Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Przechowywanie słodu - gromadzenie danych do 2008.10.28
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziSpoko, pewnie ART wrzuci temat gęstwy w najbliższym czasie.
"...nie wali octem i pieni się jak sypniesz cukru" - lepiej?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi"...nie wali octem i pieni się jak sypniesz cukru" - lepiej?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi"...pieni się jak sypniesz cukru"
Tego drugiego nie próbowałam.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziAle może jeszcze walić kiszoną kapustą, kiblem, naprawdę, wachlarz jest spory
"Jak nie wali to jest OK."
Comment
-
-
Chciałbym podziękować wszystkim aktywnie udzielającym się w reaktywowanym dziale "Opracowania"! Byłem przekonany że sam będę się kisił z moim pomysłem, ale aktywacja BrowarBizowiczów przerosła moje oczekiwania! Zresztą okazało się że od soboty jestem nieco niedysponowany wzrokowo, więc tym bardziej cieszy mnie przejęcie inicjatywy przez Was.
Szczególnie dziękuję Arturowi2 który podjął się na ochotnika wykonania opracowania o niniejszym "Przechowywaniu słodu" oraz Wogoszowi za nieoczekiwany, a do tego tak obszerny, materiał w tej kwestii, który zaraz będzie dostępny w BrowarBizie (już bez poddawania go pod dyskusję - z oczywistych, dla niektórych przynajmniej, względów).Last edited by ART; 2008-10-30, 00:51.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziWrzucę wiec kamyczek do ogródka, żeby rozjątrzyć dyskusję. IMO nie ma się co ze słodem pieścić. Wystarczy, żeby było sucho i w miarę szczelnie. Używałem już słodu, który miał kilka (ok. 3 lat), nie był hermetycznie zamknięty i wszystko było ok. Nie wiem o czym tu pisać więcej. Najlepszym miejscem na przechowywanie jest mieszkanie, raczej nie piwnica.
Adres do wysyłki mogę podesłać na PW.Last edited by ART; 2008-10-30, 01:06.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Zapraszam do artykułu Wogosza na ten temat:
Opracowanie Artura2 za chwil naście.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziSpokojnie Kopyr, materiału wyszło więcej niż w Twych 2-3 felietonach
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPo przeczytaniu artykułu wogosza, dalej obstaję przy tym, że moja lapidarna wypowiedź trafia w sedno tematu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artykułJedynym problemem który może wystąpić, a którego łatwo uniknąć jest wtórne nawilgocenie ziarna w procesie przechowywania. Wraz ze wzrostem wilgotności pojawią się wszystkie problemy wynikające z wysokiej aktywności wodnej: rozwój mikroflory bakteryjnej (głównie pleśnie występujące na powierzchni ziarna), obce zapachy, najczęściej stęchły, pojawienie się szkodników zbożowych których jaja często są obecne w ziarniakach, a nie rozwijają się z braku wody
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPo przeczytaniu artykułu wogosza, dalej obstaję przy tym, że moja lapidarna wypowiedź trafia w sedno tematu.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Wprawdzie "łatwo uniknąć", ale trzeba jednak unikać
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziW sumie wszystkie tematy można spłycić do postaci zaproponowanej przez Setę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziWprawdzie "łatwo uniknąć", ale trzeba jednak unikać
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziIMO nie ma się co ze słodem pieścić. Wystarczy, żeby było sucho i w miarę szczelnie. Używałem już słodu, który miał kilka (ok. 3 lat), nie był hermetycznie zamknięty i wszystko było ok.
Każda metoda przechowywania słodów, która zapewni że nie wzrośnie w nim poziom wilgotności i nie będzie dostępny dla gryzoni, gwarantuje możliwość wieloletniego przechowywania wszelkiego rodzaju słodów, bez straty na ich jakości.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie wiem o czym tu pisać więcej. Najlepszym miejscem na przechowywanie jest mieszkanie, raczej nie piwnica.
Pamiętać jednak musimy, że jeżeli trzymamy słód w wiadrze w wilgotnej piwnicy i wielokrotnie je otwieramy ujmując z niego słodu, to do wiadra przenika wilgoć z piwnicy i to wilgotne powietrze wypełnia coraz to większą przestrzeń opróżnianego pojemnika, co w końcu może na tyle zwiększyć wilgotność pozostałego słodu, że ten zacznie pleśnieć.
Artykuł wogosza, bardzo ciekawy, ale dobrze, że artur2 dokona kompilacji na potrzeby piwowarów, bo początkujący adept sztuki piwowarskiej mógłby dostać koćiokwiku od tych wszystkich wołków przędziorków i spółki.
Widzę za to, że mamy w naszym gronie kolejnego fachowca obok Czesa, który chce się dzielić swoją wiedzą, co bardzo cieszy.
Comment
-
-
Po przeczytaniu tego wątku i zapoznaniu sie z tematem przechowywania chmielu (do tej pory słody i chmiel trzymałem w niehermetycznych workach w mieszkaniu po szafkach lub w kącie, od miesiąca mam w piwnicy 40 kg pilzeńskiego, w oryginalnym worku ze Strzegomia) spanikowałem, robie czystki w lodówce żeby jaknajwięcej tam upchać i sie zastanawiam czy nawet kapsli tam nie umieścić.....
pozdro
Comment
-
Comment