Przechowywanie słodu - gromadzenie danych do 2008.10.28
Collapse
X
-
-
Comment
-
"Jak nie wali to jest OK."
Comment
-
Chciałbym podziękować wszystkim aktywnie udzielającym się w reaktywowanym dziale "Opracowania"! Byłem przekonany że sam będę się kisił z moim pomysłem, ale aktywacja BrowarBizowiczów przerosła moje oczekiwania! Zresztą okazało się że od soboty jestem nieco niedysponowany wzrokowo, więc tym bardziej cieszy mnie przejęcie inicjatywy przez Was.
Szczególnie dziękuję Arturowi2 który podjął się na ochotnika wykonania opracowania o niniejszym "Przechowywaniu słodu" oraz Wogoszowi za nieoczekiwany, a do tego tak obszerny, materiał w tej kwestii, który zaraz będzie dostępny w BrowarBizie (już bez poddawania go pod dyskusję - z oczywistych, dla niektórych przynajmniej, względów).Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-10-30, 01:51.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Wrzucę wiec kamyczek do ogródka, żeby rozjątrzyć dyskusję. IMO nie ma się co ze słodem pieścić. Wystarczy, żeby było sucho i w miarę szczelnie. Używałem już słodu, który miał kilka (ok. 3 lat), nie był hermetycznie zamknięty i wszystko było ok. Nie wiem o czym tu pisać więcej. Najlepszym miejscem na przechowywanie jest mieszkanie, raczej nie piwnica.
Adres do wysyłki mogę podesłać na PW.Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2008-10-30, 02:06.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Zapraszam do artykułu Wogosza na ten temat:
http://www.browar.biz/artykuly.php?id=148
Opracowanie Artura2 za chwil naście.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artykułJedynym problemem który może wystąpić, a którego łatwo uniknąć jest wtórne nawilgocenie ziarna w procesie przechowywania. Wraz ze wzrostem wilgotności pojawią się wszystkie problemy wynikające z wysokiej aktywności wodnej: rozwój mikroflory bakteryjnej (głównie pleśnie występujące na powierzchni ziarna), obce zapachy, najczęściej stęchły, pojawienie się szkodników zbożowych których jaja często są obecne w ziarniakach, a nie rozwijają się z braku wodyComment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Każda metoda przechowywania słodów, która zapewni że nie wzrośnie w nim poziom wilgotności i nie będzie dostępny dla gryzoni, gwarantuje możliwość wieloletniego przechowywania wszelkiego rodzaju słodów, bez straty na ich jakości.
Pamiętać jednak musimy, że jeżeli trzymamy słód w wiadrze w wilgotnej piwnicy i wielokrotnie je otwieramy ujmując z niego słodu, to do wiadra przenika wilgoć z piwnicy i to wilgotne powietrze wypełnia coraz to większą przestrzeń opróżnianego pojemnika, co w końcu może na tyle zwiększyć wilgotność pozostałego słodu, że ten zacznie pleśnieć.W przypadku chmielu i gęstwy drożdżowej nie byłbym aż tak lapidarny.
Artykuł wogosza, bardzo ciekawy, ale dobrze, że artur2 dokona kompilacji na potrzeby piwowarów, bo początkujący adept sztuki piwowarskiej mógłby dostać koćiokwiku od tych wszystkich wołków przędziorków i spółki.
Widzę za to, że mamy w naszym gronie kolejnego fachowca obok Czesa, który chce się dzielić swoją wiedzą, co bardzo cieszy.Comment
-
Po przeczytaniu tego wątku i zapoznaniu sie z tematem przechowywania chmielu (do tej pory słody i chmiel trzymałem w niehermetycznych workach w mieszkaniu po szafkach lub w kącie, od miesiąca mam w piwnicy 40 kg pilzeńskiego, w oryginalnym worku ze Strzegomia) spanikowałem, robie czystki w lodówce żeby jaknajwięcej tam upchać i sie zastanawiam czy nawet kapsli tam nie umieścić.....
pozdroComment
-
Related Topics
Collapse
-
"Spring Bock", 6,9% alk.
https://moonlark.pl/beers/stay-here-4
Aromat - wyraźna nuta miodowa, trochę jakby utlenienie (no ale to puszka i pite w terminie, choć piwo niefiltrowane i niepasteryzowane), potem trochę ziarnistości i ciut owoców i przypominał już...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-22, 00:32 -
-
El Águila to kiedyś był madrycki browar o ciekawej architekturze, a dziś obiekt stanowi niesamowitą, "loftową" bibliotekę, z zachowanymi elementami browarnianymi:
https://librarybuildings.info/spain/...leguina-madrid
Potem przejął to Heineken,...-
Channel: Hiszpania
-
-
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...-
Channel: Czechy
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 22:45 -
-
Kooperacja z morawskim browarem, warzone chyba w Polsce.
Ekstr. 12%
Alk. 5,1%
Chmiele: Magnum, Žatecký poloraný červeňák
Choć na stronie chwalą się tylko żateckim chmielem:
https://moonlark.pl/beers/dousek
Aromat - lekki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-21, 02:29 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment