na SKROBIĘ a nie odwrotnie
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

                        #56
                        Przepraszam za to czerwone wino, ale dzisiaj piję już tylko piwo - niemieckie pszeniczniaki ze słynnego na tym forum sklepiku w Poznaniu na ul. Majakowskiego.
                        Można się trochę pogubić - każdy ma nieco inny tok myślenia. Chciałbym skończyć temat tej nieszczęsnej skrobi. Ani skrobia ze słodu nie wpływa na przechowywanie, ani przechowywanie nie wpływa na skrobię.
                        Muszę przyznać, że te niemieckie pszeniczniaki w stosunku do Twojego "Pszenicznego Zamkowego 5" to zwykłe badziewie. Gratulacje

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                          Śmiało można trzymać wszystkie rodzaje słodów nawet przez wiele lat.
                          No tak tylko, ze warunki przechowywania nie zawsze sa idealne. Niezapominaj, ze jest to dzial dla piwowarow amatorow, zatem i warunki nie sa do konca sa idealne. Zatem lepiej artykul napisac o przechowywaniu slodu w warunkach domowych i czas przechowywania powinien byc okreslony dla warunkow domowych.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                            No tak tylko, ze warunki przechowywania nie zawsze sa idealne. Niezapominaj, ze jest to dzial dla piwowarow amatorow, zatem i warunki nie sa do konca sa idealne. Zatem lepiej artykul napisac o przechowywaniu slodu w warunkach domowych i czas przechowywania powinien byc okreslony dla warunkow domowych.
                            Co to znaczy określony. Jeden przechowuje w wilgotnej piwnicy, drugi w suchym pokoju. W każdym wypadku czas przechowywania będzie różny.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #59
                              Podsumowując musimy tak dobrać czas przechowywania do jego warunków, aby nie pozwolić słodowi zgnić, spleśnieć, zarobaczyć się, stęchnąć i ogólnie się zepsuć. Jak nic nie śmierdzi ani się w środku nie rusza, to piwo wyjdzie lux nawet po kilku latach.
                              Czyli tak jak z gęstwą. Dopóki nie wali octem - jest dobra.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Podsumowując musimy tak dobrać czas przechowywania do jego warunków, aby nie pozwolić słodowi zgnić, spleśnieć, zarobaczyć się, stęchnąć i ogólnie się zepsuć. Jak nic nie śmierdzi ani się w środku nie rusza, to piwo wyjdzie lux nawet po kilku latach.
                                Czyli tak jak z gęstwą. Dopóki nie wali octem - jest dobra.
                                Dokładnie. Czyli, po prostu, najlepiej zawsze trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, takich jak pety po mineralce tudzież fermentory

                                P.S. Co do gęstwy to bym aż tak nie uogólniała
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X