OPAL76 weź głęboki wdech, albo 3 i jeszcze raz przeczytaj wszystko, a potem wybierz i zastosuj co Ci pasuje.
Wtedy nie padniesz na serce i słód się nie zepsuje.
Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia. Beniamin Franklin
No ok .
Wczoraj sprawdziłem wilgotnośc w piwnicy i jest 41%. Mam tam 40 kg pilzeńskiego w oryginalnym (nie wiem czy podwójnym foliowym) worku ze slodowni Strzegom. Gryzonie raczej sie do niego nie dobiorą, ale sie zastanawiam nad przeniesieniem do mieszkania, gdzie juz trzymam "napoczęte" słody w workach pozawijanych, ale nie hermetycznie zamkniętych. Tak to chyba zostawie. Czy doradzacie przenieść jednak z piwnicy do mieszkania? Zaznaczam, że ten w piwnicy miał tam jeszcze poleżeć z pół roku (bo to głęboka rezerwa), ale wnioskuję, ze to chyba nie jest dla niego wskazane.
pozdro
Opal, sprawdź worek - niektóre są z foliowym w środku, niektóre nie. Jeśli jest folia, to jako tako, aczkolwiek na zszyciach przecież też nie jest szczelna. Wilgotność w piwnicy za duża - albo do domciu, albo w 5-litrowe PETy załaduj
Jeżeli jest podwójny worek (folia w środku na zewnątrz worek pleciony polipropylenowy lub jutowy) to tylko dobrze zawiązać i może spokojnie leżeć jeżeli posadzka jest sucha. Jeżeli nie, pod spód podłożyć deski lub folię i gruby karton. Będzie OK, pół roku - bez problemu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia,
Jeśli jest folia, to jako tako, aczkolwiek na zszyciach przecież też nie jest szczelna
Marusiu bez przesady. Szew na worku - głupio mi się kojarzy. Ale poważnie, to nie ma znaczenia. Podwójne worki są szczelne.
OK przekonaliście mnie, że skoro ma sią troche miejsca w mieszkaniu to jest to lepsze pomieszczenie na przechowywanie słodu. Zatem wytacham te 40kg na plerach z piwnicy na poddasze. ..ech nikt nie mowil, że bedzie lekko, łatwo i przyjemnie.
pozdro
Comment