Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
Wyświetlenie odpowiedzi
Przechowywanie słodu - gromadzenie danych do 2008.10.28
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziTEN to zawsze coś wymyśli! Fajne! Jak mi się uda skleić nakrętki to chyba sobie takie zrobię...
Comment
-
-
Też chcę brać udział w losowaniu więc napiszę jak przechowuję słód (powielę wcześniej opisane sposoby).
używam PET'ów od 1,5 do 5 litrowych, fajnie dają sie w piwnicy ustawiać na regale.
W Grodzisku zadałem pytanie w tej sprawie i dowiedziałem się, że nieśrutowany słód praktycznie można przechowywać w "nieskończoność".
Byleby tylko w suchym i zabezpieczonym przed obcymi zapachami miejscu.
PET spełniają doskonale te warunki.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Tak mi przyszło do głowy, żeby opracowania nie zamknąć w 4 zdaniach, może połączyć przechowywanie słodu z przechowywaniem chmielu, oraz może drożdży.
Comment
-
-
Ja natomiast słód przechowuję w oryginalnych opakowaniach, w których dotarł do mnie, zabezpieczając go jedynie poprzez dodatkowe opakowanie. Np. jeśli otrzymałem 25 kilogramowy wór słodu, to wkładam go w jeszcze jeden, a czasami nawet w dwa czarne lub niebieskie duże wory, szczelenie zawiązuję wylot (bądź zaklejam!) i odstawiam w ciemne i chłodne miejsce mojego lokum.Inne worki (takie po 9 i 5 kg) pakuję podobnie.Resztę małych woreczków trzymam w dodatkowym fermentorze, szczelnie zamkniętym przykrywką.
Chmiel trzymam obowiązkowo w zamrażarce. Nie porcjuję go niepotrzebnie na mniejsze porcje. I tak jak słody, torebki bądź pojemniki z chmielem pakuję jeszcze raz do dodatkowych torebek (obowiązkowo wyciskam nadmiar powietrza przed ich zamknięciem).
Drożdże natomiast trzymam w lodówce w ok. 3-5 stopniach C zarówno suche jak i płynne. I jak już pisałem niedawno w innym dziale forum, głównym źródłem drożdży dla moich warek są skosy agarowe z przeróżnymi szczepami ( dolnej i górnej fermentacji) . Widok stojaczka ze stojącymi na baczność probóweczkami cieszy niezmiernie!!!
Jak małe organy... Raz na jakiś czas trzeba tylko wypuścić nadmiar CO2, ale to znak, że z drożdżami wszystko OK!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNa trzydziestolitrową warkę piwa około 12 Blg, trzeba dwie pełne butle zmielić.
Sorki musiałem!
Comment
-
-
Nie będę oryginalny jak napiszę że słód przechowuje w fermentatotach 30 l oraz pojemnikach 10-15l z cukierni a także w petach 5l . Pszenicznego do peta wchodzi chyba więcej .
Do wsypywanie używam lejka z obciętego peta 5l. Bywa że słody leżą ze 2 lataMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Ja przechowywuje w oryginalnych foliowych woreczkach w których słody były zapakowane. Po odsypaniu części słodu, dziurkę przez którą odsypałem słód zaklejam szeroką taśmą bezbarwną (widziałem gdzieś ostatnio takie spinacze do woreczków i zastanawiam się nad zakupem). Część karmelowych mam już 3ci rok i zmian w słodzie nie zauważyłem. Na magazyn słodu przeznaczyłem jedną półkę w szafie wnękowejPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziNo to napiszcie jeszcze jek je wsypujecie do tych PETów. "Zabutelkowałem" kiedyś z 10kg pilzna, rozsypując jakieś 0,5kg... Jakieś olbrzymie lejki?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziJa mam taki leje ze zmywarki do wsypywania soli.
Nie mogłem się powstrzymać
Comment
-
-
Również przetrzymuję słód w fermentorach i petach 1,5l i 5l. Dodam że do wsypywania do petów wykorzystuję okładkę z z gazety - robię lejek i sypię ile wlezie
Aha, zastanawiam sie czy ilość wolnego miejsca nad słodem w przetrzymywanym naczyniu ma wpływ na jego późniejsze własiwości, czy jak mam mniej niż połowę fermentora zapełnionego to czy ze słodem moze coś się stać ??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedziAha, zastanawiam sie czy ilość wolnego miejsca nad słodem w przetrzymywanym naczyniu ma wpływ na jego późniejsze własiwości, czy jak mam mniej niż połowę fermentora zapełnionego to czy ze słodem moze coś się stać ??
Comment
-
Comment