Przechowywanie słodu - gromadzenie danych do 2008.10.28

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Ile Wam wchodzi do 5l-butli? Coś koło 3kg?
    Tak, 3 kg pilsa lub monacha, karmelowych zawsze mniej, są lżejsze.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
      TEN to zawsze coś wymyśli! Fajne! Jak mi się uda skleić nakrętki to chyba sobie takie zrobię...
      Tworzywo jest wyjątkowo paskudne do klejenia, doskonale spisuje się klejarka z klejem na gorąco.

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #18
        Też chcę brać udział w losowaniu więc napiszę jak przechowuję słód (powielę wcześniej opisane sposoby).
        używam PET'ów od 1,5 do 5 litrowych, fajnie dają sie w piwnicy ustawiać na regale.
        W Grodzisku zadałem pytanie w tej sprawie i dowiedziałem się, że nieśrutowany słód praktycznie można przechowywać w "nieskończoność".
        Byleby tylko w suchym i zabezpieczonym przed obcymi zapachami miejscu.
        PET spełniają doskonale te warunki.
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          PETy pięciolitrowe mają dodatkową zaletę: po odkręceniu można je zgrabnie obracając zatknąć w śrutowniku i śrutować, nie przesypując ręcznie słodu. Robię tak też w przypadku mieszania słodów - wsypuję je po prostu do PETa.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Też o tym myślałem. Ale waŻysz słód przed zabutelkowaniem, czy po ześrutowaniu?

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Przed. Wrzucam odpowiednie porcje do butli i dopiero wkładam do śrutowania. Na trzydziestolitrową warkę piwa około 12 Blg, trzeba dwie pełne butle zmielić.

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Tak mi przyszło do głowy, żeby opracowania nie zamknąć w 4 zdaniach, może połączyć przechowywanie słodu z przechowywaniem chmielu, oraz może drożdży.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • wojtas40
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.03
                  • 82

                  #23
                  Ja natomiast słód przechowuję w oryginalnych opakowaniach, w których dotarł do mnie, zabezpieczając go jedynie poprzez dodatkowe opakowanie. Np. jeśli otrzymałem 25 kilogramowy wór słodu, to wkładam go w jeszcze jeden, a czasami nawet w dwa czarne lub niebieskie duże wory, szczelenie zawiązuję wylot (bądź zaklejam!) i odstawiam w ciemne i chłodne miejsce mojego lokum.Inne worki (takie po 9 i 5 kg) pakuję podobnie.Resztę małych woreczków trzymam w dodatkowym fermentorze, szczelnie zamkniętym przykrywką.
                  Chmiel trzymam obowiązkowo w zamrażarce. Nie porcjuję go niepotrzebnie na mniejsze porcje. I tak jak słody, torebki bądź pojemniki z chmielem pakuję jeszcze raz do dodatkowych torebek (obowiązkowo wyciskam nadmiar powietrza przed ich zamknięciem).
                  Drożdże natomiast trzymam w lodówce w ok. 3-5 stopniach C zarówno suche jak i płynne. I jak już pisałem niedawno w innym dziale forum, głównym źródłem drożdży dla moich warek są skosy agarowe z przeróżnymi szczepami ( dolnej i górnej fermentacji) . Widok stojaczka ze stojącymi na baczność probóweczkami cieszy niezmiernie!!!
                  Jak małe organy... Raz na jakiś czas trzeba tylko wypuścić nadmiar CO2, ale to znak, że z drożdżami wszystko OK!

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Na trzydziestolitrową warkę piwa około 12 Blg, trzeba dwie pełne butle zmielić.
                    A jak politereftalan etylenu wpływa na smak piwa?

                    Sorki musiałem!

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #25
                      Nie będę oryginalny jak napiszę że słód przechowuje w fermentatotach 30 l oraz pojemnikach 10-15l z cukierni a także w petach 5l . Pszenicznego do peta wchodzi chyba więcej .
                      Do wsypywanie używam lejka z obciętego peta 5l. Bywa że słody leżą ze 2 lata
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #26
                        Ja przechowywuje w oryginalnych foliowych woreczkach w których słody były zapakowane. Po odsypaniu części słodu, dziurkę przez którą odsypałem słód zaklejam szeroką taśmą bezbarwną (widziałem gdzieś ostatnio takie spinacze do woreczków i zastanawiam się nad zakupem). Część karmelowych mam już 3ci rok i zmian w słodzie nie zauważyłem. Na magazyn słodu przeznaczyłem jedną półkę w szafie wnękowej
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • kiszot
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2001.08
                          • 8109

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          No to napiszcie jeszcze jek je wsypujecie do tych PETów. "Zabutelkowałem" kiedyś z 10kg pilzna, rozsypując jakieś 0,5kg... Jakieś olbrzymie lejki?
                          Ja mam taki leje ze zmywarki do wsypywania soli.
                          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                          Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                          So von Natur, Natur in alter Weise,
                          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja mam taki leje ze zmywarki do wsypywania soli.
                            Masz tego leja dopuszczonego do spożywki,atest?

                            Nie mogłem się powstrzymać

                            Comment

                            • piotry
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.08
                              • 761

                              #29
                              Również przetrzymuję słód w fermentorach i petach 1,5l i 5l. Dodam że do wsypywania do petów wykorzystuję okładkę z z gazety - robię lejek i sypię ile wlezie

                              Aha, zastanawiam sie czy ilość wolnego miejsca nad słodem w przetrzymywanym naczyniu ma wpływ na jego późniejsze własiwości, czy jak mam mniej niż połowę fermentora zapełnionego to czy ze słodem moze coś się stać ??

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                                Aha, zastanawiam sie czy ilość wolnego miejsca nad słodem w przetrzymywanym naczyniu ma wpływ na jego późniejsze własiwości, czy jak mam mniej niż połowę fermentora zapełnionego to czy ze słodem moze coś się stać ??
                                Jak pisałem wyżej, nie ma się co pieścić. Ja mam w otwartych workach i nic się nie dzieje.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X