Przechowywanie słodu - gromadzenie danych do 2008.10.28

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    P.S. Co do gęstwy to bym aż tak nie uogólniała
    Spoko, pewnie ART wrzuci temat gęstwy w najbliższym czasie.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Spoko, pewnie ART wrzuci temat gęstwy w najbliższym czasie.
      albo wydzieli z tego tematu
      "...nie wali octem i pieni się jak sypniesz cukru" - lepiej?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
        "...nie wali octem i pieni się jak sypniesz cukru" - lepiej?
        Tego drugiego nie próbowałam. Ale może jeszcze walić kiszoną kapustą, kiblem, naprawdę, wachlarz jest spory
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          "...pieni się jak sypniesz cukru"
          Tego drugiego nie próbowałam.
          no to taki skrót myślowy odnośnie przygotowania startera...
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale może jeszcze walić kiszoną kapustą, kiblem, naprawdę, wachlarz jest spory
          OKi. Art mamy opracowanie nt gęstwy!!
          "Jak nie wali to jest OK."

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23931

            #65
            Chciałbym podziękować wszystkim aktywnie udzielającym się w reaktywowanym dziale "Opracowania"! Byłem przekonany że sam będę się kisił z moim pomysłem, ale aktywacja BrowarBizowiczów przerosła moje oczekiwania! Zresztą okazało się że od soboty jestem nieco niedysponowany wzrokowo, więc tym bardziej cieszy mnie przejęcie inicjatywy przez Was.

            Szczególnie dziękuję Arturowi2 który podjął się na ochotnika wykonania opracowania o niniejszym "Przechowywaniu słodu" oraz Wogoszowi za nieoczekiwany, a do tego tak obszerny, materiał w tej kwestii, który zaraz będzie dostępny w BrowarBizie (już bez poddawania go pod dyskusję - z oczywistych, dla niektórych przynajmniej, względów).
            Last edited by ART; 2008-10-30, 00:51.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23931

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Wrzucę wiec kamyczek do ogródka, żeby rozjątrzyć dyskusję. IMO nie ma się co ze słodem pieścić. Wystarczy, żeby było sucho i w miarę szczelnie. Używałem już słodu, który miał kilka (ok. 3 lat), nie był hermetycznie zamknięty i wszystko było ok. Nie wiem o czym tu pisać więcej. Najlepszym miejscem na przechowywanie jest mieszkanie, raczej nie piwnica.
              Adres do wysyłki mogę podesłać na PW.
              Spokojnie Kopyr, materiału wyszło więcej niż w Twych 2-3 felietonach
              Last edited by ART; 2008-10-30, 01:06.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23931

                #67
                Zapraszam do artykułu Wogosza na ten temat:


                Opracowanie Artura2 za chwil naście.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                  Spokojnie Kopyr, materiału wyszło więcej niż w Twych 2-3 felietonach
                  Po przeczytaniu artykułu wogosza, dalej obstaję przy tym, że moja lapidarna wypowiedź trafia w sedno tematu.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po przeczytaniu artykułu wogosza, dalej obstaję przy tym, że moja lapidarna wypowiedź trafia w sedno tematu.
                    No jasne, artykuł swoje, a Kopyr swoje

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artykuł
                    Jedynym problemem który może wystąpić, a którego łatwo uniknąć jest wtórne nawilgocenie ziarna w procesie przechowywania. Wraz ze wzrostem wilgotności pojawią się wszystkie problemy wynikające z wysokiej aktywności wodnej: rozwój mikroflory bakteryjnej (głównie pleśnie występujące na powierzchni ziarna), obce zapachy, najczęściej stęchły, pojawienie się szkodników zbożowych których jaja często są obecne w ziarniakach, a nie rozwijają się z braku wody
                    Wprawdzie "łatwo uniknąć", ale trzeba jednak unikać
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23931

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Po przeczytaniu artykułu wogosza, dalej obstaję przy tym, że moja lapidarna wypowiedź trafia w sedno tematu.
                      W sumie wszystkie tematy można spłycić do postaci zaproponowanej przez Setę
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi

                        Wprawdzie "łatwo uniknąć", ale trzeba jednak unikać
                        Zawsze jest jakiś haczyk, jakieś upierdliwe (przepraszam za wyrażenie)"coś" którego/czego należy uniknąć lub wziąć to pod uwagę. Nie ma lekko, życie to je bajka.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #72
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          W sumie wszystkie tematy można spłycić do postaci zaproponowanej przez Setę
                          No wypraszam sobie! Nie spłycić tylko streścić ewentualnie...

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wprawdzie "łatwo uniknąć", ale trzeba jednak unikać
                            Przecież napisałem
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            IMO nie ma się co ze słodem pieścić. Wystarczy, żeby było sucho i w miarę szczelnie. Używałem już słodu, który miał kilka (ok. 3 lat), nie był hermetycznie zamknięty i wszystko było ok.
                            co wogosz zapisał jako

                            Każda metoda przechowywania słodów, która zapewni że nie wzrośnie w nim poziom wilgotności i nie będzie dostępny dla gryzoni, gwarantuje możliwość wieloletniego przechowywania wszelkiego rodzaju słodów, bez straty na ich jakości.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie wiem o czym tu pisać więcej. Najlepszym miejscem na przechowywanie jest mieszkanie, raczej nie piwnica.
                            co wogosz pośrednio potwierdził
                            Pamiętać jednak musimy, że jeżeli trzymamy słód w wiadrze w wilgotnej piwnicy i wielokrotnie je otwieramy ujmując z niego słodu, to do wiadra przenika wilgoć z piwnicy i to wilgotne powietrze wypełnia coraz to większą przestrzeń opróżnianego pojemnika, co w końcu może na tyle zwiększyć wilgotność pozostałego słodu, że ten zacznie pleśnieć.
                            Oczywiście i w pierwszym poście i w tym ostatnim trochę żartowałem, ale... tylko trochę. W przypadku chmielu i gęstwy drożdżowej nie byłbym aż tak lapidarny.
                            Artykuł wogosza, bardzo ciekawy, ale dobrze, że artur2 dokona kompilacji na potrzeby piwowarów, bo początkujący adept sztuki piwowarskiej mógłby dostać koćiokwiku od tych wszystkich wołków przędziorków i spółki.
                            Widzę za to, że mamy w naszym gronie kolejnego fachowca obok Czesa, który chce się dzielić swoją wiedzą, co bardzo cieszy.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Opal79
                              † 1979-2009 Piwosz w Raju
                              • 2004.07
                              • 18

                              #74
                              Po przeczytaniu tego wątku i zapoznaniu sie z tematem przechowywania chmielu (do tej pory słody i chmiel trzymałem w niehermetycznych workach w mieszkaniu po szafkach lub w kącie, od miesiąca mam w piwnicy 40 kg pilzeńskiego, w oryginalnym worku ze Strzegomia) spanikowałem, robie czystki w lodówce żeby jaknajwięcej tam upchać i sie zastanawiam czy nawet kapsli tam nie umieścić.....
                              pozdro

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                #75
                                Zasada pierwsza: Nie panikuj
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X